Optika od Cetinu - jen pro O2?

Optika od Cetinu - jen pro O2?
« kdy: 24. 09. 2025, 17:20:25 »
Zdravím,

Snažím se najít odpověď na docela jednoduchou otázku a furt ne a ne.
CETIN k nám natáhnul optiku, spuštění se počítá už na dny a obchází po ulici O2 obchoďáci. Se všemi službami jsem u VF, takže zjištuji možnosti. VF operátor zarytě tvrdí, že ke mě vede jen metalika, ale tuším, že to může jít za faktem, že optika ještě není zprovozněná, na mapě dostupnosti z webu CETINu vidím totéž.

Když se ozvali mi ozvali O2 obchoďáci, že si chtějí sjednat "schůzku" aby mi něco "nastavili na přípojce", celkem mě napadlo, kudy to povede, samozřejmě pozjišťovali případný převod všeho. Chytračení O2, stejného majitel s CETINem se dá tušit a obraz dotvořil fakt, že soused se stejnou optikou a neúnavným obvoláváním O2 nakonec dosáhl toho, že už mu optika běží, zatímco na mapě CETINu i u něj nadále svítí 100Mbit-VDSL pouze.

Nicméně jsem zavolal na helpline CETINu, ať mi potvrdí, že na optice CETINu mohu provozovat více operátorů a odpověď mě zaskočila: pouze O2. Položil jsem paní explicitně otázku: na drátech ve vlastnictví CETINu mohu mít VDSL od velké řádky operátorů, od toho přeci CETIN existuje, tvrdíte mi, že to pravidlo o optice neplatí?

Odpověď: ANO, některé optiky jsou otevřeny více provozovatelům, ale tuhle optiku si vybudovalo O2, můžete jen O2.

Vím, že ti kopáči i ti, co foukali optiku, že byli CETIN.

Jak to tedy je?

Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Odpověď #1 kdy: 24. 09. 2025, 18:37:13 »
Odpověď: ANO, některé optiky jsou otevřeny více provozovatelům, ale tuhle optiku si vybudovalo O2, můžete jen O2.
Vím, že ti kopáči i ti, co foukali optiku, že byli CETIN.
Jak to tedy je?

Jak to je pokud tu není nějaký insider z CETINu nebo O2 nejspíš nezjistíme ale odhadoval bych, že může celkem snadno jít o běžný obchodní vztah dvou společností, kdy to CETIN prostě dělal jako dodavatel na zakázku a za peníze O2. A stejně tak tu linku může zakázkově spravovat.
« Poslední změna: 24. 09. 2025, 18:39:00 od Martin Poljak »

« Odpověď #2 kdy: 24. 09. 2025, 18:37:57 »
o2 nic pred kontrolou situace nepodepisujte; pokud jde o novou infrastrukturu, mela by v ramci velkoobchodni nabidky MMO byt dostupna pro vsechny operatory. Samozrejme az tehdy, kdy ji CETIN zaintegruje. Pak se na www.cetin.cz v kontrole dostupnosti objevi "2 Gbps" a pujde ji objednat u kohokoli.

Do te doby je zbytecne komukoli volat, protoze oni tu dostupnost obvykle dopredu nevidi (resp. existuje cesta, jak ji v nekterych pripadech zjistit, ale bezny operator se jen podiva na aktualne dostupne produkty).

Pak je jeste infrastruktura Nordicu/Nej/Netboxu, a tu CETIN skutecne poskytuje jen O2. Pozna se to tak, ze pri kontrole dostupnosti na webu CETINu vybehnou jen DSL rychlosti, ale pri kontrole te same adresy na webu O2 vybehnou rychlosti optiky. To asi taky stoji za kontrolu.

« Odpověď #3 kdy: 24. 09. 2025, 20:30:13 »
nordic byl koupen O2 nemylim-li se
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #4 kdy: 24. 09. 2025, 21:51:45 »
Ono je jedno, kdo koho koupil, protoze jak Nej tak Nordic PPFka rozporcovala tak, ze infrastrukturu ziskal CETIN a zakazniky O2. Infrastrukturu by jednoho dne mel nabidnout vsem velkoobchodnim partnerum, ale zatim se to nedeje.

« Odpověď #5 kdy: 24. 09. 2025, 22:24:30 »
Dnes před barákem šaškoval nějaký chlap s pásmem, ušel asi 10 m a  a pak 2 šli do auta a něco zapisoval do notýsku a pak odjeli, znamená to, že s optikou je to na spadnutí?  Do schránky mi akorát chodí nabídka od 1 z 3 wifinářů tak jednou ročně.
« Poslední změna: 24. 09. 2025, 22:26:41 od Vietnanka »

« Odpověď #6 kdy: 24. 09. 2025, 23:36:25 »
Jsem bývalý zákazník Nej (Morava) a taky mám doma optiku pouze od O2. Při bombardování T-Mobile s otázkami kdy tu bude dostupná optika od nich byla odpověď v lednu 2025 že v dubnu.

Aktuální informace je že snad v listopadu. Stále to posouvají.