zbytecnosti. vzdyt je 3 mesicni zkusebni lhuta. chudaka tam trapite a nakonec mu date plat jako uplnymu novackovi. co to sakra ma bejt? novodoby firmy jsou jen fabriky na zdirani lidi
A jak chceš zjistit, kterej z lidí se ti hodí nejvíc, když se ti jich přihlásí na pohovor 20? Podle toho, jak se usmívají? A ze startu jim dáš 100k+ jako nástup, i když vlastně nevíš, co umí?
Pokud je na nějakou pozici vyžadována ZNALOST něčeho, tak by měl mít asi velmi dobrou představu o tom, co to dělá. Účastnil jsem se několika pohovorů z pozice budoucího kolegy a samozřejmě s možností se ze svého oboru činnosti na něco zeptat (povětšinou správa Linux/Unix). Nikdy jsem po nikom nechtěl, aby mi z hlavy odříkával přesný syntaxe utilit, aby mi nadiktoval bashový nebo perlový skripty, nebo aby mi z hlavy střihnul tcpdump s milionem parametrů. Vždy mě zajímala spíš úroveň povědomí o dané problematice a opravdové základy. Když se u pohovoru zeptám jak zjistit v linuxu adresy síťovek, očekával bych minimálně "ifconfig", ideálně ještě "ip addr", ale pokud někdo začne s tím, že si otevře nějakej panýlek v kde/gnome/jiným_DE_nebo_WM a víc neví, tak si může být jistej, že to není můj člověk. Stejně když se zeptám na rozbor síťového provozu, tak očekávám, že mi řekne alespoň tcpdump a k tomu může přidat ještě třeba Wireshark. Nechci ho popisovat do detailů, od toho je man a navíc taky nedám z hlavy všechno, takže je nebezpečí, že by toho věděl víc než já a to by u pohovoru nebylo dobrý
Stejně tak, když někdo hledá programátora, tak si raději vybere toho, kterej má víc zkušeností z konkrétní oblasti a na to musí použít správný otázky, aby to zjistil. Pokud chce někdo programátora na konkrétní sadu problémů, který se z nějakých důvodů v dané firmě řeší konkrétním způsobem, lépe bude vyhovovat člověk, kterej ví, o co jde, než člověk, kterej má svůj svět a klidně chce druhej den v práci přepisovat celej SW, protože je to psaný "po staru" a ve škole se učil "něco novějšího".