Pracujem na ičo (švarc) ako php dev pre jednu e-commerce firmu z ČR zaoberajúcu sa e-shopmi, marketingom atď. Dostávam však ponuky na spoluprácu od iných firiem, ktoré sú častokrát finančne výhodnejšie a ja premýšľam, že by som proste zmenil "zákazníka". Ako živnostník by som to mal mať jednoduchšie než nejaký zamestnanec. ALE jednak mám v zmluve napísané, že výpovedná doba je 2 mesiace (to by sa možno ešte dalo nejak prežiť), ale mám tam dokonca aj konkurenčnú doložku. Chápem, že firmy sa chcú nejak chrániť a chápem, že nechcú, aby som preberal ich aktuálnych zákazníkov.. ale vyslovene zakázať, že živnostník nesmie prijať žiadny iný kontrakt (ktorý by mal podobný charakter činnosti ako dotknutá firma - e-commerce, webíky, eshopy..), čo je v podstate asi 90% trhu, pod hrozbou pokuty, ktorá je vysoká asi zhruba ako moja 1,5 ročná čístá odmena). Podotýkam, že žiadnu finančnú kompenzáciu som za konkurenčnú doložku nedostal ako je to v prípade zamestnancov.
Platí vôbec takáto doložka? Ako to je u iných firiem?
Niekde som čítal, že pokiaľ tam chýba vyváženosť, čo očividne chýba alebo pokiaľ by to živnostníka obmedzovalo v slobodnom podnikaní viac, ako by malo, tak by tá doložka platiť nemala. Ale jeden nikdy nevie.