🧠 Začal jsem vyvíjet vlastní operační systém „TermOS“ – textový shell, nano edi

Ahoj všem!
Jmenuju se Maty a poslední 2 měsíce pracuju na svém vlastním operačním systému zvaném TermOS. Je to minimalistický textově orientovaný OS napsaný v C a Assembly.

📂 Aktuální funkce:
Vlastní jednoduchý shell s příkazy
Textový editor podobný nano
RAMFS – vlastní malý souborový systém v RAM
Historie příkazů, barvy, input z klávesnice

Plánuju přidat podporu FAT16, MP3 přehrávač, správu systémových složek, runtime info (RAM/CPU) a další věci, které by udělaly z OS plnohodnotný systém pro učení i hraní.

🔗 GitHub: https://github.com/Maty12CzSk/TermOS4.0

Budu rád za feedback, nápady nebo klidně i spolupráci (momentálně jsme 2 v týmu).

Díky moc a ať vám to kompiluje! 😄

tecka

• 171
    • Zobrazit profil
Moc jsem to nestudoval, ale není to špatné. Pochopitelně amatérské, třeba parser shellových příkazů bych čekal flexibilnější a pauzy v editoru řešené nicnedělajícím cyklem jsou fujky, ale budiž.

Kód je rozumný a čitelný. Tipuju, že kolega Copilot je ten od Microsoftu a odvedl použitelnou práci. :)

Každopádně, nejvíc se člověk naučí tím, že něco dělá a za to palec nahoru. Jen tak dál!

Díky moc za zpětnou vazbu! Parser určitě časem rozšířím, zatím jsem šel jednodušší cestou, dokud není všechno stabilní. A ano, delay loopy v editoru nejsou ideální – beru to jako dočasné řešení a plánuju to pak řešit líp, třeba pomocí přerušení nebo plánovače.

Copilot mi občas pomohl jako inspirace, ale snažil jsem se kód vždy pochopit a upravit pro vlastní potřeby.

Každopádně díky za uznání a že ses na to aspoň podíval – taková zpětná vazba má pro mě obrovskou cenu! 🙏

Fórum neslouží jako oznamovna novinek a vlastních projektů, k tomu tu máme zprávičky. Zamykám.