Zdravím,
Mám doma relativně moderní desktop se dvěma 1TB WD Green disky, 64MB cache. Disky nejsou nejrychlejší, to vím. Jiný HDD v PC není. Jede na tom Gentoo Linux a používám SW RAID1 (vytvořený pomocí mdadm, mám md0 pro boot, md1 pro systém a md2 pro home).
K jádru věci - systém se mi občas zasekne i a několik minut. Reaguje jen to, co je v RAM a jen v případě, že to nemusí nutně číst/zapisovat z/na disk. Zásek se projeví na pohled rozsvícením HDD LED, podle toho poznám, že mám pauzu...
Vysledoval jsem si pár závislostí a podrobností:
Cacti a SNMP - S pomocí Cacti jsem si začal grafovat "Transitions" lokálních disků (mdX). Mělo by jít o požadavky, nebo přímo zápisy/čtení disků (v mém případě budu mluvit jen o systémovém oddílu, jiné jsou ok). Čísla níže. (Za standarsního běhu systému jde maximálně o desítky - jako referenční číslo)
Firefox - ten to způsobí vždy, někdy za dvě minuty po spuštění, někdy až za pět, ale vždy, nejčastěji na stránce s Javou nevo Javascriptem nebo AJAXem, také na tv.hokej.cz, kde se pro změnu využívá Moonlight (Opera na stejných webech tohle nedělá - kromě tv.hokej.cz, moonlight mi v Opeře nejede). Transitions v době záseku - 3000 write, standard read
BOINC - Mám nastavený po spuštění, i když Ferefox nejede, občas se sysstém zasekne, přikládám to BOINCu. Při záseku nevím, ale když PC nic jiného nedělá (nikdo nepřihlášen, žádná jiná aktivita), tak 400 write a standard read.
emerge --sync - Hromada zápisů kvůli novým/starým balíkům, téměř jistota záseku. Transitions nevysledováno
Když mám v době záseku puštěný iotop, tak an samotném vrcholu sedí buď [mdraid] nebo [jbd] (jfs? teď si nejsem jistý) nebo v horším případě oba. Vytížení ukazujou 99,9%.
hdparm -tT ukazuje správnou rychlost, jeden z parametrů udává něco vysoký, ajko rychlost elektroniky v disku (cache) a druhej už reálnou čtecí rychlost, což u mě je 90-100 MB/s, to považuju za ok.
Vůbec nevím, kterým směrem se ubírat, abych se tohohle zbavil, natož abych tušil co to způsobuje. Podezřívám RAID, možná samotné disky. Nevíte někdo? Poraďte prosím.
PS: Otázku jsem částečně zmínil i na zive.cz, tak mě prosím nekamenujte, když to tam náhodou uvidíte