Hele nevěřil bych že to řeknu, a už je to moc let co jsem odtamtud zdrhnul, ale navrhuji VŠE. Začít bakalářským oborem aplikovaná informatika. Za mých časů tam na bakaláři býval takový "společný průřez eknou": dva semestry práva, dva semestry úvodu do VŠ matiky (základní derivace / integrály / matice), nějaké to mikro/makro apod. Z IT věcí mnoho užitečného materiálu. Skutečného programování tam byl tuším jeden jednosemestrální kurz povinně (základní algoritmizace) a další volitelně... já jsem základy uměl, ale byli tam i lidi, kteří byli nepolíbení, a taky to dali. Všelijakých svévolných až bizardních cedníků tam bylo několik - například poslední zmínky o jednom vodníkovi, co učíval "základní internetoviny", vidím v googlu někdy z roku 2010... počítám, že to spíš doklepal do důchodu, než že by ho vyhodili pro zjevnou bizardnost jeho působení... Mnoho přednášejících a cvičících, na které mám dobrou vzpomínku z hadích let, je zřejmě dávno pryč, ale počítám, že atmosféra té školy mohla přežít.
Pokud byste se následně pustil do magisterského stupně, tak nelituju vedlejšího oboru "logistika", a Radek Novák je koukám na škole dodnes, dělá šéfa katedry - snad ho tam ještě stihnete před důchodem... Pokud se týče některých obskurnějších ajeťákovin a obecných ekno-předmětů, tak samozřejmě záleží na Vaší nátuře, kolik svérázu a biflování snesete, než případně zavolíte nohama (případně absolvujete) - pro případ, že byste v průběhu zjistil, že dalším setrváním maříte čas, doporučuji cílevědomě vyzobávat zajímavé pokročilejší kurzy k tématům, která Vás specificky zajímají. Třeba já jsem vymetl všechno co se týkalo databází a sítí a operačních systémů, a pokládám to za nejzajímavější materiál, co se tam dal potkat.
Pro případnou pozdější kariérní cestu šéfa v IT firmách je velice užitečné zaměření konkrétně katedry IT na modelování business procesů, management vývoje softwaru apod. Nevím jak dneska, koncem devadesátých let se tam razil "top down" přístup, na který některé pozdější metodiky naoko vrčí - ale ono kolem těch přednášených metodik a postupů a nástrojů (které mimochodem myslím moc nestárnou) byla navěšena spousta obecně užitečných mouder a vyprávěnek starých pardálů, které třeba studiem UML z učebnice jednoduše nenasbíráte, vyšší úrovně řízení ve firmě nejdou dělat striktně "agile" apod. I pokud třeba nakonec budete radši něco správcovat nebo kodit, než ausgerechnet šéfovat a kšeftovat, tak ten nadhled Vás bude odlišovat. Budete vidět všelijaké praktické pastičky o krok-dva dál, než samorosti/středoškoláci. (A můžete do důchodu dumat, jestli je to požehnání nebo prokletí.)