Linux pro lamy

doctorX

Linux pro lamy
« kdy: 16. 01. 2013, 23:43:48 »
zdravim, resim mensi problem. Odmitam lidem instalovat nelegalni verze widli, protoze je nechci abs. vubec podporovat. Existuje nejake lama hnowhow pro uzivatele, neco ve smyslu: Jak na linux pro lamy ?

dekuji
« Poslední změna: 17. 01. 2013, 11:00:19 od Petr Krčmář »

doctorX

Re:linux pro lamy
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2013, 23:47:48 »
jeste dodavam: nechci taky u nich sedet a resit jim kazdou blbost.
Konkretne bych si to predstavoval, nejaky par strankovy dokument, napr. k Ubuntu a Gnome, aby to lidi zacali vice mene chapat, nic do hloubky. Nechci kazdemu vsechno vysvetlovat po lopate a jeste "blbe" .

« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2013, 23:58:03 »
Linux není vhodný systém pro BFU, pokud nemají za zády nějakého správce, který tomu aspoň trochu rozumí a správu udělá za ně.

Takový dokument neexistuje a existovat nemůže. Pokud na tohle varování nebudeš dbát, brzo se z těch telefonátů a nadávání zblázníš.

Pro BFU jsou jenom dvě varianty: Windows nebo MacOS. Ta druhá je imho výrazně lepší.

« Odpověď #3 kdy: 17. 01. 2013, 00:01:27 »
nesúhlasím. je veľa úplne jednoduchých systémov. Ubuntu a jeho klony, rôzne RPM distribúcie... často stačí pustiť LiveCD a ide to. a sem tam je dobrá vec dualboot a dať to nainštalovať niekomu, kto vie, čo je to FAT tabuľka, Grub atď...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 01. 2013, 00:07:49 »
Pro BFU jsou jenom dvě varianty: Windows nebo MacOS. Ta druhá je imho výrazně lepší.

Nevim, jak Mac, ale ani Widle nejsou pro lamy. Podle toho to pak dopada. Kazdy si mysli, jak umi pouzivat Widle, jede pod adminem, ma system jak reseto, ma v nem semeniste viru a je zapojen do deseti botnetu. A me pak chodi ten jejich spam a ani nevim, komu jit dat par facek.

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2013, 00:10:35 »
nesúhlasím. je veľa úplne jednoduchých systémov. Ubuntu a jeho klony, rôzne RPM distribúcie...
Jasně. A s první aktualizací se to rozsype, nenaběhnou Xka apod. a první telefonát je tu, protože s tím prostě BFU nehne. Vůbec nemluvě o tom, že BFU bude dost překvapený, když si nebude moct pustit hru, kterou si s radostí koupil za padesátikorunu v trafice. Chce to trochu rozum do hrsti...

No nic, o tomhle fakt nemá smysl se hádat, napsal jsem svůj názor, pokud má někdo jiný, ať klidně Linux BFuživatelům instaluje, přeju mu hodně štěstí :)

« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2013, 00:13:30 »
to jste me teda prozatim moc nepotesili, i kdyz jsem tyto odpovedi ocekaval. dekuji  :'(

« Odpověď #7 kdy: 17. 01. 2013, 00:13:43 »
Nevim, jak Mac, ale ani Widle nejsou pro lamy. Podle toho to pak dopada. Kazdy si mysli, jak umi pouzivat Widle, jede pod adminem, ma system jak reseto, ma v nem semeniste viru a je zapojen do deseti botnetu. A me pak chodi ten jejich spam a ani nevim, komu jit dat par facek.
No však to se řeší základním (a jediným) úkonem "bežné správy Windows" - když to začne být nějak podivně pomalý, tak se to přeinstaluje. Tento základní a jediný krok se pak periodicky opakuje tak po roce. Drsňáci po dvou.

kt

« Odpověď #8 kdy: 17. 01. 2013, 02:00:19 »
Windows nebo MacOS. Ta druhá je imho výrazně lepší.
Vůbec nemluvě o tom, že BFU bude dost překvapený, když si nebude moct pustit hru, kterou si s radostí koupil za padesátikorunu v trafice.
To jde trochu proti sobě, ne?

TomasP

« Odpověď #9 kdy: 17. 01. 2013, 04:40:46 »
BFU a linux? Proboha! Neprosadil jsem ani OpenOffice místo 3 verzí MS Office! Prý raději budou mít 2003/2007/2010 protože s tím prostě umí.... Ale že pak řeším hodinový načítání dokumentů, ukládání v docx/doc prostě je to někdy boj... Nedovedu si představit přechod těchto lidí pod linux, bože chraň mě, ať zůstanou u XP já jim je fakt jednou za rok/dva přeinstaluji vč. jejich 5ti aplikací a mám klid! Ještě pochopím MAC ten je user friedly a jen tak se nerozsype co mám zatím zkušenosti, ale ta cena....

« Odpověď #10 kdy: 17. 01. 2013, 06:46:33 »
To jde trochu proti sobě, ne?
Ano, jde to proti sobě - co MacOS ztratí tím, že na něm nejdou pustit "ty programy a hry", to musí dohnat a předehnat jinak. Pouštění her z trafiky není jediné kritérium :)

nasson

« Odpověď #11 kdy: 17. 01. 2013, 07:10:04 »
Fakt: Jsem zivoucim dukazem, ze BFU nejen muze pouzivat spokojene linux, ale dokonce se o nej na svem PC muze sam starat. Problemy tady byly, ale vzdy jen s hw (TV karta, drive grafika - jinak receno, pro BFU jen kdyz je na to jeho hw pripraven. Jinak fakt nee.). Osklive navyky (reinstal kdyz se neco posere) lze prevest i na linux. Je uplne jedno, jestli to clovek provozuje pod Win nebo v linuxu. V linuxu je to stejne efektivni jako ve Win (akorat se to na forech, narozdil od Win, nedoporucuje).

Diskobolos

« Odpověď #12 kdy: 17. 01. 2013, 07:13:59 »
Linux není vhodný systém pro BFU, pokud nemají za zády nějakého správce, který tomu aspoň trochu rozumí a správu udělá za ně.

Tazatel tím samo myslel desktop. V tom případě je výše uvedené nesmysl. Pro desktop jednoznačně doporučuji OpenSuse.

« Odpověď #13 kdy: 17. 01. 2013, 07:40:03 »
Tazatel tím samo myslel desktop. V tom případě je výše uvedené nesmysl.
Není. Spoustu BFU uživatelů typu babičky, dědečci, ségry, manželky, používají Linux k naprosté spokojenosti, protože když je nějaký problém, přijde to vnouček, brácha, manžel vyřešit.

Lukáš

« Odpověď #14 kdy: 17. 01. 2013, 09:48:35 »
u naší babičky
widle xp = telefon až 2x denně
nainstaloval jsem Ubuntu = telefon maximálně 1x za měsíc
bez problémů zvládla i přechod na unity