Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330

Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« kdy: 07. 02. 2026, 17:25:40 »
Ahoj,

mám Dell R630 s řadičem LSI SAS3008 / HBA330 (HBA/IT).
Na řadiči jsou:

2× ADATA SU650 – systém, mdadm RAID1

2× Kingston DC600 – ZFS mirror, na něm běží KVM VM

Vše je připojeno přes stejný backplane, kabeláž a stejný HBA.

V noci přišel alert ze smartd.

V dmesg jsou task aborty / timeouty / reset zařízení (logy přikládám).

Ráno byly spadlé VM, přestože jejich disky jsou na ZFS nad Kingston DC600, které jsou SMART čisté. Společné mají pouze řadič a backplane.

Otázka:
Je možné, že nestabilní SATA SSD (ADATA) způsobí error recovery na SAS3008 (aborty, PHY reset, COMRESET), během kterého se zablokuje I/O na řadiči, což sekundárně:

zdrží ZFS,

způsobí I/O timeouty ve VM,

a povede až k pádu VPS (XFS error / panic)?

Dává smysl, že řešením je výměna ADATA za enterprise SSD (např. Kingston DC600) bez nutnosti dalšího řadiče?

Díky za potvrzení / vyvrácení.
« Poslední změna: 07. 02. 2026, 17:32:56 od noonenoone »

a6b

• 224
    • Zobrazit profil
Re:Havárie serveru Dell R630 s řadičem HBA330
« Odpověď #1 kdy: 07. 02. 2026, 19:46:31 »
jak se v dmesg u disku neco furt opakuje dokola, tak to bude chyba.
to bych rekl za sebe a taky ai rika, ze nejaky disk odchazi do vecnych lovist.

« Odpověď #2 kdy: 07. 02. 2026, 22:38:45 »
Pokud je tam backplane s expanderem, tak je scénář kdy to jeden SATA disk sestřelí docela možný. Na SAS expanderu jsou obecně SATA disky trošku loterie.

Pokud se nepletu, tak 10x2.5” R630 má backplane s expanderem a 8 disková bez.

« Odpověď #3 kdy: 08. 02. 2026, 07:33:29 »
Pokud je tam backplane s expanderem, tak je scénář kdy to jeden SATA disk sestřelí docela možný. Na SAS expanderu jsou obecně SATA disky trošku loterie.

Ano, je tam 10x2.5'' pozic, takže asi to je backplane s expanderem. Myslíš tedy, že by mohla změna disků za "opravdový" (kinston DC600) pomoc? Měl jsem v plánu tam strkat SATA levné disky, ale asi to přehodnotím. Máš třeba nějaké disky vyzkoušené?

Děkuju za reakci

« Odpověď #4 kdy: 08. 02. 2026, 08:16:14 »
jak se v dmesg u disku neco furt opakuje dokola, tak to bude chyba.
to bych rekl za sebe a taky ai rika, ze nejaky disk odchazi do vecnych lovist.

Díky, prošel jsem smart výsledky a byl to reset, takže disky jsou asi v pořádku. Když tedy opominu že resetovaly řadič.

RDa

• 3 203
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 08. 02. 2026, 13:48:06 »
Pokud neplanujete 10 disku tak bych se toho expanderu zbavil. A nejspis i SAS radice, je to zbytecnost pokud to mate v HBA rezimu a se SATA disky, v SW raidu nebo advanced FS (zfs,btrfs).

Ta chyba v dmesg je zabugovany driver/firmware (dalsi duvod se zbavit toho radice), muzete zkusit zjistit zda se to opravilo mezi vasi verzi jadra (jakou mate?) a momentalne aktualni verzi.

« Odpověď #6 kdy: 08. 02. 2026, 14:45:49 »
Pokud neplanujete 10 disku tak bych se toho expanderu zbavil. A nejspis i SAS radice, je to zbytecnost pokud to mate v HBA rezimu a se SATA disky, v SW raidu nebo advanced FS (zfs,btrfs).

Ta chyba v dmesg je zabugovany driver/firmware (dalsi duvod se zbavit toho radice), muzete zkusit zjistit zda se to opravilo mezi vasi verzi jadra (jakou mate?) a momentalne aktualni verzi.

Těch serverů mám čerstvě několik. Mám 6.12.0-55.39.1.el10_0.x86_64.

« Odpověď #7 kdy: 08. 02. 2026, 16:13:32 »

Ano, je tam 10x2.5'' pozic, takže asi to je backplane s expanderem. Myslíš tedy, že by mohla změna disků za "opravdový" (kinston DC600) pomoc? Měl jsem v plánu tam strkat SATA levné disky, ale asi to přehodnotím. Máš třeba nějaké disky vyzkoušené?

Děkuju za reakci

Samsungové datacenter jsou obvykle v pohodě i ty SATA. Ale lepší je mít SAS.

Hele a takový hint. Vypni ten smartd, on občas dokáže dělat fakt divný věci.

« Odpověď #8 kdy: 08. 02. 2026, 17:47:42 »

Děkuju za reakci

Díky za reakci. Tím myslíš, že by se mohly ty chyby projevit jenom pokud je smartd zapnuty resp. provádí testy? Že by je jako odhalil, jinak by k  resetu řadiče nejspíš nedošlo?

« Odpověď #9 kdy: 08. 02. 2026, 19:21:39 »

Děkuju za reakci

Díky za reakci. Tím myslíš, že by se mohly ty chyby projevit jenom pokud je smartd zapnuty resp. provádí testy? Že by je jako odhalil, jinak by k  resetu řadiče nejspíš nedošlo?

Ano, už jsem několikrát zažil, že smartd dělal reset řadiče nebo chyby v komunikaci. To časté dotazování na stav a pouštění testů je občas problém. Disk podle dat cos poslal vypadá v pořádku, takže bych hledal jinde (smartd, kabel, backplane, řadič).