Zvažuji přechod z Linuxu na FreeBSD

Re:Zvažuji přechod z Linuxu na FreeBSD
« Odpověď #60 kdy: 29. 03. 2025, 00:10:03 »
To už je na tom BSD tak bídně, že se musí snažit dělat skrytou reklamu a nahánět užíváky po rootu?
Že máš balíček maximálně Q starý vůbec nemusí znamenat, že ho někdo korektně udržuje.
Zajímalo by mne, jakým způsobem může někdo špatně udržovat balíček s tři měsíce starými zdrojovými kódy?
Zdrojové kódy byly prohlášeny za stabilní před třemi měsíci.
To může být naopak více problémové, provozovat něco 3 roky starého i když zabalené v balíčku "stabilní", protože málo která chyba je opravdu prohlášena za bezpečnostní hrozbu, aby se vynutil upgrade. A spousta chyb se odstraní jen z vyšší verzí.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 29. 03. 2025, 08:22:41 »

Jj, odchází jim vývojáři, ale všechno mají ťip-ťop super aktuálni a opravené :-D  Používají samoléčitelný kód, tak se i chyby samy opravují :-D

Takže fakt BSDčkáři přišli doplnit stavy :-D
Kdybych se neznal s několika lidmi, kteří BSD dělali na fulltime deset let a sami řekli, že to skomírá, tak bych ti i věřil :-D
« Poslední změna: 29. 03. 2025, 08:28:35 od CPU »

« Odpověď #62 kdy: 29. 03. 2025, 09:27:14 »

Jj, odchází jim vývojáři, ale všechno mají ťip-ťop super aktuálni a opravené :-D  Používají samoléčitelný kód, tak se i chyby samy opravují :-D

Takže fakt BSDčkáři přišli doplnit stavy :-D
Kdybych se neznal s několika lidmi, kteří BSD dělali na fulltime deset let a sami řekli, že to skomírá, tak bych ti i věřil :-D

Balíčky které potřebuji a všechny které jsem zkoumal jsou aktuální (nebo aktuální za 3 dny s novým čtvrtletím budou) a i kdyby nebyly, umím si je sám připravit, protože to není přesložitělé a 3 roky staré jak v debianu.   No zrovna zde mi přijde argument o skomírání docela irelevantní.

Také jde o to, že ti co free BSD používají z vlastního rozhodnutí (a ne rozhodnutí jejich zaměstnavatele), tak  nemají potřebu se na to téma hádat někde na fóru a free BSD používají dále. Navenek to vypadá, že freeBSD skomírá, ale  věřím že má spousty spokojených tichých uživatelů, kteří komunikují spíše výjimečně.
A spousty problémů a nedokonalostí zvládnout odstranit nebo obejít sami, nebo je to jednodušší než v Debianu nebo Redhatu. Je kuriózní, že freebsd je mnohem konzervativnější (věci zbytečně nemění a nekomplikuje), přesto má ale balíčky novější. No nevýhoda možná je, že je to spíše jako debian testing než stable, ale s výhodou, že se upgraduje (kromě bezpečnosti) jen jednou za čtvrt roku, což je zjevně nutné si ručně pohlídat. Jaké s tím budou dlouhodobě potíže nevím. Debian testing je nutné upgradovat pod dohledem hodně často, což není moc dlouhodobě udržitelné, možná přechodně a pak až vyjde další stable, tak zaparkovat do stable.

Já to vidím tak, že dnes je doba plná hype.  Všichni chtějí dělat co je zrovna IN. A freeBSD in není. To já jsem na věci co jsou hrozně IN naopak opatrný, protože to bývá často nafouknutá bublina. Navíc je v té oblasti přetlak a zvýšená konkurence a slepota.

« Odpověď #63 kdy: 29. 03. 2025, 09:39:29 »
Je kuriózní, že freebsd je mnohem konzervativnější (věci zbytečně nemění a nekomplikuje)

Aha. No, mohl bych povyprávět třeba o loňském bezva nápadu pod záminkou opravu "zranitelnosti" "vylepšit" pf firewall posbíráním náhodných commitů z OpenBSD za posledních asi 15 let, přičemž umělci motající se kolem (dnes už prakticky closed source) pfSense jich pár desítek "nedopatřením" vynechali a u dalších si nevšimli, že už to bylo mezitím dávno revertnuto (protože to bylo rozbité), takže rozjebali IPv6 takovým způsobem, že se z toho dodneška ještě úplně nevzpamatovali.
« Poslední změna: 29. 03. 2025, 09:41:14 od LolPhirae »

« Odpověď #64 kdy: 29. 03. 2025, 13:09:54 »
Je kuriózní, že freebsd je mnohem konzervativnější (věci zbytečně nemění a nekomplikuje)

Aha. No, mohl bych povyprávět třeba o loňském bezva nápadu pod záminkou opravu "zranitelnosti" "vylepšit" pf firewall posbíráním náhodných commitů z OpenBSD za posledních asi 15 let, přičemž umělci motající se kolem (dnes už prakticky closed source) pfSense jich pár desítek "nedopatřením" vynechali a u dalších si nevšimli, že už to bylo mezitím dávno revertnuto (protože to bylo rozbité), takže rozjebali IPv6 takovým způsobem, že se z toho dodneška ještě úplně nevzpamatovali.

Nic k tomu nemohu najít. Nějaký zdroj informací?

Bych mohl říct, že když se tlačil systemd jako novinka, tak to vedlo i k tomu, že počítač kolikrát ani nenastartoval. Pořád to měnili. Nyní se to dá, ale několik let to bylo rozdrbané.

« Odpověď #65 kdy: 29. 03. 2025, 13:22:08 »

Story začíná zhruba tady úplně zcestnou "zranitelností"

Citace
a crafted Echo Request packet after a Neighbor Solicitation (NS) can trigger an Echo Reply.

Výsledky po "opravě" viz Bug 280701 a sequel,  dodnes je stav nadmíru výtečný, viz např. commenty ke shora nalinkovanému bugu, nebo třeba jako když máte pár mašin za firewallem s NATem, tak pingnout ven na stejný cíl jde jen z jedné Bug 283795

Vše v režii matlalů z Netgate, kteří už stihli víceméně zlikvidovat komunitní pfSense.

« Odpověď #66 kdy: 29. 03. 2025, 23:25:09 »

Story začíná zhruba tady úplně zcestnou "zranitelností"

Citace
a crafted Echo Request packet after a Neighbor Solicitation (NS) can trigger an Echo Reply.

Výsledky po "opravě" viz Bug 280701 a sequel,  dodnes je stav nadmíru výtečný, viz např. commenty ke shora nalinkovanému bugu, nebo třeba jako když máte pár mašin za firewallem s NATem, tak pingnout ven na stejný cíl jde jen z jedné Bug 283795

Vše v režii matlalů z Netgate, kteří už stihli víceméně zlikvidovat komunitní pfSense.

To si jako ti lidi s netgate rozbili ten svůj proprietární router co prodávají a který je založený na freebsd a nejsou schopni to dát půl roku do pořádku?  A jediné řešení je ty jejich příspěvky ručně odstranit?

« Odpověď #67 kdy: 30. 03. 2025, 04:49:12 »
To si jako ti lidi s netgate rozbili ten svůj proprietární router co prodávají a který je založený na freebsd a nejsou schopni to dát půl roku do pořádku?  A jediné řešení je ty jejich příspěvky ručně odstranit?

Mě už to ani moc nepřekvapuje, vzpomeňme si, co tahle firma zatáhla za hrůzu do FreeBSD při implementaci Wireguardu.

Jinak zjevně to podle mých pokusů pořád není ve stavu, v jakém to bylo před nápadem udělat z ICMP(v6) stateful protokol a ty zanesené bugy jsou natolik fatální a způsobující tak bizarní chování v nejrůznějších situacích, že na debugování fakt nemám čas. Přestal jsem to aktualizovat (tedy v případě komunitní verze pfSense není co, již rok a čtvrt nic nevypustili) a tak nějak vůbec nasazovat, protože těmito upstream zoufalostmi domrvili i OPNsense (backport tzv. "oprav" do FreeBSD 14.x) a "vanilla" FreeBSD.

Přitom zrovna na ty routery to bylo výborné. Ach jo.  :-X :-\

« Odpověď #68 kdy: 30. 03. 2025, 23:24:55 »
No ten příklad s tím wireguard je také docela hrozný.  Co provedou příště? A přitom pro wireguard existují i user space implementace, které je možné použít bez zásahu do jádra.

Mám ale obavy, že do Linuxu mohou přispívat také podobní, komerčně pohánění "experti".  Protože se kolim Linuxu toho hodně děje, snadněji se to tam ztratí a asi také neprojde něco až tak hrozné, ale zase případů může být více.
A bohužel psát o takových věcech není moc populární, neb napsat článek na téma "Jak nám zase sprasili kernel" není ničí sen.

Zkusím tedy mé problémy s replikací databází, výrazné, náhodné spomalení SQL dotazů a write aplification na ZFS zopakovat s nějakým jiným Linuxem.  Jiné jádro, jiný Linux (ne Debian), bez lxc containru, aby prostě všechno bylo pokud možno jinak. Jestli to bude dělat také.

« Odpověď #69 kdy: 04. 04. 2025, 12:18:01 »
Tak se ukázalo, že na FreeBSD kromě nečinnosti. Když se dlouho neopravuje zjevná chyba nebo se neaktualizuje balíček s bezpečnostním problémem může stát také opak, kdy někdo je nesmyslně horlivý a zanáší nesmyslné chyby a nedodělky a to i pod záminkou bezpečnostních oprav, které ale v podstatě nepředstavují žádnou bezpečnostní hrozbu.
Ta horlivost mi přijde potencionálně nebezpečnější, neb vytvořit si vlastní ports a balíčky je relativně jednoduché včetně vlastních bezpečnostních aktualizací, pokud by vznikla nebezpečná nečinnost.

Tak jako tak, přejít s dvěma servery na FreeBSD je pro mne nyní nejmenší cesta odporu. Řeší to několik záhodným problémů, které máme na Linuxu roky.  Ač věřím že ty problémy by šly vyřešit nebo obejít jinak, už se mi do patlání se s Linuxem moc nechce.

Problémy, který mi řeší přechod po FreeBSD
  • Na Linuxu mi vzniká se ZFS řádově osminásobná Write amplification. Címš trpí výkon a nelze použít pro hodně zapisující databáze, zničí to disky. Pod FreeBSD zdánlivě stejná konfigurace tento problém nemá. ZFS je možné v mém případě vyladit tak, že má menší opotřebení SSD disků, než jiné souborové systémy a to při zachování výhod jako snapshoty odolnost ZFS.  Vypadá to, že ostatní tento problém nemají, ale málo kdo má tak vytížené databáze aby  ten problém mohl vůbec zaznamenat.
  • U mne je replikace databází po Linuxem nesmyslně pomalá, že replika kolikrát nestíhá. Databáze se fláká, přesto nestíhá. Na FreeBSD, když je potřeba, běží cca 100krát rychleji. Pokud tu stejnou databází rsyncnu freeBSD, okamžitě je po problému.
  • I pokud běží databáze v mém případě na ext4 na Debianu stable uvnitř lxc, stabilita není úplně dobrá jako v minulosti. Nemám moc odvahu dát na novější systém hlavní databázi. Databáze občas náhodně přeruší tcp spojení s tím že šla pryč. A podobné nechutnosti. Věřím též, že za některé nedávné pády serveru nemůže hardware ale OS.
    Špatně se to  ladí, když se to stane možná jednou za rok.
    Opět věřím, že by bylo možné to nějak vyladit, ale vypadá, že to prostě na freeBSD nedělá, aniž bych musel cokoli ladit. 

A to freeBSD mi fakt přijde hrozně jednoduché a tím i dobře udržovatelné a krásné v porovnání s Linuxem, kde kdejaká firma tlačí své řešení bez řádné dokumentace.
Např. pokud chci nastavit routování uvnitř containeru v Linunxu debianu.  Debianní /etc/network/interfaces je totální humus. Další pseudojazyk, který nemá hlavu a patu a je hodně omezující.  Nepřišel jsem např. na to jak includnout routovací pravidla z externího souboru, který mi generuje nějaký skript. Tedy na jeden hodně obskurdní způsob jsem přišel, ale je to překomplikovaná nechutnost. Možná by lepší nastavovat síťování kontaineru pomocí systemd, ale to je celé také špatně dokumentovaná nechutnost, navíc není standardem pro debian.

Ve freeBSD si mohu nastavit co mne napadne přímo z jails.conf a mohu inlcudovat co mne napadne. Prostě první co jsem zkusil funguje na jedničku.

V Linuxu je podobně přesložitělé téměř vše. Někdo se zaměří jen na malou část a tu nesmyslně přesložití jen s minimálním benefitem. Připadá mi, jako by si na tom dělal doktorát nebo co.

Nový jail mám nachystaný za 5 minut. Balíčky mají novější verze, takže nemusím ručně kompilovat jako pod debianem. A pokud už budu nucen kompilovat, mohu to dělat pomocí ports, systematicky a vytvořit si vlastní balíčky a repozitář. Kompilovat pak budu jen jednou pro všechny servery a jaily dohromady. Celkový počet závislostí není nic hrozného.

No já jsem už kdysi FreeBSD používal, i když jen jako uživatel. (neinstaloval jsem to) V letech 1999-2004.   Vše fungovalo tehdy dobře. Nyní se k tomu zase částečně vrátím.

« Odpověď #70 kdy: 04. 04. 2025, 21:52:09 »
A pokud už budu nucen kompilovat, mohu to dělat pomocí ports, systematicky a vytvořit si vlastní balíčky a repozitář. Kompilovat pak budu jen jednou pro všechny servery a jaily dohromady.

V souvislosti s výrobou vlastních balíčků bych doporučil podívat se na ports-mgmt/poudriere.
Já ho používám pro build balíčků pro postarší embedded hardware. Mám udělaný jail, který je zkonfigurovaný, aby dělal 586 binárky a v něm pak poudrierem buildím balíčky např. pro VIA C3, AMD Geode apod. Ty pak slouží pro aplikace jako GSM brána, ISDN/VoIP gateway, komunikační a terminálový server a tak podobně.

« Odpověď #71 kdy: 05. 04. 2025, 15:20:05 »
A pokud už budu nucen kompilovat, mohu to dělat pomocí ports, systematicky a vytvořit si vlastní balíčky a repozitář. Kompilovat pak budu jen jednou pro všechny servery a jaily dohromady.

V souvislosti s výrobou vlastních balíčků bych doporučil podívat se na ports-mgmt/poudriere.
Já ho používám pro build balíčků pro postarší embedded hardware. Mám udělaný jail, který je zkonfigurovaný, aby dělal 586 binárky a v něm pak poudrierem buildím balíčky např. pro VIA C3, AMD Geode apod. Ty pak slouží pro aplikace jako GSM brána, ISDN/VoIP gateway, komunikační a terminálový server a tak podobně.

Dík. Vím.  Porty už jsem zkoušel a podařilo si zkompilovat něco výrazně novějšího než na co byl balíček.

Ale nyní to nemám zapotřebí, neb vše je ve verzi, která vyhovuje.  A pokud se jednou rozchozený jail osvědčí, zpravidla pak stačí hlídat jen bezpečnost a pravidelný upgrade není vyloženě nutný. Tedy člověk má na výběr, jestli bude upgradovat čtvrtetně, okamžitě, nebo si udělá vlastní větev portu, kterou si pak pohlídá a upgradovat obvykle nemusí téměř vůbec.

Vrátit si verzi ke kompilování v čase je možné údajně pomocí portdowngrade.

Ta možnost kompilovat a držet si vlastní verze balíčků s automatickým řešením závislostí mi přijde obrovská výhoda a jistota, že případný problém si člověk bude moci opravit sám. Ať už problém vznikne tím, že potřebuje něco nestandardního či novějšího, nebo proto, že oficiální správce balíčků nereaguje dostatečně dobře. Je to tudíž trochu protiargument na to, že FreeBSD je mrtvý, protože vývojáři utíkají.  Člověk je totiž mnohem více samostatný v tom co si může udělat sám.

A že by byly rozbité či zastaralé nějaké základní balíčky co se točí kolem základního použití nebo webhostingu je dost nepravděpodobné a těch ostatních moc nebude.

Vlastní balíčky je možné si tvořit i v Debianu, ale vše je tak přesložitělé, že to není běžné.
Ve FreeBSD je to jedna z běžných možností jak to řešit a je to automatizované.

« Odpověď #72 kdy: 07. 04. 2025, 10:37:50 »
Citace
Pokud udělám zfs send přes ssh musím hodně  výrazně uměle omezit rychlost na méně jak 100 Mbit i když je k dispozici 1 GBbit. , aby to výrazně nedegradovalo výkon ostatních aplikací.  A přitom běžný síťový provoz je cca jen 30 Mbit.
A co to způsobuje? Zahlcené disky čtením, slabé CPU s málo jádry, které už nestíhá komprimaci+šifrování SSH?
Disky jsou SSD a i kdyby nestíhaly, jádro by si mělo pohlídat, že tím přehnaně netrpí ostatní aplikace.  Jader procesoru bylo hodně. Opět by to mělo hlídat jádro. Zkoušeli jsme snížit priority tomu procesu, omezit io operace a nic nepomáhala až umělé snížení přenášení rychlosti na zhruba desetinu toho co by mělo jít přenést.
Část problémů je určitě hardware. Měnil jsem jednu desku a budu muset nepoužívat jednu integrovanou síťovku a místo ní přidám další. (i tohle ale může být problém ovladače) V ostatních případech to bylo mohlo být  Linuxem. Paměti ECC mám. Ono když se to stane u jednoho serveru třeba jednou za rok a příště něco jiného. Nečekaně. Tak je obtížné získat nějaké důkazy. Mám ipmi, takže občas vidím divné hlášky, jako že jádro občas zabije nějaký náhodný proces protože něco v jiném containeru zjevně vyžralo paměť, nebo nějaké nesmysly vypisuje systemd. Nebo selhal ovladač síťovky. (možná je to Intel bug, protože ten dodal ovladač) Nebo kernel panic, což by mohlo a zjevně i bylo hardwarem.

Já jsem asi moc rozmlsanej a i problém v průměru jednou za rok (nucený restart) na jeden server je u mne moc. Protože jak píši 5 let jsem se s tím vůbec nesetkával.
U tech bugu inte lsitovek - je treba obcas nahrat novy firmware. A vubec jednou za cas poupdatovat firmwary vsude mozne po serveru. Neni taky ke skode nechat sjet integrovane diagnostiky a podivat se na jejich logy.

« Odpověď #73 kdy: 07. 04. 2025, 13:09:27 »
Tak teď jsem narazil na roky starý bug v instalaci FreeBSD, který myslím stále není opraven.

https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=258987

I když nějaký patch už tam je.
https://forums.freebsd.org/threads/dev-gpt-efibootx-on-mirrored-zfs-root.85192/

Jde o to, že pokud instaluji na raid1 (klidně na ZFS), tak se mi UEFI boot loader nainstaluje jen na jeden disk ze dvou.
Pokud by tak odešel disk, na kterém je nainstalovalný bootloader, já kvůli tomu nenabootuji.

Další hloupost je, že nainstalovaný systém UEFI mountuje. Když to selže, tak se start předčasně přeruší. A systém zůstane v nepoužitelném stavu i když budu bootovat pomocí  např. USB flashky.

Rozbil to někdo moc agilní ve freeBSD verzi 13.0, dříve to bylo dobře a od té doby je to špatně. Je třeba to opravovat ručně. Navíc také netuším jak často se ve FreeBSD updatuje bootloader, potom je to nutné opět opravit.

Nicméně je nutno podotknout, že Debian to má také špatně. Vůbec se neobtěžovali to řešit. Sice podporují instalaci na raid, ale takový raid, který je spolehlivý jako by žádný raid nebyl.   V Ubuntu tahle možnost je, ale marně si vzpomínám že měla taky nějakou podstatnou vadu. Ten bug s chybným mountování boot/uefi  je v Debianu také trvale.

Tedy možná by se dalo napsat, že co se týče tohoto bugu, freeBSD nám Linuxovatí a padá dolů na jeho úroveň.
Ale výhoda je, že jak je ve FreeBSD všechno jednodušší, problémy se snadněji opravují.  V Linuxu je také pravděpodobnější že vám pod rukama změní bootloader a tím vaši nedokonalou opravu rozbijí, protože pak musíte ručně nový bootloader nahrát do druhého oddílu.

« Odpověď #74 kdy: 07. 04. 2025, 14:17:31 »
Jinak zjevně to podle mých pokusů pořád není ve stavu, v jakém to bylo před nápadem udělat z ICMP(v6) stateful protokol a ty zanesené bugy jsou natolik fatální a způsobující tak bizarní chování v nejrůznějších situacích, že na debugování fakt nemám čas. Přestal jsem to aktualizovat (tedy v případě komunitní verze pfSense není co, již rok a čtvrt nic nevypustili) a tak nějak vůbec nasazovat, protože těmito upstream zoufalostmi domrvili i OPNsense (backport tzv. "oprav" do FreeBSD 14.x) a "vanilla" FreeBSD.

Přitom zrovna na ty routery to bylo výborné. Ach jo.  :-X :-\

pfSense 2.8.0 CE založený na FreeBSD 15-CURRENT vydaný pred 6 dňami.  :D
https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/releases/2-8-0.html
« Poslední změna: 07. 04. 2025, 14:19:10 od Olokuno »