Za sebe chci doporučit KDE. Je to vyzrálé prostředí, které si drží svoji cestu a od přechodu QT3 -> QT4 (KDE3 -> KDE4) je vývoj spíše evoluce než revoluce. Což mi vyhovuje. Poskytuje ucelený balík aplikací, které nejsou polovičaté a z mého pohledu velmi dobře dělají to, co mají.
Pokud potřebuješ dělat screenshoty, tak v KDE je Spectacle. Umí udělat screenshot obrazovky, okna i výřezu. Úpravy umí, umí i nahrávat desktop. Zároveň můžeš jednoduše exportovat obrázek do jiného nástroje či zkopírovat do té schránky. Nikdy jsem nepotřeboval nic složitého, tak teď na to koukám jak tele na nový vrata.
V minulosti jsem dlouho používal i ten oslavovaný/zatracovaný MAC. Naštěstí už nemusím. Kolem roku 2011 to byl výborný systém, na který jsem si dobře zvykl a byl jsem velice spokojený uživatel. Ale každá aktualizace mi přinášela spíše problémy - tu přestalo fungovat tamto, tam přestali podporovat ono, tamto najednou bylo jako drbat se za levým uchem pravou rukou... I po HW stránce to bylo jen horší a horší... Nakonec jsem byl rád, že po deseti letech ten Mac Book Pro můžu dát pryč (potřeboval jsem ho k práci, byl to už v řadě třetí).