Já mám Xiaomi Mi Vacuum Mop 2 Pro+. Bez cloudu to funguje, protože to mám napojené na Home Assistant, takže to je také cesta. Ale pro prvotní připojení je třeba vysavač spárovat s aplikací Mi Home, takže je třeba nějaký ten účet na cloudu.
Co jsem kde četl, tak bez cloudu ani prt, že to máš v HA ještě neznamená že to jede lokálně. Jak jsi získal token pro HA?
A třeba jak se zadá heslo pro WiFi? Myčka to aspoň má lokálně pomocí BT.
Já mám tuším Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential a oficiálně to API nemá, ale existuje neoficiální postup, jak získat přístupový token[1] a pak se to dá automatizovat normálně po HTTP a od netu se to nejspíš dá úplně odříznout (tohle ještě ověřený nemám, protože jsem zatím nenašel čas to přehodit do odříznuté VLANy). Akorát je tam teda "bezpečnostní featura", že požadavky musí jít ze stejnýho IP subnetu, takže pokud to chce člověk ovládat tou jejich aplikací, musí se s telefonem připojit na tu stejnou (V)LAN (EDIT: čili při automatizování z jiné VLAN si musí v té odříznuté zprovoznit HTTP proxy).
U těch neoficiálních postupů je blbý třeba to, že si člověk není jistý, jestli může instalovat firmware update a celý se mu to nerozesere a nebude cesta zpět... Jinak se to ale automatizuje bez problémů. Používám na spuštění, případně ukončení vysávání a vyčítání stavu baterky a stavu robota (jenom tak because we can). Víc se mi zatím nechtělo řešit (to HTTP API není úplně triviální na použití) a věci typu nastavení množství vody a silent mode dělám zatím z mobilu, pokud je potřeba.
Měl jsem představu, že budu robota pomocí automatizace pouštět častěji, třeba při odchodu z domu, ale zatím to nedělám, protože stejně mám neustále někde nějaké povalující se rozdělané projekty, kabely apod. Takže jak píše Petr, stejně než ho vypustím, musím udělat tolik opiček, že ten způsob spuštění je oproti tomu už nevýznamnej. Ale to není chyba robota, to je moje nedisciplinovanost
[1] Různě po netu jsou hrozně složitě vypadající návody, ale mám pocit, že ve finále to byl celkem v pohodě proces. Detaily už si bohužel nepamatuju.