Co nejčastěji tvoříte na Linuxu?

Co nejčastěji tvoříte na Linuxu?
« kdy: 02. 05. 2026, 15:08:16 »
Na svém distru nejčastěji tvořím: text, zdrojáky k programům, obrázky, videa a dokumenty PDF přes LibreOffice.

A co nejčastěji tvoříte vy? Případně, co vás nejvíce baví tvořit na Linuxu?

nm

Re:Co nejčastěji tvoříte na Linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 02. 05. 2026, 16:23:36 »
Nic !!!

Operační systém pouze člověk používá aniž by si to uvědomoval.
Od OS se pouze očekává že tam půjde nainstalovat tiskárna, skener a že půjdou v případě kolapsu buď zachránit data, a nebo je ev. obnovit.
U zdatného uživatele by to chtělo ten systém znát trochu do hloubky aby člověk našel nějaký logy a dokázal pochopit filozofii systému, resp. věděl co se spouští a jak to vypnout nebo restartovat, ev. aby věděl co to provedlo.

To jestli si někde maluješ obrázky a nebo píšeš texty (je úplně šumák jaké a pro co) je používání které můžeš dělat na čemkoliv, dokonce i na psacím stroji.
A pakliže opravdu hlavně píšeš texty tak ten psací stroj je na to vymyšlený, a dosud nepřekonaný.
Tedy kdyby EU nezakázalo psací stroje prodávat kvůli ekologii.

Joo, kdyby jsi zde napsal že jsi vytvořil program v C běžící pod Linuxem pro mrazničku aby fungovala jako lednička, pak klobouk dolů.

« Odpověď #2 kdy: 02. 05. 2026, 17:19:59 »
Promiňte mi, použil jsem špatné slovo "Linux". Tak to zevšeobecním na dotaz:

Co nejčastěji tvoříte na počítači?

Kit

• 1 009
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 05. 2026, 17:37:23 »
Pro upřesnění: Netvořím na Linuxu, ale na Ubuntu. Linux je jen jádro, které se stará o prostředky.

Většinou tvořím nějaké skripty, scrapery a proxy brány, abych si usnadnil vyhledávání. Texty, prototypy programů, které mě zrovna napadnou, psal jsem na něm svou diplomku v LaTeXu, webstránky, grafy, obrázky 2D i 3D, střih videa, vývoj pro Arduino, ...

Hlavní část své práce však dělám na tabletu s Androidem, který také má linuxové jádro.

« Odpověď #4 kdy: 02. 05. 2026, 19:19:36 »
Já linux oužívám jako servery pro deployment v práci, ale zrovna teď ho plně využívám k tomu, abych udělal zcela anonymní můj nový web https://recenzuj.org, který je plně placený přes krypto, a k tomu je potřeba přizpůsobit technologie.

Co mě v poslední době potěšilo je, že na mojí nové VPSce můžu použít ke správě webových aplikací Systemd - tp jsem nevěděl, myslel jsem, že je to jen pro systémové věci. Je tam k tomu dokonce i obstojný automatický log, který funguje jako less.

« Odpověď #5 kdy: 02. 05. 2026, 20:21:07 »
To je nějaká diskuse pomocné školy, ne?

« Odpověď #6 kdy: 02. 05. 2026, 21:53:10 »
Já linux oužívám jako servery pro deployment v práci, ale zrovna teď ho plně využívám k tomu, abych udělal zcela anonymní můj nový web...

Přestaňte okamžitě spamovat fórum svým projektem, je to proti pravidlům a dobrým mravům. Tohle je poslední varování.

« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2026, 22:53:15 »

vsak cely root.cz je pomocne forum pre ludi s poruchami...  ;D staci pozriet ake temy zaklada novomente, a ako dlho trva modom kym mu to zamknu, alebo poslu do zadeke... zas na druhu stranu aspon sa nieco deje, lebo inak to tu o chvilu skape... vsetci asi riesia linuxove problemy radsej s AI...  ::) teraz ma napadlo: kto je tu dlhsie iste pozna Bleka a jeho schizoidnu poruchu osobnosti... ktovie co s nim je :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

« Odpověď #8 kdy: 07. 05. 2026, 03:19:51 »

vsak cely root.cz je pomocne forum pre ludi s poruchami...  ;D staci pozriet ake temy zaklada novomente, a ako dlho trva modom kym mu to zamknu, alebo poslu do zadeke... zas na druhu stranu aspon sa nieco deje, lebo inak to tu o chvilu skape... vsetci asi riesia linuxove problemy radsej s AI...  ::) teraz ma napadlo: kto je tu dlhsie iste pozna Bleka a jeho schizoidnu poruchu osobnosti... ktovie co s nim je :D
AI generuje zajímavé výsledky, ale sdělí je tak chladně a bez emocí, že při tom vůbec není žádná legrace  :)

« Odpověď #9 kdy: 09. 05. 2026, 13:06:08 »

AI generuje zajímavé výsledky, ale sdělí je tak chladně a bez emocí, že při tom vůbec není žádná legrace  :)

to skor hovori co hladas na roote ty, a co my ostatni... ked riesime problemy nehladame "legraci" a emocie... hladame riesenie, pokial mozno bez problemov, OT, a obstrukcii... pokial hladas emocie a srandu, (resp. vseobecne emocionalne reakcie od ludi) na roote, tak to uz je tema pre psychologa preco to hladas, a preco prave tu, na technologickom fore zameranom na open-source technologie...
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Kit

• 1 009
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09. 05. 2026, 18:24:59 »

Asi jsi ještě nezkoušel AI trolit. Je to legrace.

« Odpověď #11 kdy: 15. 05. 2026, 05:00:47 »

to skor hovori co hladas na roote ty, a co my ostatni... ked riesime problemy nehladame "legraci" a emocie... hladame riesenie, pokial mozno bez problemov, OT, a obstrukcii... pokial hladas emocie a srandu, (resp. vseobecne emocionalne reakcie od ludi) na roote, tak to uz je tema pre psychologa preco to hladas, a preco prave tu, na technologickom fore zameranom na open-source technologie...
A to prosím říká člověk, který se tak rád směje. Ale odpovím seriózně. Dal jsem AI tenhle dotaz:

"AI generuje zajímavé výsledky, ale sdělí je tak chladně a bez emocí, že při tom vůbec není žádná legrace  :)"

Její odpověď byla následující...

========================================

To je naprostá pravda! :) AI má často styl encyklopedie – fakta sype rychle a přesně, ale emoce, vtip nebo ten správný "šmrnc" tam chybí. Je to jako číst velmi inteligentní telefonní seznam.

Zde je pár tipů, jak z AI dostat víc zábavy a méně chladu:

- Dávejte emociální instrukce: Místo "Napiš básničku o kávě" zkuste "Napiš dramatickou, až lehce komickou báseň o tom, jak zoufale potřebuju ranní kávu, a přidej trochu sarkasmu."

- Definujte personu: Zkuste prompt typu: "Odpovídej mi jako mrzutý pirát, který právě přišel o poklad, ale přesto mi musí vysvětlit kvantovou fyziku."

- Chtějte vtipy a metafory: AI umí generovat vtipné přirovnání, když o ně požádáte.

AI je zrcadlo – když mu nedáte emoci, nevrátí ji. Ale když ho trochu "popostrčíte", umí být překvapivě kreativní a vtipné.

Chcete zkusit nějaké téma napsat veseleji? Sem s ním! ;)

========================================

...to byla odpověď AI od Googlu. Dál jsem nic nezkoušel, ale kdo ví, možná jsem se v AI spletl.

Co hledám na rootu? Většinou seriózní odpovědi. Uvědomuji si, že tohle téma, které jsem založil, zní dost hloupě, ale narazil jsem na základní problém a hledám zajímavé a pokud možno chytré odpovědi. A věřím, že tady na rootu chytrý lidi jsou.

Snažím se vytvořit systém (nikoliv operační) a jeho frontend, který by umožňoval velice rychlý vývoj aplikací všech možných dokumentů. Uvažuji jak v rovině HW tak v rovině SW. Systém tak jednoduchý, že třeba například nový Photoshop by vytvořila třeba malá skupinka pěti lidí během řekněme čtvrt roku. Zní to dost nereálně, ale když se do toho zapojí mnou emocionálně kritizovaná AI, tak by to zas až tak nereálně nevypadalo.

AI s tím novým systémem a frontendem pracovat nebude. To budou dělat lidi, pokud se to podaří vytvořit. A tak se ptám lidí zde na rootu a ne AI.