Ahoj,
Becruxi pokusím se ti dát srovnání, jelikož tohle téma se snad zakládá každý rok a já jsem dříve hledal taktéž nějaké srovnání.
Studoval jsem na FITu a přešel jsem na FEI VŠB, můžeš si najít dost blogu kde máš napsané, co se v jakém předmětu asi dělalo apod. Mohu ti srovnat jen první rok, když se na to zpětně podívám na FITu bylo určitě více kladeno na domácí přípravu, cvika byli na eduxu(portál s materiály) kde sis prošel cviko a pak se jen cvičící zeptal „Čemu nerozumíte“ a pokud jsi všemu rozuměl tak si stejně dokázal, že máš mezery. První rok co do srovnání se učíš podobné věci, ne-li stejné, je však nutné vzít v úvahu že např. v matice máš na FITu hned i důkazy, bere se to stejné limity,derivace,integrály apod. na FITu máš k tomu hned i důkazy na FEIce máš pro změnu bez důkazu, avšak chtějí i dvojné a trojné integrály případně nějaké využití v praxi (objemy apod.) Pokud bys nechtěl o důkazy přijít tak si můžeš zapsat dobrovolný předmět a učíš se to odznova s matematickými důkazy. Já na to nikdy nebyl a učil se FITu nazpaměť a tak mi to nic nedalo, někoho to zase bavilo. Ohledně technických věcí tě bude strašit progtest na fitu po celou dobu, na FEI jen první semestr, pak už máš většinou jen projekty nebo nějaké hry (např. v javě – můžeš si vymyslet hru např. Tower Defense) atd.
Jak jsem četl někde ohledně logických obvodů, tak to je asi na všech technických školách. Navíc v logických obvodech na FEI máš jen základy ( karnaugh mapy pro např. 3 proměnné, nějaké počty s aritmetikou, hraní si s logickými hradly apod. a v C++ si můžeš napsat nějaký prográmek, co bude pomoci operátoru &,| apod něco dělat.
Na FITu je to více do hloubky v první semestru matematická logika, kde bereš taky mapy pro 3 proměnné, semantické stromy a různé hádanky. V druhém semestru máš ty aritmetické operace jak se chová 2kový doplněk apod. k tomu máš karnaugh mapy třeba i pro 7 proměnných pro sedmisegmentový displej a zaprogramuješ si v assembleru a VHDL.
Takže když někdo říká že logické obvody že je naprostá zbytečnost ono i ty výtahy musí někdo programovat a Windows tam fakt nechceš dát
FIT je tedy teoreticky více náročný, ne že by ses ty informace nedozvěděl na FEI ale musíš chtít, vše je v dalších předmětech. Takže ti první semestr ukáže z každého něco a pak si vybíráš obor a předměty, kterým se chceš věnovat. Na FITu jsem normálně pracoval, ale bylo to opravdu hardcore alespoň pro mě ( no social life) na FEIce stíham v klidu pracovat a ještě jezdit do Prahy na různé konference (linux days apod.) a být s přítelkyní.
Bylo by to nekonečné psaní, pokud tě něco konkrétně zajímá tak napiš PM. Rozhodně dle mého názoru je úplně jedno, na kterou školu půjdeš, vše zaleží na tobě, jak se tomu budeš věnovat a hlavně musíš chtít ty sám. Ta VŠ by ti měla ukázat jen směr a otevřít oči, stejně to co se naučíš, může být za 3 nebo 5 let úplně jinak. Na FITu je relativně nový předmět ohledně umělé inteligence (ZUM). Na FEIce teď např. děláme různé roboty nebo máš možnost, jak už někdo říkal IT4I superpočítač nebo využití greenlight ohledně podníkání apod. vše stejně zaleží jen na tobě, každá škola má něco do sebe a žádná ti nedá vše.
Please flame off, stejně budu odepisovat už jen na PM.