Ta matika a fyzika dost záleží na učitelích na střední a motivaci a pak na vysoké. Já fyziku málem neudělal hlavně proto, že jsem do prvních laboratoří přišel pozdě, asistent si mě zapomatoval a neměl jsem skoro žádné body ze cvik a zkoušku musel udělat asi na 85% abych prolezl. A na střední jsem nějak dobré známky neměl, protože mi stačilo být v průměru a ne mezi největšími blbci ve třídě a udělat gympl s relativně malým úsilím. Na vysoké totéž, stačilo mi prolézt, jen laťka byla výš a někde to chtělo už trochu úsilí, třeba teoretická elektrotechnika nebo lineární algebra s psychopatem
Ona vysoká není podle mě nějak nezbytná, ALE
* to že ji prolezeš prokazuje, že pokud máš nějakou schopnost věci nevzávat a pokud je to nezbytné, tak vytrvat, což je docela důležitá charakteristika pro úspěch
* pokud je někde dost uchazečů o kvalifikované pozice, tak mít a nemít vysokou je filtr a nikdo nemá zas tak čas zkoumat, který z deseti uchazečů je lepší, když pět může vyřadit rovnou a z pěti si vybrat
* skladba a užitečnost předmětů na VŠ je k dlouhé debatě (už na střední je diskutabilní množství hodin věnovaných literatuře a užitečnost druhého jazyka), ale fakt je, že tam člověk na VŠ nějaký širší rozhled získá