Kdyz si chcete nechat zobrazit pdf, tak taky vzdy pro kazde dalsi pdf si znovu stahujete software pro cteni pdf souboru? Tak presne se chovaji ne-SPA stranky.
Stranky s JS urcite rychlejsi nejsou - resp. ne nacteni aplikace. Ale jakakoliv dalsi prace je nepomerne rychlejsi (stazeni cele stranky, parsovani cele stranky a vykresleni cele stranky vs. odbrani male casti stranky, stazeni dat a vykresleni male casti stranky). Take stranky bez JS budou mit jen zlomek funkcionality, nektere nejsou ani proveditelne bez JS, protoze po klepnuti na "lajk" opravdu neni potreba znova tahat stranku s desitkami prispevku a tisici elementy, vse znovu rendrovat jak na strane servru, tak na klientovi.
Já vaší argumentaci a vašemu přístupu rozumím, web ale není místo, kde by uživatel trávil čas na jedné jediné stránce. To platí maximálně pro weby typu facebook, kde jsou uživatelé, kteří jiné webové stránky nenavštěvují. Kolik takový běžný uživatel průměrného webu přečte na nějakém webu článků na jeden zátah? Jednotky? Pokud jsou používány vámi zavrhované "best practices", tak načtení další stránky a vykreslení je rychlé, a bez nějakého poznatelného rozdílu mezi vaším čistě javascriptovým webem. A právě načtení a vykreslení stránky při první návštěvě dělá první dojem. Pokud je pomalé, uživatel odejde a nebude ho zajímat, že další stránky na webu přenášejí jen minimum informací. Ty rozdíly jsou na rychlém internetu zanedbatelné. To, že se na běžném webu stahují i jiné části, než jen konkrétní část dat (header, footer,...), to je zanedbatelné, Grafické prvky, styly, i ten javscript, to všechno může být v cache. Takže ne, nestahuje se vždycky celá stránka u navštívených webů, které používají doporučené praktiky, to je lež.
Weby by měli být přístupné i handicapovaným. Co na tom, že jich není mnoho. Vy pořád o elinksu, to byl příklad. Já mám slepého známého, používá čtecí řádek a nebo hlasový výstup a můžu říci, že weby, které se best practices nedrží, jsou pro něj úplně nepoužitelné.
Na rootu me vzdy prijde, ze se tu nejak moc seskupuji ti "odbornici" na vsechno.
Argumentujete ad hominem a navíc při argumentaci fabulujete o nějakém stahování celých stránek.