Židle vhodná pro programátora

davkol

Re:Židle vhodná pro programátora
« Odpověď #30 kdy: 20. 01. 2017, 12:48:52 »
Na Team Liquid je velmi dobře napsaný přehledový článek: http://www.teamliquid.net/forum/tech-support/421457-ultimate-chair-buying-resource-thread

Většina značek v něm zmiňováných v Česku není nebo stojí zbytečně moc, ale HM Aeron nebo Steelcase Leap jsou populární celosvětově, kupují to firmy a když se likvidují kanceláře, často se dají na inzerčních webech najít židle za výbornou cenu. U nás se tohle týká Prahy/Brna, když je člověk trochu trpělivý a má auto na odvoz.

Jinak z levných židlí můžu doporučit leda Ikea Markus po vyzkoušení – a vůbec si o tom něco zjistit (viz třeba to vlákno @ TL) a zkoušet, zkoušet, zkoušet. Nebo v případě therapie konfigurovat. Tuším v Litomyšli mají nějaký veliký showroom.

Když prachy nejsou, radši bych vzal solidní starou dřevěnou kuchyňskou/školní židli a plácl na ni opěrku beder a kvalitní pěnový podprde1ník (dá se koupit za několik stovek)... a tak jako tak bych dělal přestávky.

Ono je pěkné, že svaly to udrží, ale když je člověk unavený, tělo se radši samo nějak zkroutí. Pak je opora dobrá.

TTTTTTT

« Odpověď #31 kdy: 20. 01. 2017, 12:51:09 »
Má někdo Aeron (Herman Miller)? Když jsem hledal židli pro programátora, narážel jsem na ní pořád. Tehdy jsem ji našel někde v Praze za 30k a na německém Amazonu za polovinu. Ale k vyzkoušení nikde, tak se k tomu pořád odhodlávám ...

davkol

« Odpověď #32 kdy: 20. 01. 2017, 12:54:50 »
BTW kdyby někdo chtěl kupovat nový Steelcase Leap, je lepší vzít Gesture (výrazná aktualizace za jenom mírně vyšší cenu). Určitě je lépe nastavitelné než HM Aeron (místo kterého je lepší vzít Mirru, nebo rovnou Embody).

bob

« Odpověď #33 kdy: 20. 01. 2017, 13:11:22 »
Nikdy nekupujte zidli bez operky hlavy. Idealne aby byla i nastavitelna, stejne tak vyska a hloubka sedaku a vyska operek na ruce.

lenoch

« Odpověď #34 kdy: 20. 01. 2017, 13:18:23 »
Ten steelcase ma dole "Steelcase store": http://store.steelcase.com/seating/office-chairs/gesture

jako jeslti mate ICO a chcete si snizit danovej zaklad urcite se vyplati investovat do kvalitni zidle.

Jinak kdyz se podivate na nemeckej amazon nebo nejaky nemecky stranky nebo treba anglicky tak uricte budete mit lepsi vyber a priznivejsi cenu. Mozna u toho steelcase bych se nebal zkusit i ebay (kdyz treba nekde rusej kancly).

jpu

« Odpověď #35 kdy: 20. 01. 2017, 13:53:37 »
ta SteelCase vyzera luxusne. pozeral som to ukazkove video a nemal by sa ten sedak naklapat zo strany na stranu (z boka na bok)? v tom videu som ti nevidel.

Tonda

• 651
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 20. 01. 2017, 16:02:39 »
Doporučuji křeslo MARKUS z Ikei.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40103100/
Měl sem hodně dlouho klasickou kancelářskou židli IKEA, byl to top model tenkrát zlevněný z 10 na 7 tis., za boha si nevzpomenu na jméno a na podzim se mi rozpadla, takže sem jel zase do IKEA měl vyhlédnutou VOLMAR, ale bohužel se ukázalo, že je úzká - sedák byl užší o 5 cm než stará, tak sem nakonec vzal MARKUS.

A doporučit ji tedy nemohu, záda k sedáku jsou napevno, zrovna tak područky, pro mě jsou dost vysoké. Pření vertikální část područek mě tlačila z boku do stehen, tak sem je nejdřív demontoval, ale židle bez područek taky není úplně ideální, tak sem si to nechal vyříznout. Mám to doma, takže v tom sedím jen pár hodin denně a o víkendu, do práce na 8/5 sezení bych to nechtěl.

pb.

« Odpověď #37 kdy: 20. 01. 2017, 18:10:17 »
Tu židli Markus (nebo něco velmi podobného - nevím, dostal jsem to) jsem měl nedávno asi měsíc. Byl jsem zoufalý. Dobře provedená židle podobného stylu je velmi pohodlná - v jedné předepsané pozici. Jenomže já sedím jako prase. Chvíli v tureckém sedu (židle je úzká, zavazí opěrky rukou), chvíli s jednou či druhou nohou pod sebou (židle je krátká, zavazí opěradlo), chvíli s oběma nohama pod sebou (celkově je židle malá), chvíli s nohama opřenýma o zeď (kolečka nejdou zabrzdit), chvíli se houpu (zkuste na obyčejné kolečkové židli), chvíli se houpat nechci (zkuste na houpací kolečkové židli).

V různých zaměstnáních mi nutili různé kolečkové židle a v podstatě mi nikdy žádná nevyhovovala. Zlatým hřebem byla kolečková židle, která trpěla všemi uvedenými neduhy a měla i jeden speciální - když jsem naskládal nohy pod sedákem na kolečkový podvozek a zavadil o spouštěcí páku, židle sjela dolů a moje vlastní váha uvěznila nohy mezi sedákem a kolečkama. Nezbylo, než se vyvrátit i s židlí na podlahu a teprve potom jsem se mohl ze židle vymotat.

Přijde mi, že přívlastky "zdravotní", "ergonomická" a podobně často jen zdůvodňují praštěnou konstrukci a vysokou cenu.

Posledních zhruba deset let mám tuhle nejobyčejnější židli:
https://www.kancelarskezidle.com/hledej?forIE=&term=ISO
Cena je skvělá, ale židle má pode mnou životnost tak rok, což je ale v mém případě stejně zhruba tolik, co pode mnou vydrží řádově dražší kolečková židle.

Spoustu času v kanceláři prosedím i na balónu. Ten jsem zatím zlikvidoval jen jeden.

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 20. 01. 2017, 18:29:16 »
.... tak sem nakonec vzal MARKUS.
A doporučit ji tedy nemohu, záda k sedáku jsou napevno...

Není pravda, použij levou páčku.

balki

« Odpověď #39 kdy: 20. 01. 2017, 18:54:42 »
Doporučuji křeslo MARKUS z Ikei.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40103100/
Měl sem hodně dlouho klasickou kancelářskou židli IKEA, byl to top model tenkrát zlevněný z 10 na 7 tis., za boha si nevzpomenu na jméno a na podzim se mi rozpadla, takže sem jel zase do IKEA měl vyhlédnutou VOLMAR, ale bohužel se ukázalo, že je úzká - sedák byl užší o 5 cm než stará, tak sem nakonec vzal MARKUS.

A doporučit ji tedy nemohu, záda k sedáku jsou napevno, zrovna tak područky, pro mě jsou dost vysoké. Pření vertikální část područek mě tlačila z boku do stehen, tak sem je nejdřív demontoval, ale židle bez područek taky není úplně ideální, tak sem si to nechal vyříznout. Mám to doma, takže v tom sedím jen pár hodin denně a o víkendu, do práce na 8/5 sezení bych to nechtěl.

Ja by som ju zlomil  :)   Nevidel som v reale, ale vyzera, ze ma slabe miesto na spoji sedaka s operadlom. Rad sedim ako debil a hojdam sa + mam skoro metrak :)

Igor

« Odpověď #40 kdy: 20. 01. 2017, 19:05:46 »
Therapia mam ako homeoffice... pracujem doma. Ano stalo to palku cez 700E. Uz som bol zufaly z lacnych a pod argumentom ze drahsie je spravidla lepsie som kupil. Dlhsie som ju vyberal ladil konfiguraciu. Nemozem to s kludnym svedomim odporucit neviem ci cena/vykon je optimalna. Spim len trosku viac ako na nej sedim takze ekvivalentna investicia do postele (matraca) a stolicky dava zmysel.

Taky si myslim ze matrace a zidle by mela byt co nejlepsi. Nechci byt offtopic - ale jakou doporucujete matraci pokud clovek trpi bolesti zad ze sezeni u compu? Vim ze matrace sama bolest zad nespravi, ale lezet na mekke ikea matraci asi taky nebude uplne koser.

davkol

« Odpověď #41 kdy: 20. 01. 2017, 19:14:04 »
Nechci byt offtopic - ale jakou doporucujete matraci pokud clovek trpi bolesti zad ze sezeni u compu? Vim ze matrace sama bolest zad nespravi, ale lezet na mekke ikea matraci asi taky nebude uplne koser.
Vřele doporučuji web The Mattress Nerd. Je sice specializovaný na americký trh, ale po informační stránce patří mezi to nejlepší, co jsem viděl.

Dan

« Odpověď #42 kdy: 20. 01. 2017, 20:55:02 »
já doporučuju křeslo DX-racer https://www.dx-racer.cz/

Tonda

• 651
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 20. 01. 2017, 21:11:50 »
.... tak sem nakonec vzal MARKUS.
A doporučit ji tedy nemohu, záda k sedáku jsou napevno...

Není pravda, použij levou páčku.
Levá páčka uvolňuje a aretuje houpací mechanismus, záda k sedáku jsou napevno, nejsou to ani tři měsíce co sem to montoval
viz montážní návod.
http://www.ikea.com/cz/cs/assembly_instructions/markus-otocna-zidle__AA-251870-15_pub.pdf
« Poslední změna: 20. 01. 2017, 21:14:41 od Tonda »

Tonda

• 651
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 20. 01. 2017, 21:13:30 »
Ja by som ju zlomil  :)   Nevidel som v reale, ale vyzera, ze ma slabe miesto na spoji sedaka s operadlom. Rad sedim ako debil a hojdam sa + mam skoro metrak :)
Proč by to bylo slabé místo, je to ocel.