Samozřejmě že je tu taky určitý strach ze sociálně patologického chování.
Takže jak to je, je patologický když účet na fujbuku mám, nebo když účet nemám? Protože já opravdu nevím.
Takže pokud na onu otázku odpovíte vyhýbavě, pak to jenom bude dělat dojem, že něco skrýváte, co by se potenciálně mohlo negativně projevit při Vaší práci, či dokonce rozvracet vztahy na pracovišti atd.
Já myslel, že vyhýbavá odpověď je, nebo aspoň může, být diplomatická. Určitě už jste narazili na situaci, kdy se vám nechtělo odpovědět přímo proto, že by daná odpověď mohla ublížit ať už tázajícímu, nebo vám samotným, nebo někomu úplně jinýmu.
Když se mě nekdo zeptá, co si myslíš o kolegovi XY, tak co je lepší odpovědět? Mám říct na rovinu, že je to flink a zmrd a nemám ho rád, nebo odpovědět vyhýbavě (diplomaticky) jako třeba že má určité rezervy, kde by mohl se zlepšit, ale jinak se s nim dobře kecá?
Co je lepší?
Co bych Vám ale doporučoval ze všeho nejméně, je chápat tuto otázku jako útok. Protože to je přesně jedna z věcí, které Vám při pohovoru dokáží notně zavařit - protože tím ukazujete, že je Vás možné snadno vyvézt z míry i otázkou, která nebyla míněna nijak útočně.
To, že se při takové otázce seberu a odejdu, neznamená, že jsem vyveden z míry. Může to být normální klidná reakce založená na předchozích zkušenostech, kdy jsem mohl zjistit, že firmy, kde se ptají se takovéto věci, nejsou zkrátka pro mě. Nic víc, nic míň.
Normální právoplatná klidná reakce a odpověď.
To samozřejmě pak ukazuje, že máte dispozice k určité vztahovačnosti, která potom může být příčinou různých konfliktů na pracovišti.
Zase, určité dispozice ke vztahovačnosti jsem zažil u téměř každého. S tím se nedá nic dělat. Tedy dá, jednat diplomaticky (vyhýbavě).
A přesně tohle jsou věci, kterých si dobrý HR bystře všímá a podle kterých se rozhoduje, zda-li jste ten vhodný kandidát či nikoliv...
A já vůl si dodnes myslel, že dobrý HR se rozhoduje podle toho, jestli rozumím své práci. Časy se holt mění.
Nemít facebook je jistým signálem. Třeba to je jen signál toho že nepodléháš trendům a nejdeš tam kde jsou všichni, nebo to může být signál že máš nějakou sociální poruchu.
Jj, to je přesný. Problém mimo jiné je, že jeden neví jaká odpověď je správně. Obojí, ano i ne, může být blbě.