Volba výrobce switche a AP

xunil

• 101
    • Zobrazit profil
Volba výrobce switche a AP
« kdy: Dnes v 02:47:06 »
MikroTik CRS418-8P-8G-2S+RM, Cloud Router Switch
Ubiquiti USW-Pro-Max-16-PoE, UniFi Switch Pro Max 16 PoE
a
MikroTik wAPG-5HaxD2HaxD, wAP ax
U7 Long-Range

Zdravím tak nějak přemýšlím ohledně switche a AP a časem dalšího HW.
Ubiquiti mě tak nějak nepřímo nutí do nějakého hw (nepřímo)
UniFi Network Server může běžet na Linuxu, macOS, Windows. viz např zde https://forum.root.cz/index.php?topic=28694.0
Od té doby se toho moc tedy nezměnilo. Prostě se s tím nechci moc trápit ohledně instalace do docker nebo mít to "někde" víc se mi líbí mít na to jejich HW.

Přibyla možnost Ubiquiti UCG-Ultra - Cloud Gateway Ultra ale funguje jen pro AP.
Časem by se to mohlo rozšířit o kamery nebo G3 Starter Kit Pro.

U mikrotiku co se týče sw podpory tak aktualizace jsou téměř pořád a tak nějak mi přijde dokud to ten hw udýchá tak sw podpora v podobě update funguje dlouhodobě.
Jak je to u Ubiquiti? Pokud bych nechtěl pořizovat např. Ubiquiti UCG-Max - Cloud Gateway Max
ale rovnou třeba Ubiquiti UDM-SE - Dream Machine Special Edition.
Jak se staví Ubiquiti ke staršímu hw? máte s tím zkušenosti?

Obecně co se týče hw a jeho parametru má modernější Ubiquiti jako PoE++ 2.5 GbE. u AP je Wi-Fi 7 a např 802.11v/r/k
wAP ax jsem se nedočetl jestli umí 802.11v, 802.11k. ale prý dobrý přechod mobilu mez AP už je u RouterOS v7 nějak lepší.

jjrsk

• 849
    • Zobrazit profil
Re:Volba výrobce switche a AP
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 08:49:37 »
K unifi:

Rozdaval sem par desitek APcek domacim userum, protoze je prestali konfiguracne podporovat. Doma je ti asi celkem jedno ze tu jejich javovou zhuverilost pouzivas v nejaky historicky verzi a ve skutecnosti vlastne nepotrebujes aby bezela, pokud nehodlas nic menit.

Soudruzi v gentoo netusej, ze mongodb (coz je databaze kterou ten kram pouziva) se neda aktualizovat pres vic verzi (coz je napsany rovnou na mainpage ty databaze).

Soudruzi v unifi prozmenu tvrdej, ze idealni management vlana je ta defaultni (1), a pokud ji chces zmenit, musis to udelat rucne na kazdym device zvlast.

Dalsi takova legranda je ta, ze oni do toho svyho bastlu uz par let bastlej "nouvou" jeste neprehlednejsi variantu vzhledu, kterou ti porad cpou, pricemz se v ni ale dobre 1/3 veci vubec neda nastavit. Pripadne jeste lip, totez nastaveni se chova uplne jinak = podle toho odkud to nastavis.

Celkem bezne se ti stane, ze prijde aktualizace firmware ... a cast klientu prestane fungovat.

K mikrotikovi:

Pri aktualizacich prakticky vzdycky neco chcipne, naprosto typicky to jsou vpnky. Specielne pro vpn pak plati, ze jejich konfigurace je horor o 150ti dejistvich. Ackoli na webu najdes nejaky ubertabulky na tema jaky konfigurace jsou mozny, ty tabulky neodpovidaji realite (a minimalne 1/2 HW tam vubec neni). Takze ti nezbeva nez laborovat tam a zpet nez najdes nejakou funkcni variantu, abys pak zjistil, ze to sice funguje ale nesifruje.

Dalsi takovej krasneh duh mikrotika je ten, ze se prakticky neda prenyst konfigurace, takze kdyz ti krabka pojde, budes to nastavovat cely znova. Zjistis totiz, ze nova krabka, ackoli vypada stejne, ma treba jinak organizovany porty.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:58:17 »
Ad Microtik - používám 4011 a exteníma APčkama cca 5 let, asi 5 VLAN a s aktualizaci problem nikdy nebyl, dokonce ani pri upgrade na novy RouteOS. Kde vnimam nedostatek je spoluprace s Apple, ale nejak to funguje, Linux i Wokna bez problemu

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 09:03:58 »

K mikrotikovi:

Dalsi takovej krasneh duh mikrotika je ten, ze se prakticky neda prenyst konfigurace, takze kdyz ti krabka pojde, budes to nastavovat cely znova. Zjistis totiz, ze nova krabka, ackoli vypada stejne, ma treba jinak organizovany porty.

Tady si dovolím nesouhlasit, pikud použiješ BACKUP, tak možná konfig jen tak nepřeneseš, ale není problém CFG vyexportovat do čitelné podoby a pak do 30 min postupně nastavení vracet. Dělal jsem X krát, myslím, že to bylo i rychleji.

S VPN a aktualizacemi jsem neměl nikdy problém. Můžeš být konkrétnější?

Myslím, že Mikrotik je dlouhodobě stabilní a kvalitní kus HW, zvláště pokud jej nyní používáš v long-term verzi 6.
Verzi 7 beru pořád jako divočinu, kde se může stát cokoliv.

Jimmyx

• 200
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:22:01 »
Myslím, že Mikrotik je dlouhodobě stabilní a kvalitní kus HW, zvláště pokud jej nyní používáš v long-term verzi 6.
Verzi 7 beru pořád jako divočinu, kde se může stát cokoliv.
ROS 7 je hlavní systém Mikrotiku o roku 2021, rj. už čtvrtý rok. Nový HW s ROS 6 vůbec nekoupíte. Aktuální je už ROS 7.20.6. Netvrdím že nelze narazit na chyby (narazil jsem např. na memory leak v 7.18.x), ale netřeba se verze 7 bát. Normálně to funguje a umí to dost nových věcí. Ano např. nastavení wifi je celé nové, takže pro uživatele verze 6 je to chvíli tápání než si zvykne. Taky to ale pak umí mnohem více věcí. A některé věci běží i řádově rychleji.