Ako ste sa stali seniorom?

Re:Ako ste sa stali seniorom?
« Odpověď #30 kdy: 14. 01. 2026, 19:55:28 »
Beru to teda jako ironii, ale na druhou stranu já třeba ani za (dnes už) desítky let nepochopil, proč tolik lidí přitahuje pocit, že můžou ostatním říkat co mají dělat. Většinu toho, co dělám, dělám pro někoho, ne pro sebe, tak proč by mi mělo vadit, že co mám dělat mi říká on?
Co jsem pochopil, tak ty pracuješ na menších zakázkách, kde se na jedné věci dělá max. dva týdny a pak už ten kód nikdy nevidíš. Tam to samozřejmě je celkem jedno.

Já pracuju na codebase, která se vyvíjí už asi 5 let a ještě dlouho se (doufejme) vyvíjet bude. Když tam junior něco naprasí, tak to s velkou pravděpodobností časem někdo bude muset opravit, a dost možná to budu já. Takže tomu juniorovi radši rovnou řeknu, jak to má udělat, aby se to pak nemuselo předělávat.

« Odpověď #31 kdy: 15. 01. 2026, 12:38:08 »
Beru to teda jako ironii, ale na druhou stranu já třeba ani za (dnes už) desítky let nepochopil, proč tolik lidí přitahuje pocit, že můžou ostatním říkat co mají dělat. Většinu toho, co dělám, dělám pro někoho, ne pro sebe, tak proč by mi mělo vadit, že co mám dělat mi říká on?
Co jsem pochopil, tak ty pracuješ na menších zakázkách, kde se na jedné věci dělá max. dva týdny a pak už ten kód nikdy nevidíš. Tam to samozřejmě je celkem jedno.
To jste pochopil z čeho? Já jen, že je to přesně naopak :D

Když tam junior něco naprasí, tak to s velkou pravděpodobností časem někdo bude muset opravit, a dost možná to budu já. Takže tomu juniorovi radši rovnou řeknu, jak to má udělat, aby se to pak nemuselo předělávat.
To s tím ale přece nesouvisí.

« Odpověď #32 kdy: 15. 01. 2026, 14:51:10 »
Ako ste sa stali seniormi vo firme resp ako ste postupili na seniora? Odrobene roky, robili ste nieco nadramec, alebo proste ste sa pri zmene prace rovno dostali na seniora, ked vas prijali?

Asi teda myslíš korporátní titul seniora, ne senioritu jako takovou. Protože jinak nevím, jak změna práce souvisí se zkušenostmi. Speedrun je jít do agošky, tam tě jako seniora budou fakturovat hned. A můžeš si to pak hodit na LI a poplácat se po ramenou.

« Odpověď #33 kdy: 15. 01. 2026, 16:10:28 »
Zalezi co si pod tim presne predstavujes, jestli v korporatu pozice a prachy nebo spise ty znalosti. To se stane tak, ze nejdrive se chodis ptat ty, co a jak funguje a kdyz se to otoci a chodi lide za tebou, tak jsi senior :D

« Odpověď #34 kdy: 15. 01. 2026, 19:53:30 »
Z různých příspěvků typu "když zákazník nechce testy, tak nenapíšu testy" nebo "udělám, co se mi řekne, pak hodím kód přes zeď někomu dalšímu a už mě dál nezajímá". Teda aspoň myslím, že jste to vy...

S tím, že chci mít možnost lidem říkat, jak co mají dělat (což je to, na co jsem reagoval)? To samozřejmě souvisí.

« Odpověď #35 kdy: 16. 01. 2026, 10:01:20 »
Z různých příspěvků typu "když zákazník nechce testy, tak nenapíšu testy" nebo "udělám, co se mi řekne, pak hodím kód přes zeď někomu dalšímu a už mě dál nezajímá". Teda aspoň myslím, že jste to vy...
A to se nějak s dlouhodobými projekty vylučuje? Nemluvě tedy o tom, že přes zeď zdrojové kódy opravdu nikomu neházím; tam nevím, co máte na mysli, to jsem tu nikdy nepsal (a platí to jen omezeně v tom smyslu, že nemám zapotřebí se hádat). Na druhou stanu ano, opravdu nebudu psát testy někomu, kdo mi je nechce zaplatit, to je pravda.

S tím, že chci mít možnost lidem říkat, jak co mají dělat (což je to, na co jsem reagoval)? To samozřejmě souvisí.
Ano, a přesně tady ani po patnácti letech v oboru nechápu proč. A čím jsem starší, tím to chápu méně. O tom právě mluvím.
« Poslední změna: 16. 01. 2026, 10:03:02 od Martin Poljak »

« Odpověď #36 kdy: 16. 01. 2026, 21:14:42 »
Ja som robil v jednej firme 4 roky na pozicii mid softverovy inzinier. Ked som chcel ist na seniora, bola poziadavka mat nejaky plan na rok, robit nieco pomimo a na konci roka by sa to vyhodnotilo. To som si povedal ze nie dakujem. Isiel som inam, kde som hned bol na pozicii senior a s uplne inym platom, ako keby mi daju v starej firme po ziskani seniority