Za sebe, na základě osobní zkušenosti (uvedu úplně na konec), argumenty pro obě strany:
pro Intel:
- možnost kombinace s GPU nVidia
- lze Thunderbolt (AMD mašinu jsem s TB nikdy neviděl a mám za to, že to buď nejde, nebo to výrobci kvůli podstatně vyšší ceně v noťasech prostě nedělají)
a to je pro Intel tak nějak všechno.
pro AMD:
- nižší spotřeba, a hlavně podstatně míň odpadního tepla a míň problematické chlazení
- nižší cena za stejný výkon
proti Intelu (platí pro i7 a i9, mám pracovní Dell Precision 3551 s i7-10850H + nV Quadro P620, měl jsem krátce v ruce i něco s i9):
- příšerně to topí i v idle
- otřesné chlazení
- častý thermal throttling
- velké problémy při probuzení z hibernace, velmi často nenajede, jde do recovery, musí se mu potvrdit restart a hibernovaný stav zahodí
- kvůli přenosu tepla do baterky jde aku velmi rychle do pekel (už po 9 měsících byla doslova v haj*lu)
- kvůli přenosu tepla má primární SSD trvale kolem 70°
(jasně, většina toho je specifická pro tu Precision 3551, ale může to být kvůli spoustě odpadního tepla problém i u ostatních)
- minimálně pod Windows dodnes ne úplně předvídatelné chování CPU scheduleru u bigLittle CPU; mám otestováno, že se obsazují napřed malá jádra, a teprve až když jedou naplno, se zátěž stěhuje na velká. Speciálně při provozu virtuálů pod HyperV se to chová fakt divně. Pokud chceš hrát, je nejlepší malá jádra úplně vypnout, ale proč jsi pak za ně platil?
proti AMD:
- osobně jsem na žádný problém s kompatibilitou ani problematickým chlazením nenarazil
- žádná mě známá mašina nemá TB
Jinak kromě té služební Precisiony jsme měli doma historicky i v práci dlouhá léta intelovské Latitudy a Inspirony; u Latitude řad D a E nikdy nebyl žádný problém, u novějších kupujeme prakticky výhradně 2in1 překlopné Latitudy a Inspirony, a s CPU i3 a i5, ať s integrovanými GPU nebo nV MX ani s dedikovanou Intel Iris/Xe problém nebyl ani s kompatibilitou, ani s chlazením nebo spotřebou, ani s náhlou smrtí kvůli popraskání spojů mezi deskou a CPU/GPU.
Dokonce se dá říct, že u té pracovní i7 se větrák nikdy nezastaví a jen velmi vzácně nejede naplno, zatímco u těch i3/i5 naopak se skoro nikdy neroztočí, natož naplno.