Osobne bych se na python vykaslal.
Na male skriptiky pouzivam BASH.
Na slozitejsi skriptiky Perl.
Na veci ktere musi bezet trochu slusne rychle commandline Javu.
Na male intranetove veci Javu/JSF2+Primefaces na Jettyne, Hibernate mapping (nativni, nemam rad JQL) + obcas Spring. Nebo misto Hibernatu nasadit Elasticsearch/Apache Lucene.
Na vetsi spolupracujici veci Javu + Karaf OSGi container, ve kterem mam Apache Camel, Apache CXF a Apache ActiveMQ.
Na opravdove weby se chci naucit AngularJS (frontend) v kooperaci se Spring MVC. Kamosi maji dobre zkusenosti s Twitter Bootstrap.
Plnotucne GUI aplikace nedelam, asi bych ale pouzil Javu FX.
Dnesni programovani je hlavne o frameworkach - a zdaleka nejvyssi nabidku mas v Jave. Vsecko pouzivane navic vystavene primo na MavenCentral. Staci slusne definovat pom.xml, devops prostredi se sestavi samo. Vcetne napr embedded jettyn na Unit testy a mockovani.
Parkrat jsem se dival na vselisjake ty Pythony a Ruby a opravdu jsem nenasel duvod, proc to pouzivat. Leda snad to Ruby se nyni casto pouziva jako script language uvnitr JVM (JRuby knihovna).
Jak ma vypadat elegantni jazyk vymysleli panove Kerninghan a Ritchie, vse co za neco stoji, jsou variace na ne.
Navic Pythoni napad formatovat kod newlines mi prijde podobne pritroubly, jako VisualBasic.
Python mi prijde jako vyhasle hype, ktery castecne nahradil zabordeleny Perl (kde do CPANu muze prispivat svymi vyplody kazdy, kdo na do zadeke diru a pak to tak vypada).
Dnes se hypuje funkcionalni programovani, aneb jak resit problemy, kdyz nechapu OOP, Java 8 lambda je mi malo, nevim co je Spring IoC a o OSGi jsem neslysel.