Prehistorická UPS - jakou baterii?

hmmm

Re:Prehistorická UPS - jakou baterii?
« Odpověď #30 kdy: 16. 01. 2015, 07:56:46 »
tdvorak:

Dekuji za odpoved. Zajimalo me hlavne to chrceni Alphy2 s obycejnou UPS.

Co se tyka toho autoadaptu, tak ja jsem ho prave vypnul a prepnul cerpadlo na konstantni tlak, protoze tam aspon priblizne tusim, kolik je potreba. (Slo pouze o vetsi kousek, Magna3 v panelaku, ale predpokladam, ze algoritmus v nich je stejnej.) A na rozdil od tebe jsem nikde nevycetl, ze by to melo zaviset jeste na teplote.

tdvorak

« Odpověď #31 kdy: 16. 01. 2015, 09:12:49 »
@hmmm: Rozdílnej zvuk byl znát ihned. Normálně neslyšný čepradlo drnčelo, chrastilo...jak to popsat. Zřejmě tomu ty obdélníky nevyhovujou. U toho sinovýho Astipu nepoznám rozdíl mezi během na baterii a zásuvku.

U nás šlo i o to, že rodiče mají dům v chatové oblasti, kde přívod nespadá rovnou pod elektrárny, ale pod družstvo. Případná závada tak může trvat dny, ve kterých by byli bez tepla a teplé vody (krbová kamna z výměníkem nejdou bez čerpadla používat). Takhle mají jistotu, že autobaterie utáhne čerpadlo několik dní a snadno ji vymění za jinou z auta. Nejde tedy jen o zálohu po čas vychladnutí, ale o alternativní zdroj v případě delších problémů.

Ještě k autoadaptu: čerpadlo má zabudovanej teplotní senzor. Jak moc ho zohledňuje při regulaci nedovedu posoudit, umí jej ale používat pro regulaci na noční provoz. Při výrazným poklesu teploty kapaliny sníží výkon na naprostý minimum.

Autoadapt je defaultní režim čerpadla, což se hodí, když se provádí ještě regulace nějakým bimetalovým spínačem. Po odpojení a znovupřipojení čerpadla najede znovu autoadapt režim a vše funguje samo.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #32 kdy: 16. 01. 2015, 10:08:49 »
Díky moc za další odpovědi. Možná zkusím tu APC Smart dotáhnout k osciloskopu (někde sehnat) a podívám se, co z ní leze. I kdyby měla jen 10Ah baterii, tak to vydrží ject pár hodin. Nejde (jen) o výpadek elektřiny, ale i o proudovej chránič, kterej může vyletět a já bych rád překlenul třeba dobu, kdy budu v práci/na nákupu/jinde, abych nedojel do studenýho domu k vyhaslýmu kotli.

Ten akumulační chladič v UPS není problém předělat na aktivní a zkusit přiháknout silnější baterku (v rozumnym spektru, např. místo 10Ah dát 20Ah, ne 55Ah z auta...)

tdvorak

« Odpověď #33 kdy: 16. 01. 2015, 10:34:28 »
@Pavouk106 Opravdu stojí za to experimentovat se starou UPS místo toho pořídit novou průmyslovou? Abys pak naopak nejezdil do vymrzlýho domu proto, že se UPS rozhodla přepnout na baterii / vypnout zcela, i když proud nevypadl.

Ve firmě nám jich několik umřelo (vždy elektronika) a pro důležité věci bych jim už nevěřil. U PC je to vcelku jedno, tam je denně pod kontrolou a vcelku o nic nejde. Ale zavřít jí někam do kotelny, bez dohledu a doufat, že pojede... Slušný zdroj na externí baterii stojí +- 5000 Kč.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #34 kdy: 16. 01. 2015, 13:24:16 »
tdvorak: Já to stále beru informativně. Na začátku (vlákna) jsem neměl o ničem ponětí, teď už o tom vím víc. I na začátku nebylo jisté, zda to budu řešit UPSkou. Abych byl upřímnej, nebylo jistý, že to budu vůbec řešit. Průmyslovej zdroj je dobrej nápad, nicméně stojí asi 10x tolik a nejsem si jistej, jestli chci dávat takový peníze jen za zálohu topení, kdyby náhodou vyletěl chránič. To spíš po těch pár hodinách znova zatopim a chvíli budu v zimě...

Mimochodem ten kotel za 3 hodiny nevyhasne, jen jsem musel šneku ručně říct, aby vytlačil jednorázově víc uhlí (ještě žhavýho) a větráku ručně říct, aby ho pořádně ofouknul (jednorázově) a kotel zase šlape... :-)

tdvorak

« Odpověď #35 kdy: 16. 01. 2015, 13:53:01 »
ne, jen jsem musel šneku ručně říct, aby vytlačil jednorázově víc uhlí (ještě žhavýho) a větráku ručně říct, aby ho pořádně ofouknul (jednorázově) a kotel zase šlape... :-)
A když vypadne proud, čerpadlo se zastaví, kotli nehrozí přehřání a přetlakování? To máš řešeno nějakou dochlazovací smyčkou?

« Odpověď #36 kdy: 16. 01. 2015, 14:01:47 »
Nečetl jsem celé vlákno možná už to tu padlo já mám autobaterku 55Ah + kvalitní měnič 12/220v který zárověň funguje jako udržovací nabíječka. 

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #37 kdy: 16. 01. 2015, 14:24:57 »
A když vypadne proud, čerpadlo se zastaví, kotli nehrozí přehřání a přetlakování? To máš řešeno nějakou dochlazovací smyčkou?
Když vypadne proud, nefunguje šnek, kterej do kotle tlačí nový uhlí. Po několika hodinách tedy postupně vyhasne. Pokud by náhodou uhlí ve šneku prohořívalo dál a dál k zásobníku, je tam termohydraulickej ventil, kterej by uvolnil městskou vodu a zaplavil šnek (= uhasil doutnající uhlí). Kotel jako takovej se nemůže bez elektriky přetopit, všechny vstupy vzduchu jsou uzavřený a dmychadlo bez elektriky nejede...

tdvorak

« Odpověď #38 kdy: 16. 01. 2015, 16:20:55 »
Když vypadne proud, nefunguje šnek, kterej do kotle tlačí nový uhlí. Po několika hodinách tedy postupně vyhasne. Pokud by náhodou uhlí ve šneku prohořívalo dál a dál k zásobníku, je tam termohydraulickej ventil, kterej by uvolnil městskou vodu a zaplavil šnek (= uhasil doutnající uhlí). Kotel jako takovej se nemůže bez elektriky přetopit, všechny vstupy vzduchu jsou uzavřený a dmychadlo bez elektriky nejede...
Vychytané, díky za info. Když je voda nezávislá na elektrice, je to zas o něco snazší.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #39 kdy: 16. 01. 2015, 18:00:21 »
tdvorak: Tou hydraulikou je to pořešený dobře. Uhlí by teoreticky mohlo prohořet až do zásobníku, i když nemá pořádně přístup vzduchu (jen skrz komín a skrz díru v krytce dmychadla, ale tak jako tak ten vzduch jde do kotle, ne přímo do toho uhlí).

Celkově je ten kotel fajn, nicméně bez elektriky jsem v zadeki (zadeki > to by měli radost ve vedlejším vlákně ;D ), protože i kdybych chtěl ject na ruční přikládání (prostě jako obyč kotel na tuhý paliva), tak mi nejede čerpadlo...

Celý tohle vlákno vniklo spíš pro informovanost ohledně možností. UPS mám možnost mít zadara (+ 500 za baterku), nicméně nevyhovuje průběh výstupu. Průmyslovej zdroj bych měl doma rád, ale za těch pár hodin využití ročně mi zase nestojí... Takže holt budu doufat, že výpadky nebudou časté, proudovej chránič bude držet a já budu jen přikládat a vymetat popelník :-)

Díky moc všem za rady, názory a doporučení.