Měření teploty v bytě

Re:Měření teploty v bytě
« Odpověď #30 kdy: 12. 11. 2022, 16:35:33 »
Mne sa osvedčil na teplotu a vlhkosť senzor Si7021. V GME udávajú presnosť +-0.4 C, ale dáta sa dajú čítať s presnosťou niekde okolo 0.01 stupňa, nepamätám si presne je to zlomok mocniny 2. Samozrejme absolútna presnoť asi nie je tak veľká vez kalibrácie, ale nie je tam veľký šum, takže zmeny teploty sa sledovať dajú dosť presne. Pri meraní vlhkosti to obsahuje voliteľne ohrev senzora, čo je vraj presnejšie pre nejaké rozsahy vlhkosti.

Zopper

• 821
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 12. 11. 2022, 21:54:55 »
V GME udávajú presnosť +-0.4 C, ale dáta sa dajú čítať s presnosťou niekde okolo 0.01 stupňa, …
Zrovna nedavno na tohle vyslo pekne xkcd. :D https://xkcd.com/2696/

« Odpověď #32 kdy: 14. 11. 2022, 09:47:20 »
Mám doma postavenou senzorovou síť na https://guide.openenergymonitor.org/technical/resources/, je to tedy hodně bastlení, ale spotřeba téměř nulová, čidla může člověk použít jakákoliv a změnit jen patřičné části kódu Arduina. Dvě GW postavené na RPi, které odesílají data na HTTP server, kde se "kreslí" grafy a ukládá do DB. celé to jede na 433 MHz, díky tomu dosah naprosto skvělý - v paneláku jsme byl schopen poslat zprávy i přes 6 pater. Odesílání dat jednou za minutu a například pokles 2xAA na čidle venku od půlky dubna (3,04 V - články nebyly úplně nové) do teď (2,9 V), viz graf v příloze.

« Odpověď #33 kdy: 14. 11. 2022, 14:56:57 »
Tak nějak podobně jako petrp2b. Mám síť postavenou na STM32L0 (konkrétně STM32L031K6), RFM12 / RFM69 868 MHz FSK rádiu (ale s rozumným rádiovým formátem paketu, FEC, interleaving, ...).

Na teplotu používám buď už zmíněný Dallas DS18B20+ nebo třeba SMT172 (PWM in, průměrováním se dá teoreticky dostat na 0.1°C v běžném domácím rozsahu teplot).

Na dvě AA baterie běží senzory několik let. S měřením a vysíláním každých 5 minut mi kleslo napětí na baterii z 3.21 V na 3.07 V za skoro přesně dva roky. To je ještě pořád nad nominálním napětím těch dvou AA článků.

Ty výpadky v datech jsou způsobené GSM bránou a serverem. Na senzor jsem za celou tu dobu nešáhl.

Ale ubastlil jsem si to celé sám, včetně protokolu a "RTOS". A naučil se přitom spoustu zajímavých věcí a triků. I cesta totiž může být cíl :)

Karmelos

• 1 085
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 15. 11. 2022, 08:42:03 »
Smím-li se zeptat, k čemu je měření teploty v místnosti s rozlišením čidla na setiny stupně, když jeho přesnost je přinejlepším ₊-0.5 stupně a rozdíl nejvyšší a nejnižší teploty v místnosti je klidně 10 K ?
Gréta je nejlepší.

mhepp

• 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 15. 11. 2022, 11:23:35 »
Smím-li se zeptat, k čemu je měření teploty v místnosti s rozlišením čidla na setiny stupně, když jeho přesnost je přinejlepším ₊-0.5 stupně a rozdíl nejvyšší a nejnižší teploty v místnosti je klidně 10 K ?

Protože 4.12280701754386 bastlíře z pěti (47 z 57 dotazovaných) řeklo, že je to tak lepší. (Osobní zkušenost je taková, že i desetina stupně je skoro přehnaná přesnost.)

« Odpověď #36 kdy: 15. 11. 2022, 13:09:19 »
Smím-li se zeptat, k čemu je měření teploty v místnosti s rozlišením čidla na setiny stupně

Já tedy v otázce viděl desetiny stupně s tím, že půl stupně překousne.

A v grafech jsou sice vidět setiny, ale voltů.

rozdíl nejvyšší a nejnižší teploty v místnosti je klidně 10 K ?

Vy máte v místnosti 10°C gradient? Kolísání jeden dva stupně bych klidně akceptoval, ale rozdíl mezi 20°C a 10°C bych v jednom pokoji rozhodně poznal. Dovedu si to představit u kamen v rohu místnosti, ale jen chvilkově než se ohřejí stěny.

« Odpověď #37 kdy: 15. 11. 2022, 13:19:51 »
10 °C – záleží na okolnostech, m.j. svitu Slunce. Přes 5 °C rozdíl není problém, pokud měřím i na parapetu, když netopím.

« Odpověď #38 kdy: 15. 11. 2022, 14:01:38 »
Tak nějak jsem předpokládal, že se bavíme o měření teploty vzduchu v místnosti. Což mi implikuje, že teplota se měří ve stínu a ideálně ve tmě (venku s použitím radiačního štítu, uvnitř někde mimo přímé slunce, okna a parapety).

Ono totiž i nepřímé světlo přidá k měření klidně několik stupňů. Teploměr na parapetu pak bude hlavně měřit dopadající záření a bude úplně mimo.

« Odpověď #39 kdy: 15. 11. 2022, 16:35:12 »

Nie že by som to potreboval, ale napr. na sledovanie zmien :)  Absolútna chyba je možno 0.5 stupňa, ale zmeny sa dajú vidieť, ak sa práve nemení prudko teplota, tak prítomnosť osôb zvýši teplotu, pri vlhkomeri na desatinách vidieť, kedy sa vedľa v kuchyni otvorila umývačka, atď.

« Odpověď #40 kdy: 15. 11. 2022, 17:23:48 »
Na parapetu jsem senzory umisťoval tak, aby stínil rám okna, i pokud je otevřené. Nepodařilo se to napoprvé, ale nakonec se podařilo. Samozřejmě nepřímé světlo na to svítí.

Detekce osoby podle teploty – možná, ale jsem k tomu skeptický. Pokud na tom senzoru nebudete sedět.

Detekce otevření myčky podle vlhkoměru – na to IMHO nebudou potřeba desetiny, pokud ten sensor bude někde rozumně blízko.

Karmelos

• 1 085
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 15. 11. 2022, 19:18:19 »
Smím-li se zeptat, k čemu je měření teploty v místnosti s rozlišením čidla na setiny stupně

Já tedy v otázce viděl desetiny stupně s tím, že půl stupně překousne.

A v grafech jsou sice vidět setiny, ale voltů.
To není pravda, rrrado postoval graf kde měří na setiny.

rozdíl nejvyšší a nejnižší teploty v místnosti je klidně 10 K ?

Vy máte v místnosti 10°C gradient? Kolísání jeden dva stupně bych klidně akceptoval, ale rozdíl mezi 20°C a 10°C bych v jednom pokoji rozhodně poznal. Dovedu si to představit u kamen v rohu místnosti, ale jen chvilkově než se ohřejí stěny.
Vy ho tam máte nejspíš taky. A jestli topíte nebo vám tam svítí slunce tak máte velmi pravděpodobně i víc. Si třeba zkuste změřit kout podlahy a venkovní stěny (mimo radiátor) a třeba uprostřed místnosti těsně pod stropem.

Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 085
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 15. 11. 2022, 19:28:53 »

Nie že by som to potreboval, ale napr. na sledovanie zmien :)  Absolútna chyba je možno 0.5 stupňa, ale zmeny sa dajú vidieť, ak sa práve nemení prudko teplota, tak prítomnosť osôb zvýši teplotu, pri vlhkomeri na desatinách vidieť, kedy sa vedľa v kuchyni otvorila umývačka, atď.
Pokud to máte jen jako zajímavost a nepoužíváte to k nějaké sofistikované regulaci tak to už chápu.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #43 kdy: 15. 11. 2022, 21:34:38 »

Pokud to máte jen jako zajímavost a nepoužíváte to k nějaké sofistikované regulaci tak to už chápu.
Áno, na nič špeciálne to nepoužívam, skôr som sa zabavil pri bastlení a viac sa mi páči plynulý graf ako 2-3 skoky počas dňa v rámci ktorých sa hýbe teplota cez vykurovaciu sezónu

« Odpověď #44 kdy: 23. 11. 2022, 15:38:56 »
Pod vlivem (tohohle tematu) jsem si koupil dva ty BT teplomery s e-inkem. jeste jsem to nezkousel pripojit do home assistenta, musim sehant BT gateway.

Ale takohle to vypada pri srovnani s kalibrovanym teplomerem (teda kdysi davno kalibrovanym)..

Nepotrebuju dalsiho komentare. (OK, samozrjeme v asistentu bych mohl dopocitavat nejakou korekci, pokud ta odchylka bude konstanti)