Dobry den,
v dom mam aktualne riesene sietovanie nevyhovujucim sposobom. Na streche je nejake AP miestneho poskytovatela a z neho mi trci RJ45 kablik. Poskytuje DPHC a hlavne pripojenie na Internet. Nasledne mam nejaky cca 15 rocny router, switch, s wifi (dlink DI-524). Ten poskytuje WiFi siet v dome a vyuzivaju sa 3 ethernet porty (NAS, desktop a konektivita na druhy router/AP). Druhe AP prepojene ethernetom, je v rezime (asi) vlastneho dhcp a NAT-u. Je to nejaky "1 eurovy" router, co prisiel k instalacii aj ked som ho nechcel. Je tam vlastny firmware od poskytovatela netu. Hw je tplink ec120-f5 (AC750).
Rad by som vyriesil pokrytie WiFi wignalom "vsade". Dom je kocka s hranou cca 9 metrov, porobeton, sdk priecky. Verim, ze jedno AP na prizemi by to malo vyriesit. Nemam ziadne extra naroky na WiFi technologiu (na netflix na tablete postacuje dnes uz hocico hadam). Zaroven by som mal rad do buducno moznost 2.5 gbit ethernet pre NAS a desktop (ale nevnimam ako nutnost). Po dobme mam tak 20 ethernet zasuviek, ale dnes vyuzivam naozaj iba 3. mam niekde aj nepouzivany 1gbps switch.
Rad by som nejaky setup, kedy by som mal (ale kludne mi povedzte, ze to je suboptimalne) jeden router, ktory by riesil stret WAN a LAN. Riesil by pripadne pi-hole dns (aj ked to mam aj na NAS-ku, len je to uz nejaku dobu nepouzivane a pouzivam dns od provajdera). Nasledne si predstavujem jednu, ci dve "wifi skatulky", ktore pichnem do ethernet zasuvky (potiahnu si napajanie cez pow, kludne pasivne) a budem mat wifi okrytie tam, kde treba... A ak nie, tak si skatulku popresuvam, kym netrafim vyhovujuce pokrytie, pripadne nejaku skatulku dokupim.
Bonus navyse by bolo oddelenie siete pre navstevnikov (ssid qwertz
od internych zariadeni. VLAN skratku som uz pocul, ale ja som skor na programovanie a nie na sietarinu (na druhej strane som ochotni dostudovat zaklady).
PS: V "studentsky" casoch som pouzival na taketo veci zasadne openwrt/dd-wrt kompatibilny hw a nech je zabava, som si ku kazdemu routru prihodil usb kameru s mjpeg streamerom a tlacil to do zoneminder-u... Toto nieje aktualny ciel a ked si spomeniem na prepaleny cas s hladanim spravneho postupu na konfiguracie, tak ma kusok mrazi...
PS2: Paci sa mi Turris, ale netusim, ci by mal pre mna zmysel... A zaroven sa mi mari, ze cena je na zvazenie...
PS3: Som z kategorie, ze kym to ide, tak to nechytam a tak mi bezi aj aktualne siet... A aj to tak vypada...