Od 1. července se spouští sdílení elektřiny, které tu někdo při mé úvodní zmínce smetl ze stolu jako že se bude převážet energie v baterkách...
V rámci toho u účastníků opět instalace chytrého elektroměru "zdarma".
Co v dané 1/4hodině vyrobíte, mohou ve stejné 1/4hodině ostatní účastníci spotřebovat. Jen se to v účetním centru ( které také všichni zaplatíme ) vzájemně zaúčtuje. Odběratel platí pouze distribuční a přidružené platby.
Stejným způsobem můžete sdílet i sami sobě mezi fázemi - vykutálené řešení požadavku na součtové měření hlavně u symetrických střídačů.
Nevíte o nějakým sdílení, do kterého se dá připojit? Sám FVE nemám a ani neznám žádného solárního barona
Já moc nechápu proč vymýšlejí další platformu na sdílení elektřiny, když už existuje denní trh. Proč by měl někdo chtít ode mne koupit elektřinu dráž než ji dostane na spotovém trhu? Tam se cena v době kdy hodně svítí slunce cena blíží nule.
Snad jen to, že pokud se elektřina sdílí v rámci vesnice nebo bytového domu, nemělo by se tolik platit za distribuci.
Ale na druhé straně, každá další fotovoltaická elektrárna dále destabilizuje síť a zvyšuje rozdíl mezi odběrem ve špičce a mimo špičku, takže za distribuci by se klidně platit mohlo i tak.
Jediný důvod by mohl být, že dostane ty chytré hodiny "zdarma". Myslím že by politici měli spíše tlačit na to, aby se nikdo na chytrém elektroměru nepakoval.
Také by se mohla zavést jiné ceny za distribuci v době špičky a mimo špičku. Protože když někdo odebírá elektřinu v době kdy je jí nadbytek, tak stabilizuje síť a obráceně. Mohl by si např. dobít baterky. Nyní se dobíjení baterek v zimě v době nadbytku moc nevyplácí, protože cena opotřebení baterek je podobná jako cena silové elektřiny ve špičce.
Asi to není tak jednoduché, ale připadá mi, že to dělají politici ničemu moc nepomůže (možná i naopak), dobře to jen vypadá.