Relativně přesné RTC

CFM

Re:Relativně přesné RTC
« Odpověď #30 kdy: 04. 12. 2024, 20:48:19 »
ad 50Hz) Frekvence v síti se řídí globálně (Evropa). Odchylka může být až 0.2Hz, ale udržuje se i odckylka síťového času proti UTC. Více třeba zde, zde a zde.
Pokud u hodin dokážete zajistit, že mají stálý přístup k síti bez výpadků, tak by mělo být vše OK. Problém jsou výpadky. Pokud máte UPSku, tak jedete na chybu UPS, nebo to musí být detekováno a přejít na nějaký přesnější zdroj. Pokud ne, tak buď hodiny ztratíte úplně, nebo musíte mít schopnost běžet z lokálního oscilátoru (běžné čipy z "trouby" asi nemají). Během výpadku též ztrácíte "korekce", které se v té době v síti udály.

CPU

• 907
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 05. 12. 2024, 11:57:10 »

Výpadky samozřejmě nastávají a jsou tak nějak pravidelné (jako že to není něco, co nastane jednou za rok), navíc tady je v cestě inline UPS. Na objektech se provádí údržba, dodavatel má výpadky, občas někdo vyhodí pojistky.
Nemyslím si, že by se o to dalo cíleně něco opřít.
Aktuálně vidím šanci RTC hodinách rovnaných vůči RDS, ale musím se dostat ke zbastlení prototypu.
A raději bych to měl v Cčku než v MicroPythonu, ale...jestli to má smysl, to je druhá otázka.
Upatlat to v MicroPythonu to bude nejspíš rychlejší.
« Poslední změna: 05. 12. 2024, 12:02:04 od CPU »

CFM

« Odpověď #32 kdy: 05. 12. 2024, 16:43:35 »
Hlavní slabina RDS je asi nulová garance čehokoliv (nepodařilo se mi dohledat relevantní informace), takže to nakonec asi tak dobrý nápad není, pokud jde o spolehlivost.

« Odpověď #33 kdy: 05. 12. 2024, 19:05:21 »
ad 50Hz) Frekvence v síti se řídí globálně (Evropa). Odchylka může být až 0.2Hz, ale udržuje se i odckylka síťového času proti UTC. Více třeba zde, zde a zde.
Pokud u hodin dokážete zajistit, že mají stálý přístup k síti bez výpadků, tak by mělo být vše OK.

Koukněte dobře na ten graf odchylek z 2012 a 2013. Je tam vidět +100 až -160 po dobu jednoho měsíce! Stejně tak si pamatuju na https://www.idnes.cz/technet/technika/zpozdene-budiky-srbsko-kosovo.A180308_192054_tec_technika_pka - odchylka 6 minut!

Takže ani síť není spolehlivá.

RDS není spolehlivé vůbec, i když hodně záleží na stanici. Viděl jsem na svém radiobudíku, jak si stanice (ne)všímají třeba změny na letní čas.

Český Rozhlas například kdysi umožňoval synchronizaci vysílaným časovým signálem (přímo těch pár pípnutí v audiu): https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/ceskoslovensky-rozhlas-casove-znameni-vyroci-gong-signaly_2104011045_tzr a je možné že to RDS udržují splehlivé, ale jestli to i garantují nemám tušení.

Já bych zvolil DCF77 (pokud je dostatečně silný) nebo GPS. V nouzi GSM.

CFM

« Odpověď #34 kdy: 05. 12. 2024, 22:40:10 »
Ještě mě napadá, zda by nešlo využít LoRaWAN? Ve specifikaci je beacon po 128s, který obsahuje čas. Nedají se takové zprávy pasivně poslouchat z LoRaWAN od ČRA či The Things Network?