... Člověk je imho úspěšnější když nedělá chyby...
Ehm ... chyby dela kazdy clovek. A nejen clovek, kazdy tvor. Prave to delani chyb je zasadni soucasti uceni se. A bez nich to vubec nejde.
Zapominani je soucasti procesu uceni se. Proste to co nepouzivas, nepotrebujes vedet. Jakkoli kazda i zapomenuta zkusenost nejakym zpusobem vzdy ovlivnuje jednani. Protoze ty zkusenosti se i nejakym zpusobem prumerujou.
S kapacitou mozku to ma malo spolecneho, viz ostatne treba Rain man, tyhle lidi jsou sice v beznym zivote zcela nepouziteny, zato si spolehlive pamatujou kazdy detail.
Ehm?

napsal jsem to jasně, když někdo nedělá chyby je úspěšnější, jaký ehm??? Když jedu autem závod a nedělám chyby a druhej je dělá, tak vyhraju povětšinou já, takže jsem co úspěšnější. Když dítě nedělá chyby v diktátu, je úspěšnější než dítě co chyby v diktátu dělá. Co je na tom k nepochopení?
A člověk nemusí dělat chyby, aby se něco naučil. Existuje spousta věcí co se lze naučit aniž by to chybování bylo nutné.
Takže ne, chybování při procesu učení není vždycky nutné. A někdy je chybování dokonce nežádoucí - třeba u volného lezení, nebo u zneškodňování bomb

zapomínání není úplně nutné, kdyby člověk měl desetinásobnou kapacitu mozku zapamatoval by si desetkrát tolik a nemusel by tolik zapomínat - tady v tom vidím právě bod kdy AI převálcuje lidstvo - bude pracovat s fakty a bude si "pamatovat" násobně víc než obyčejný člověk. Jinak kromě uvolňování místa pro nové informace (nebo update novými informacemi) je zapomínání (záměrné) také součástí procesu určité adaptace na prostředí - negativní vjemy a informace jsou upozaděny z mnoha důvodů - třeba aby se člověk nezbláznil, nebo aby překonal ty chyby - nezdary.
rainman je fiktivní postava, ve skutečnosti je to trochu jinak. S kapacitou toho mozku se to má tak, že u autiustů které se snažíš popsat, klidně může být (a já si myslím že je) nějaké mozkové centrum upozaděné, zmenšené na úkor paměti. Neznamená to že jejich paměť je nekonečná, ale že si můžou zapamatovatovat víc zatímco jiná běžná a potřebná činnost mozku jim třeba úplně nebo částečně chybí.