Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Karmelos

• 1 265
    • Zobrazit profil
Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #120 kdy: 29. 01. 2026, 12:31:51 »
Klasické termostatické hlavice jsou nejvýhodnější pro dodavetele energií, protože topí furt, bez ohledu na denní dobu, aktuální obsazenost, předpověď počasí, či plánovanou obsazenost.

Ale vždyť si můžeš modulovat výkon i na kotli. A tam ta automatizace a chytré řízení má smysl... Dokonce si můžeš systém v návrhu poladit tak abys vypínal celé větve a ty chytré hlavice prostě vůbec používat nemusíš. A celé to bude spolehlivější prtže ty ventily budou profi, určené na desetitisíce cyklů, napájené ze sítě a né nějaký napůl plastový šmrdlače tyčkou na baterky .
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #121 kdy: 29. 01. 2026, 12:40:27 »
Ale obycejna termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna. A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne).
Jako neni to must-have, ale hodi se.

Ano,Ne, Může i nemusí, závisí na situaci a nastavení kotle a topného okruhu.
1) termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna - samozřejmě že NE, není schopna poznat že jsou otevřené okna. Při otevřených oknech v zimě prostě dojde k poklesu teploty v místnosti a to znamená že se otevře a začne topit, aby místnost vytopila na požadovanou teplotu. Nicméně lze topný systém nastavit tak aby při dosáhnutí požadované teploty ve všech místnostech kdy dojde uzavření všech hlavic se topná voda která se přes by-pass vrací přes vracečku vypla kotel i čerpadlo(vračečka má příliš vysokou teplotu). Tato varianta tvůj scénář neřeší, nicméně vypnutí kotle(plyn,elektro, tč, ) je možné.
2) A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne) - ale ANO za určitých předpokladů, pokud máte kotel nastavený např. na ekvitermu nebo např. že se spustí pokud klesne teplota topné nebo vratné větve. A samozřejmě máš oběhové čerpadlo které pozná pokles/růst tlaku a podle toho se sepne/vypne v situaci kdy dojde k uzavření všech větví termostických hlavic a nemáš topném okruhu na nejvzdálenějším bodě propojení by-pass s/bez regulátorem průtoku apod..

Za mě s s tím dá dělat hodně věcí. Nicméně pokud člověk má rád +- stabilní klima(teplotu) a nechce pořád něco řešit  tak termostatické hlavice jsou v pohodě. Ale pokud uživatel má potřebu měnit něco i několikrát za den(důvody jsou mimo mou představivost) tak to pro něho skutečně nemá význam.

« Odpověď #122 kdy: 29. 01. 2026, 12:48:04 »
Ale obycejna termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna. A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne).
Pri bežnej tepelnej kapacite radiátorov a odporúčanom spôsobe vetrania (krátko a silno) to je beztak len dosť teoretická úspora.
To druhé možno má nejaký efekt, ale tiež len pri určitom štýle využívania nehnuteľnosti a "požiadavke na komfort". Mne osobne tých pár razov ročne, čo sme s rodinou preč niekoľko dní, nezáleží na tom, aby bolo plne vykúrené hneď, ako sa vrátime.

« Odpověď #123 kdy: 29. 01. 2026, 12:50:58 »
Ale vždyť si můžeš modulovat výkon i na kotli.

Problém je v tom, že velká část těch termostatických hlavic je instalovaných v objektech s centrálním vytápěním, a tam moc možností regulace nemáte. Teplo bývá dodáváno v nějakých časových úsecích, takže pokud chodíte domů pozdě večer, máte možnost buď topit celý den, nebo mít doma zimu.

Ale pokud uživatel má potřebu měnit něco i několikrát za den(důvody jsou mimo mou představivost) tak to pro něho skutečně nemá význam.

Třeba pokud se z ložnice, kde chcete mít přes noc nižší teplotu, stává třeba 3x týdně pracovna, a vy nechete mít při sezení u počítače studené nohy

« Odpověď #124 kdy: 29. 01. 2026, 13:10:01 »
Klasické termostatické hlavice jsou nejvýhodnější pro dodavetele energií, protože topí furt, bez ohledu na denní dobu, aktuální obsazenost, předpověď počasí, či plánovanou obsazenost.
V jistém smyslu asi ano ale já teda ty hlavice jak v bytě tak v domě normálně vypínal večer a pouštěl ráno když jsme vstali. Zabralo to tak asi minutu. Trvale byly (pochopitelně) plně otevřené jen v místnosti s termostatem.

Ale obycejna termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna. A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne). Jako neni to must-have, ale hodi se.
Ano, právěže to žádné must-have není. Úspora minimální a když přijedeme, tak je doma holt první půlhodinu chladněji, svlékneme se až po chvíli. Reálně je to problém víceméně nulový.

Ale pokud uživatel má potřebu měnit něco i několikrát za den(důvody jsou mimo mou představivost) tak to pro něho skutečně nemá význam.
Třeba pokud se z ložnice, kde chcete mít přes noc nižší teplotu, stává třeba 3x týdně pracovna, a vy nechete mít při sezení u počítače studené nohy
Já tedy termostatické hlavice přestavoval několikrát denně běžně. Právě podle toho, jak jsem chtěl mít v místnosti momentálně teplo. (Kotel přinejhorším spustím prostě tak, že zvýším nastavenou teplotu aby se nahřál radiátor.) Celé je to maximálně o "pohodlí" aneb o tom, že to lze naprogramovat. Což pocitový smysl pro někoho možná má, pro někoho možná i praktický (to si zase moc nedovedu představit já) ale pohodlné to tedy minimálně pro mě není vůbec; pro mě je pohodlné naopak právě to, že nic nikam programovat nemusím.

« Odpověď #125 kdy: 29. 01. 2026, 18:29:36 »
Hlavne nezapominat na to, ze ty "chytre" veci potrebuji napajeni, tak aby uspora byla alespon cena energie, kdyz uz nezapocitavam vstupni naklady na porizeni hracek, ci obnovu umrelych, nebo se smirit s tim, ze pohodli neco stoji