Zamyšlení: to co jsem popsal, není ojedinělé pozorování, spíš pravidlo. Jaké jsou důvody, že je to taková katastrofa? Hardware by to být asi neměl, je nestandardizovaný, ale telefon před těmi dvěmi lety chodil celkem fajn. Chyba Googlu, že vsadil na Javu? Problém samotného Androidu a delšího běhu bez reinstalace? Nebo problém aktualizovaných aplikací, psaných proti novým verzím Androidu a běžících na zamrzlých verzích?
Problém je v tom, že porovnáváte telefon za 20+k a telefon za <10k. Samozřejmě, že mezi nimi bude rozdíl. Takové BMW 5 bude taky pravděpodobně jezdit déle než Fabia a je nesmysl ho s ní srovnávat a raději ho srovnávat třeba s Audi A6.
Já si koupil v roce 2015 telefon s Androidem za 17k. Dnes ho má otec, funguje pořád velmi dobře. Má tedy už jenom Android 7, ale relativně novou bezpečnostní aktualizaci. Kde vidím pořád výhodu iPhonu je podpora tuším po dobu 5 let. I u top modelů s Androidem to většinou není víc jak 3 roky. Já tím nijak zasažený nejsem, protože telefony měním každé dva roky, ale je to věc, kterou i tak kvituju. U Androidu se to dá částečně řešit neoficiální ROMkou, ale není to ideální.