Používáte Zigbee2mqtt, nebo ZHA? Ona ta hlavice zjevně má celkem dodgy reportování, které se Zigbee2mqtt snaží nějak lepit, ale není to kdoví co. Třeba teplotu to reportuje naměřenou + kalibraci (tj. jako součet), ale když změním kalibraci, nepošle to novou hodnotu, dokud se nezmění naměřená teplota. Nová (zatím asi jen dev) verze Zigbee2mqtt to řeší. Než jsem to zjistil, myslel jsem si, že teplota je bez kalibrace (neboť po změně kalibrace hodnota zůstala stejná), teplotní čidlo mi přišlo jako RNG a algoritmus mi přišel dost WTF. Toto je teda vyřešené, takových věcí tam je vic, asi ne všechny jsou vyřešené. Část lze vyřešit v HA. I reportování otevřeno/zavřeno (valve state) je trochu dodgy a většinou to sice funguje (když si odvodím actual_valve_state = valve_state || boost_heating), ale i tak to občas drhne.
Detekci otevřeného okna jsem si radši nahackoval sám (nepoužívám Eco mode, připočítávám nějakou konstantu ke kalibraci a v průběhu hodiny to pomalu snižuju; pokrývá to i ten efekt, že po vyvěrání i bez topení teplota pomalu roste). Ta vestavěná detekce mi moc nefungovala.
Jako je to levná hlavice, kterou nějak použít lze. S oficiální bránou to možná bude fungovat lépe (ale netuším, jak s tou bránou vyřešit detekci otevřeného okna). S Home Assistantem je to (aspoň se Zigbee2mqtt) víc DIY, než by mohl někdo na první pohled očekávat. Pro někoho asi OK, a já z toho sice nejsem kdovíjak nadšený, ale vyloženě toho nelituji. Pokud někdo chce spolehlivé reportování polohy ventilů (nevím proč, odhadovat z toho spotřebu je IMHO trochu problematické), tak to doporučit nemohu.