Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?

Re:Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?
« Odpověď #15 kdy: 20. 02. 2026, 10:44:20 »
Jako první možná nejlevnější řešení bych zkusil jiný router. Já třeba měl problém s VoIP aparáty se starým dlinkem a když jsem místo něj dal levný Mikrotik, problém ustal.

Vyzkoušeno, 2 TP-Linky, nyní Mikrotik, stejné.

« Odpověď #16 kdy: 20. 02. 2026, 10:50:17 »
VoWiFi v pozadí používá klasický IPsec, tak možná zkontrolovat jaký jsou nastavený UDP timeouty v NAT na routeru a prodloužit je, klidně třeba na 15 minut, když se ten telefon uspí, tak se moc k častým keepalive mít nebude. Pokud NAT dělá operátor, tak si pořídit veřejnou adresu co bude zakončená na vlastním routeru, aby tohle bylo pod kontrolou.

Vyzkouším, veřejnou IP mám, ale router na střeše má ISP, tak pošlu požadavek, mikrotik dole mám já.

« Odpověď #17 kdy: 26. 02. 2026, 15:34:03 »
A pokud to [VoWiFi] snad ještě některý virtuál nepodporuje, tak nezbývá než změnit operátora, moje Emtéčko to umí od 2020.
Poněkud problém je, že ho musí podporovat nejen operátor ale i koncové zařízení a pak navíc musí operátor podporovat to koncové zařízení a to koncové zařízení musí také podporovat toho operátora. Čili ve výsledku si můžete s velkou částí zařízení trhnout nohou operátor neoperátor čili i to je taková alternativa nealternativa.

Toto je najhorsie, co mohli pri vymyslani VoLTE spravit ... v pripade GSM je uplne jedno od koho je telefon a kde bol kupeny. Staci zalozit SIM a da sa snim telefonovat (po drobnych nastaveniach idu aj SMS a data) ... napr. SK Orange ma na VoLTE nejaky whitelist a funguje to len na telefonoch, kde je od nich upraveny firmware. Tym padom ma clovek na vyber jednotky kusov telefonov, ktore predavaju u nich v eshope ... stale nechapem kde sa tam stratila logika ...

... a tam niekde aktualne aj konci vypinanie 2G. Ked by vypli 2G, tak vacsina ludi pride o moznost telefonovat, co si dovolit nemozu.

Dalsia absurdnost VoLTE je podpora medzi operatormi. Mozem si kupit telefon v Orange a bude mi fungovat VoLTE, ale to negarantuje, ze mi napr Telekom bude vediet spojit hovor na 112 ...

« Odpověď #18 kdy: 27. 02. 2026, 13:01:10 »
Podle mého to vymýšleli v amerike, kde se telefony kupují/dostávají převážně od opérátorů, kterých zase tolik není. To jen zbytek světa je v porovnání s tím technologicky rozříštěný.

« Odpověď #19 kdy: 27. 02. 2026, 17:16:32 »
A pokud to [VoWiFi] snad ještě některý virtuál nepodporuje, tak nezbývá než změnit operátora, moje Emtéčko to umí od 2020.
Poněkud problém je, že ho musí podporovat nejen operátor ale i koncové zařízení a pak navíc musí operátor podporovat to koncové zařízení a to koncové zařízení musí také podporovat toho operátora. Čili ve výsledku si můžete s velkou částí zařízení trhnout nohou operátor neoperátor čili i to je taková alternativa nealternativa.

Toto je najhorsie, co mohli pri vymyslani VoLTE spravit ... v pripade GSM je uplne jedno od koho je telefon a kde bol kupeny. Staci zalozit SIM a da sa snim telefonovat (po drobnych nastaveniach idu aj SMS a data) ... napr. SK Orange ma na VoLTE nejaky whitelist a funguje to len na telefonoch, kde je od nich upraveny firmware. Tym padom ma clovek na vyber jednotky kusov telefonov, ktore predavaju u nich v eshope ... stale nechapem kde sa tam stratila logika ...

... a tam niekde aktualne aj konci vypinanie 2G. Ked by vypli 2G, tak vacsina ludi pride o moznost telefonovat, co si dovolit nemozu.

Dalsia absurdnost VoLTE je podpora medzi operatormi. Mozem si kupit telefon v Orange a bude mi fungovat VoLTE, ale to negarantuje, ze mi napr Telekom bude vediet spojit hovor na 112 ...
To je ale problem operatora, certifikace a regulatora. Vylozene cekam az se GSM vypne aby volte nefungovalo ani pro 112 aby se s tim pohnulo. S tim jak se u nas resila i implementace IMS u jednoho opa se ani nedivim. Cloveku ktery to zde implementoval nabizeli plat tretinovy proti tomu co je na trhu. Slovensko toto muze mit jen horsi.
Nicmene u 112 je dealbreaker i dostupnost signalu operatora kde je whitelistovano. Pri volani 112 funguje i fallback na jineho operatora ktery v miste ma signal. Vzhledem k tomu ze vase zeme neni tak pokrokova aby vyzadovala pro volani 112 identifikaci sim/esim (nektere site v "divokych zemich" neumoznuji volani 112 bez sim/esim), tak by fallback mohl fungovat.

« Odpověď #20 kdy: 27. 02. 2026, 17:25:30 »
Jako první možná nejlevnější řešení bych zkusil jiný router. Já třeba měl problém s VoIP aparáty se starým dlinkem a když jsem místo něj dal levný Mikrotik, problém ustal.

Vyzkoušeno, 2 TP-Linky, nyní Mikrotik, stejné.
Pokud eliminujeme problem na sitove vrstve jak uz se vyjadril k tomu Vantomas (palec nahoru, tohle byva u shitovych ISP problem).
Co s Wifi? Jak funguje roaming? Pouziva se jedno AP nebo vice AP mezi kterymi mobil prepina? Funguje spravne roaming? Je sit AP jen "blbe radio s L2"? Uzivaci co si mi na VoWifi stezuji casto maji APcka treba v jine siti nebo nemaji synchronizovane session v NAT tabukach (u velkych siti) a nebo pri kazdem handoveru dostanou jinou ip.
Pokud tech AP je vic pro zacatek bych zkusil jedno vypnout a sledovat chovani. A tim myslim treba vypnout i druhe AP/kartu na jinem pasmu.

« Odpověď #21 kdy: 27. 02. 2026, 17:26:56 »
Z důvodu špatného mobilního signálu uvnitř domu jsem kdysi měl Vodafone 3G Zónu, která fungovala perfektně Bohužel se zrušením 3G operátoři zřejmě nenabízí žádnou současnou alternativu. Používáme Wifi volání, ale je to nespolehlivé, běžně se stává, že to "vyhnije", a přesto, že je to zapnuté, hovory nefungují a zmizí ikonka telefonu s wifi ve status baru.

GSM repeater se mi zatím moc řešit nechce. Existuje nějaká femtocella i dnes?
GSM repeater musite mit schvaleny od operatora a vzhledem k tomu ze vypinani GSM je za dvermi jedna se o pomerne nevyhodnou investici.