Dobrý den.
Měl jsem btrfs raid1 na dvou discích, fungoval bez problémů. Teď, zpětně viděno, jen z hloupého rozmaru jsem si usmyslel vyměnit v něm disky za větší. Připojil jsem dva nové větší disky (pro informaci - poněkud pochybného původu) a udělal postupně btrfs replace obou stávajících disků na nové. Proběhlo v pořádku, žádné chyby. Následně jsem tedy ještě udělal už na těch nových discích btrfs filesystem resize abych využil to nové místo.
Celou dobu jsem si (naivně) myslel, že je to celkem bezpečná operace, protože mi pořád zůstávají v záloze ty původní dva disky, v případě problémů se k nim mohu vrátit a ztratím max. ty změny od začátku replace. V zápětí se ukázalo že ty nové disky (SSD) jsou opravdu pochybné, po pár hodinách používání prostě začaly "zapomínat" data na nich mizela a v btrfs device stats začaly přibývat corruption_errs.
Myslel jsem si, že možná bude stačit jen odpojit ty nové disky a restartovat, případně manuálně mountnout ty původní disky. Ale nic z toho se nedaří. Při restartu systém ty původní disky nenajde a pokus o ruční mount hlásí wrong fs type, bad option, bad superblock
On btrfs replace příkaz něco zapisuje na ty původní, zdrojové disky? Nebo je dokonce nějak přepisuje/nuluje? Existuje vůbec nějaká cesta zpět?
Díky