Prehistorická UPS - jakou baterii?

ZAJDAN

• 2 087
    • Zobrazit profil
Re:Prehistorická UPS - jakou baterii?
« Odpověď #15 kdy: 14. 01. 2015, 16:01:12 »
doma máme krbovou vložku s výměníkem vody a právě proto, že v domě máme samotížné topení je nutné tu vodu z výměníku hnát čerpadlem, kterí je zapojené do klasické zásuvky kde dostává proud naprosto stejný jako jde ven ze zde uvedené UPS. UPS pro tyto účely zajišťuje, aby když vypadne proud a topí se, se nepřehřálo/prasklo topné těleso.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

h7

« Odpověď #16 kdy: 14. 01. 2015, 16:08:25 »
Měnil jsem aku v jiné APC UPS a byly tam standardní aku, které lze koupit někde v GESu a podobných obchodem mnohem levněji než "originál" od APC (což je úplně totéž, APC aku nevyrábí, jen polepuje - pravý výrobce je tam pod nálepkou nebo někde okolo dohledatelný). Ale sinus to mít určitě nebude.

Juraj

« Odpověď #17 kdy: 14. 01. 2015, 16:44:45 »
> dostává proud naprosto stejný jako jde ven ze zde uvedené UPS.

Omyl, uz bolo spomenute ze na cerpadlo treba UPSku so sinusovym priebehom. Zjednodusene vysvetlene, motor ma pri behu nahromadenu znacnu energiu (kineticku a magneticku) a pri nesinusovom napajani je tendencia v kazdom cykle odovzdat jej cast nazad do zdroja. Bezna UPSka toto nezvlada, vznikaju pri tom pulzy vysokeho napatia a znici sa bud ona alebo motor.

Este mi napadlo, neda sa zohnat cerpadlo na jednosmerny prud? To by sa potom mohlo napajat priamo z baterie(cez rele). Iba elektronika by dostala vystup z UPS (na to je UPS aj primarne urceny - na elektroniku nie na pohon motorov).

TomBA

« Odpověď #18 kdy: 14. 01. 2015, 19:09:11 »
Pri experimentovaní s UPS pozor. Videl som niekoľko UPS kde baterky "napuchli" tak, že ich bolo potrebné zo skrinky vysekať s majzlom... Aby sa ti nestalo že "jednorazovo vykúriš" dom na 600 stupňov.

VK

« Odpověď #19 kdy: 14. 01. 2015, 19:34:42 »
UPS na snímku má pseudosinusý průběh výstupního napětí (při běhu z akumulátoru), což vůbec nevadí, pokud se tím napájí čerpadlo bez elektroniky (čerpadla s elektronickou regulací potřebují čistý sinus). Čerpadlo se bude při provozu z baterie o něco víc zahřívat, což vůbec nevadí, jelikož je chlazené protékající vodou. Jiná věc je, že UPS nemá chladič s ventilátorem, ale jen akumulační chladič, který je počítaný jen na určitou kapacitu akumulátoru. Tudíž po vybití interního akumulátoru má teplotu tak akorát. Pokud se přidá další akumulátor, tak při větší než malé zátěži UPS hrozí přehřátí invertoru UPS.

« Odpověď #20 kdy: 14. 01. 2015, 20:06:21 »
Už jsem viděl tuhle malou ups připojenou na autobaterii a jak to běhalo. Ale nedělal bych to. A pak už jsem viděl čerpadla která s nejlevnější ups běžela v pohodě a taky taková která se neroztočila - nejsem topenář, nevim proč.

Baterku koupíš v každém IT krámku, ale ti pro ní většinou jednou do prodejny s bateriema kde si jí můžeš koupit rovnou. Bude to 12V/7 (7.2)Ah. Jediný rozdíl v bateriích je, že některé maji uzké a některé široké kontakty - ty potřebuješ asi ty široké. Koupil bych jí tam, kde se s tebou dohodnou že když čerpadlo nevrnkne tak jí doneseš zpátky.

JardaA

« Odpověď #21 kdy: 14. 01. 2015, 21:57:59 »
Pri experimentovaní s UPS pozor. Videl som niekoľko UPS kde baterky "napuchli" tak, že ich bolo potrebné zo skrinky vysekať s majzlom... Aby sa ti nestalo že "jednorazovo vykúriš" dom na 600 stupňov.

Jo, přesně tak, také jsem to párkrát zažil (APC Smart UPS). Majzl jsem sice použít nemusel, ale vydolovat baterky byl problém - mám dojem, že šlo rozmontovat kostru bedýnky. Nafoukly se tak, že praskl jejich futrál, přesněji povolil šev nebo spoj nebo jak to nazvat- ještěže díra byla nahoře a není v nich kapalný elektrolyt.

Jinak historická UPS vypadá jinak, v práci máme plně funkční kousek z roku 1987 (od firmy TOPAZ, 1000 VA). Aku samozřejmě už vícekráte měněné; originální typy ze začátku nešly sehnat, takže jsme používali jiné, vybírané pouze podle rozměrů, aby se vešly dovnitř, takže spíše menší ;-). Nikdy nebyly žádné problémy, výdrž by možná byla horší, ale to nás nepálilo.

Jenda

« Odpověď #22 kdy: 15. 01. 2015, 06:37:59 »
Autobaterku chce dát vně, navíc autobaterky neobsahují tu skelnou vatu která napuchuje a mají rozumné otvory proti přeplynování. Jediný problém by byl při dlouhodobém silném přebíjení, kdy ji vyvaří, ale nejdřív vyrobí výbušnou směs kyslíku a vodíku. Ale na to má UPS ochranu (a stejně to musí při nasazování změřit).

tdvorak

« Odpověď #23 kdy: 15. 01. 2015, 13:14:08 »
Taky jsme měli připojené chytré čerpadlo "Grundfos Alpha2" na takové APC-UPS. Ale upska byla dost nespolehlivá, kapacita mizerná a průběh výstupního napětí opravdu nebyl sinus. Nakonec jsme použili průmyslový záložní zdroj se sinem - český Astip a klasickou autobaterii, na kterou je stavěný. Funguje to skvěle, kapacita nesrovnatelná a při výpadku proudu může systém běžet dny jen na baterii.

Postřehy jsem sepsal do (silně laického) článku na blogu.

tdvorak

« Odpověď #24 kdy: 15. 01. 2015, 13:32:04 »
právě proto, že v domě máme samotížné topení je nutné tu vodu z výměníku hnát čerpadlem

Nechybí v té větě někde negace? Samotížné systémy čerpadlo nevyužívají, pokud ano, pak už to jsou systémy s nuceným oběhem a ne samotížné (se samovolným oběhem). 

ZAJDAN

• 2 087
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 15. 01. 2015, 16:44:07 »
omlouvám se....topení máme samotížné s primárním kotlem v kotelně a právě zmiňovanou krbovou vložku máme v obýváku a výměník napojen do toho stávajícího samotížného systemu, a kvůli tomu topnému tělesu ve vložce je nutné tu vodu čerpat/cyrkulovat
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

hmmm

« Odpověď #26 kdy: 15. 01. 2015, 19:24:57 »
Re: Martin, ondro, Juraj, tdvorak

A uz jste nejakou takto znicenou UPSku nebo dokonce cerpadlo videli?

Re: Martin

A ten AutoAdapt jsi nekdy zkousel a pochopil? Jeden vecer jsem hledal na netu, jak to funguje. Jak to cerpadlo dokaze prijit na spravny tlakovy spad a prutok, kdyz o topne soustave vi jeste mene nez ja? Jak pozna napr. vyvazovaci ventily v ceste? (Ja jsem tenkrat cerpadlo zbabele prepnul na konstantni tlak, ten jsem nejak citem nastavil a sel od toho.)

Trident

« Odpověď #27 kdy: 15. 01. 2015, 20:00:25 »
omlouvám se....topení máme samotížné s primárním kotlem v kotelně a právě zmiňovanou krbovou vložku máme v obýváku a výměník napojen do toho stávajícího samotížného systemu, a kvůli tomu topnému tělesu ve vložce je nutné tu vodu čerpat/cyrkulovat
Takze mas kombinaci samotiz plus cerpadlo? Neprijde ti to trochu eklhaft? Nemas nahodou pouze nouzovy dochlazovaci okruh
Díky za odpovědi, hodně mi daly.

Osvětlení situace: Kotel Viadrus s elektronikou Siemens, čerpadlo Grundfos "chytré", víceméně to, co je tady ve foru vložené jako obrázek (mimochodem, opravdu si bere jen pár wattů, oproti "tupému", které jede hned vedle na 35W).

Zpět k věci: Vedle té UPS, kterou jsem dal v původním dotazu, je i Smart varianta řekněme podobného stáří. Nevíte, jestli všechny Smart měly sinusový průběh? Hledal jsem to, ale vzhledem k tomu, že pojmenování majís tále stejné, padají mi všude jen modernější varianty...

Díky za rozšíření obzorů.
Pokud se jedna o klasicky LMUcko tak to je schopno zjistit spatny prubeh napeti a uvede se do failsafe stavu. Tazke tam bych smejd nedaval. Spickova spotreba kotle je uvadena na 60W. Prakticky ale je kolem tech 30W.

vty

« Odpověď #28 kdy: 15. 01. 2015, 22:22:52 »
....
Zpět k věci: Vedle té UPS, kterou jsem dal v původním dotazu, je i Smart varianta řekněme podobného stáří. Nevíte, jestli všechny Smart měly sinusový průběh? Hledal jsem to, ale vzhledem k tomu, že pojmenování majís tále stejné, padají mi všude jen modernější varianty...

APC UPS řada Smart bývaly a dosud jsou typ line-interactive (některé dražší typu online to ale nebude asi tvůj případ) a kromě podřady Smart SC mají IMHO čistý sinusový výstup. Ruku do ohně za to, ale nedám. Pokud chceš mít jistotu, tak si musíš sehnat přístup k osciloskopu nebo grafickému multimetru a podívat se té UPS na zoubek resp. na výstup. Nebo se zkus dotázat do fóra na APC webu.

tdvorak

« Odpověď #29 kdy: 16. 01. 2015, 07:00:39 »
Re: Martin, ondro, Juraj, tdvorak

A uz jste nejakou takto znicenou UPSku nebo dokonce cerpadlo videli?

Re: Martin

A ten AutoAdapt jsi nekdy zkousel a pochopil? Jeden vecer jsem hledal na netu, jak to funguje. Jak to cerpadlo dokaze prijit na spravny tlakovy spad a prutok, kdyz o topne soustave vi jeste mene nez ja? Jak pozna napr. vyvazovaci ventily v ceste? (Ja jsem tenkrat cerpadlo zbabele prepnul na konstantni tlak, ten jsem nejak citem nastavil a sel od toho.)

Viděl jsem nafouklé a prasklé originální APC baterie. Viděl jsem několik UPS, které prostě z ničeho nic přestaly fungovat a přepínaly mezi baterií a sítí. Nebo  vytrvale hlásily chybu a přestaly fungovat zcela. Rozhodně bych se bál do toho zasahovat a svěřit natlakovaný kotel takové věci.

Chytré čerpadlo (G. Alpha2) jsem zkoušel s UPS a obdélníkovým výstupem. Bylo zřetelně slyšet, jak čerpadlo chrastí. Pro krátkodobý výpadek asi ok, při delším bych měl obavy. Ona ani ta kapacita záložního zdroje na nějaký delší výpadek nebyla. Dostačovala tak na pár hodin, než kotel / kamna zchladnou.

AutoAdapt reguluje výkon podle tlaku a teploty. Udělali jsme to jako ty, ozkoušeli pár režimů a automat fungoval nejlíp.