AI je nástroj, stejně jako kladivo, stejně jako traktor, nemá to vědomí, tedy je to něco jako torpédo, ale cíl tomu musí zadat vždy člověk, ono se to tam dořídí (doporučuji knihu Psychokybernetika).
Efektivitu to zvyšuje, ale člověk s tím musí umět - doporučuji kurz od Davida Grudla, je to programátor, a člověka to naučí AI fakt používat a chápat.
Jakmile s tím člověk umí, je to super nástroj. Problém hodně lidí je, že AI neumí ovládat, a tak jim to dává dost mizerné výsledky, často píší zadání moc obecně, nechápou kontext AI a detaily jak to funguje a nejsou schopni to naplno využít, když se to člověk naučí naplno využívat, je to produktivity boost jako prase, a můžu říct, že to dělá tu práci co nejvíc člověk nechce - psaní nějaké kostry kódu, psaní dokumentace, atd.
Teď jsem tím vytvořil open source produkt, od napsání kódu, po napsání dokumentace, po napsání příspěvku na socky, až po readme file. Ale všude to chtělo lidský zásah a vědět co člověk dělá, nicméně to ušetřilo spoustu práce a výsledek třeba u dokumentace byl lepší, než bych to udělal sám.
Ale k technologii obecně. Chodím do CleverFit, fitko narvané technologiemi a je tam přesně vidět, jak to fachá. Všechno je automatizované, nicméně se to non-stop porouchává a obsluha tam řeší poruchy a servis každou chvíli. Jako ne, že by to bylo na nic, třeba kávovar udělá 20 kafí, a pak potřebuje obsluhu, proteinový shaker udělá 50 shaků, a pak potřebuje obsluhu a takhle by šlo potřebovat, je tam přesně vidět, že to funguje jak pokladny v Albertu, taky je tam 10 samoobslužných pokladen a jedna ženská co řeší problémy.
Přesně takto je to i s AI, dělá to 80% věcí, ale na 20% věcí to stále potřebuje člověka.
A je to tak se vším, v zemědělství bývalo 80% populace, dnes to jsou 3%, ale ne nula. Holt kombajn nenajme účetní a kamión, aby zboží prodal do supermarketu, ani si nedoleje sám palivo.
Podle mě díky AI nyní bude možno dělat spoustu věcí, na které dříve nebyl čas a prostředky. Třeba bude možné automatizovat i procesy v menších a středních firmách, nebo si člověk nechá přes AI napsat vzoreček pro zaznamenávání maratonu a běhu v excelu, který by si dříve nenapsal.
Podle mě IT lidí bude jako takových míň, budou technologičtí lidé víc zaměření na byznys. Ajťák už nebude ani tolik psát kód, ale napřímo zefektivňovat procesy ve firmě, ta kompetence se posune.