Nebo by se po takové zkušenosti báli, už by to nekupoval nikdo a cena by šla k nule.
Záleží jak moc “k nule”. Ono totiž dost pravděpodobně by po krátkém výrazném propadu následoval dlouhý pozvolný růst. Spousta lidi neprodá z principu. Takže na nulu to rozhodne nepůjde nikdy. Vždy se najdou tisíce těch kteří neprodaji a zároveň rádi prikoupi za dostatečně nízkou cenu.
Obecně, hodnota bitcoinu je stejná jako hodnota txt souboru co si uložíte když dvouleté dítě necháte chvíli mačkat klávesnici. Tam taky v dlouhodobém horizontu směřuje jeho cena.
Na rozdíl od bitcoinu, za akciemi stojí hodnota toho co představují = firmy, budoucí zisky, a ano i nemalá spekulace. Ale bitcoin nic kromě spekulace za sebou nemá. Takže je jenom otázkou času kdy nastane jeho konec.
A ten je neodvratný, kromě legislativy jednou prostě nebude cena odměny dostatečná, aby pokryla náklady těžby, (protože dochází ke zvyšování počtu transakcí a zároveň klesá množství vytěžených btc) proto nebude nikdo těžit a tedy nebudou moct probíhat transakce (bude se prodlužovat doba potvrzení) a tedy potom se můžou ty bitcoiny co NIKDO NIKDY neprodá tak leda vytisknout a dát na stěnu...
A k tomu může dojít velmi jednoduše, dojde k masivnímu prodeji třeba satoshiho bitcoinů, někdo velký (blekrok?) se začne zbavovat akvizic, dojde k pádu několika burz naráz, proflákne se nějaká velká defraudace.... Dojde k rozšíření jiné, legální blockchainové technologie...
Těch scénářů je mnoho.
Ano, zastánci bitcoinu tvrdí, že je všecko pořešené, cajk, po pádu příjde oživení jako už asi třikrát
, ale já osobně bych do toho svoje životní úspory nedal. Já osobně odhaduji konec btc někde kolem let 2027/28, panika roku 2030 udělá podle mě své...