Já si třeba úplně nepamatuju, kde jsou na klávesnici všechny klávesy pro psaní háčků, čárek, kroužků, apostrofů a podobně. Ony se ty klávesy s každým rozložením klávesnice chovají jinak, takže jsem se naučil psát takto, protože jsem dlouhé roky použival klávesnice s jinými potisky, než se zvoleným rozložením, tak jsem to nikdy komplexně nenakoukal a tedy ani nenatrénoval. Holt, nikdo mě v mládí na počítači psát neučil, dnes je doba jiná. No, ale zase nadávám, když mám psát na dotykové klávesnici, která je u každého OS úplně jiná.
Taky jsem dlouho roky na Windows přepínal mezi CZ/CS an EN/US, pak jsem so rovněž naučil psát ty znaky přes pravý alt, a zůstal jsem u rozložení českého. Problém nastává, kdy mám zase potřebu psát anglicky, protože apostrof a podobně...
Rozdílné chování klávesnice je problém zejména u hesel, která mám pouze ve svalové paměti, ale vlastně netuším, jaký konkrétní znak zrovna klávesa vložila... Ideálně, když kolonka na heslo ani neumožňuje odhalení hesla, takže já ani nemohu zkontrolovat, co vlastně píšu. Pak si to člověk píše do řádku na uživatelské jméno, a bezpečnost je ta tam...