Zvláštní (nepochopitelný) problém s imap-ssl

Zvláštní (nepochopitelný) problém s imap-ssl
« kdy: 31. 01. 2024, 12:26:42 »
Během víkendu jsem se pustil do šílené věci a sice, migroval jsem svůj domácí server s gentoo z OpenRC na systemd.
Vedlo mě k tomu to, že na všech ostatních strojích co používám a spravuji (cca 10 ks) systemd už je a tak mě napadlo, že je čas to sjednotit.

Asi jsem se na to měl vykašlat.
Běží mi tam řada služeb, od standardních, jako nfs a smb disky, přes cups pro tisk a saned pro skener, svn, až po ne zcela obvyklé služby jako vxi11 server pro zpřístupnění GPIB zařízení přes síť a qemu emulátor s freedosem, který je přístupný přes vnc a nakonec ghidraSvr.

Všechno se mi přes značné úsilí povedlo znovu zprovoznit pod systemd, ale to úsilí bylo takové, že znovu bych už to nedělal.

Jedna věc ale vytrvale zlobí.
Mám tam courier-imapd-ssl server pro zprostředkování e-mailu. Od té doby co jsem to rozvrtal, se k tomu serveru nemohu připojit ze svého notebooku s TuxedoOS. Ani Thunderbirdem, ani Trojitou.

Největší vtip na tom ale je, že z druhého počítače s Ubuntu 23.10 to všechno normálně funguje.
Thunderbird na Windows 10 v práci taky OK.
Dokonce i Android Gmail aplikace se připojí a normálně funguje.

Bohužel, to kde to nejde, je můj daily driver. Můj nejdůležitější počítač.

Absolutně už nevím kde problém hledat.

Ještě snad by to mohlo nějak souviset s tím, že mi nedávno poskytovatel internetu zapnul ipv6, ale pak to ještě fungovalo, než přišla ta eskapáda se systemd na gentoo.

Poraďte prosím, na co se podívat, případně do kterého fóra kde napsat.

Tisíceré díky
« Poslední změna: 31. 01. 2024, 13:57:18 od Petr Krčmář »

Jose D

• 893
    • Zobrazit profil
Re:Zvláštní (nepochopitelný) problém s imap-ssl připojením
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2024, 12:53:07 »
..když selže čtení logů na klientu a serveru, tak klasické úvodní kolečko je na serveru pomocí `ss` vykoukat otevřené porty, pomocí `tcpdump` si naposlouchat traffic, jestli tam vůbec chodí, a jestli mu odpovídá..

Ovšem do ssl neuvidíš, ale kdo s kým se baví jo..

Tady je zvláštní, že to je specifický pro ten jeden laptop.. Skoro by to člověka svádělo se zamyslet nad tím, jaké certifikáty CA v tom laptopu jsou. Jestli nejsou jiné než v těch ostatních.

Re:Zvláštní (nepochopitelný) problém s imap-ssl
« Odpověď #2 kdy: 01. 02. 2024, 02:08:56 »
Tak víte co to bylo?
Heslo!
Zadával jsem ho špatně a to stokrát a s takovou sebejistotou, až bych si dal pěstí.
JL