Jakou myš na práci

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
Re:Jakou myš na práci
« Odpověď #45 kdy: 12. 03. 2015, 14:33:30 »
Vůbec. Já jsem právě zkoušel trackball s koulí na palec (Logitech Wireless Trackball M570) a ten mi nevyhovoval. Tím palcem se to ovládá opravdu zvláštně. Mám Logitech Trackman Marble, který má kouli uprostřed a ta se ovládá třemi prostředními prsty. Ruka volně leží a pohybují se jen prsty, takže zápěstí je v klidu i svaly na paži odpočívají.
Jak se na tom dělají delší přejezdy z jedné strany monitoru na druhou nebo přes dva monitory?

Jak moc se to špiní a jak se to čistí?

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 12. 03. 2015, 14:42:55 »
Dokud na trackpadu nepůjde bezbolestně používat sekvence mouse down+move+mouse up, tak je to pro vážnou práci nepoužitelné.

Tap-tap, posun prstu, tap (nic nemačkám, nic mechanického se v tom trackpadu nespíná). Ruka samotná se ani nehne, možná trochu zápěstí; po stole nic nejezdí, nic nemusím chytat a držet.
To je jen otázka software, tenhle chvat sem používal už před deseti lety na NB Premio 6050N s poměrně velkým touchpadem Synaptics, který toto a mnoho dalšího (např. namapování kliku levým a pravým tlačítkem do rožků, takže sem vůbec nepoužíval mechanická tlačítka) měl ve svém ovladači.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 12. 03. 2015, 14:46:49 »
tap-tap není mouse down, ale double-click. A to jsme se ještě nezačali bavit o pravém tlačítku. Po několika diskuzních iteracích se dospěje k nevyhnutelnému závěru že s trackpadem jde s vynaložením jistého úsilí všechno jako s myší ale za několikanásobně delší dobu, tudíž to pro vážnou práci není.
tap tap je dobleclick, pokud při druhém tapu místo zvednutí prstu potáhnu aktivuje se drag and drop, pak můžeš i prst zvedat pokud je touchpad moc malý, až bude objekt na místě tak do dalším tapnutím pustíš.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 12. 03. 2015, 15:08:02 »
Ad Evoluent vertikální myš, jak se s tím konkrétně pracuje? Dle fotky na tom spočívá celá dlaň, tedy je pro pohyb zejména nahoru/dolů nutný pohyb celé paže? Podle videa to tak vypadá. Jak moc přesně se s tím dá pracovat? Pro precizní pozicování myši používám prsty, přejedu celou obrazovku shora dolů jen prsty, s Evoluent i podle toho videa to dělá dojem nutnosti pohybu celou paží (a v podstatě pouze paží). Navíc ta paní na tom videu vypadá dost zabrzděně, což taky dojem kdoví jaké produktivity nedělá.

davkol

« Odpověď #49 kdy: 12. 03. 2015, 15:40:48 »
Nesmysl. Vyšší rozlišení senzoru implikuje pouze potenciálně vyšší citlivost (při zachování ostatních proměnných). Přesnější to není (motorika) a s konzistencí snímání to nijak nesouvisí (ve skutečnosti mají nejrozšířenější laserové senzory na trhu problémy se snímáním při vyšších rychlostech nebo trpí nekonzistentní „akcelerací“).

To je neporozumění funkce myši, vyplývající z přesvědčení že 200 DPI je naprosto dostatečných, protože ruka přece tolik "DPI" nemá. To by byla pravda v případě, kdyby na podložce byly nějaké značky a myš by si je jednoduše načetla.
Bohužel myš pohyb musí odhadovat podle podkladu, ke kvalifikovanému odhadu potřebuje ideálně co nejvíce informací a nejvíce informací dostane z laserového snímače. A právě na jemné motorice je to hodně znát.
To navrhuješ používat vysoké rozlišení a regulovat citlivost softwarově? WTF? Přes deset let starý MLT04 snímá „perfektně“, aspoň při nízkých rychlostech. Nebo jde o různé obskurní povrchy jako průhledné sklo? Ty jsou relevantní proč, když můžu používat podložku navrženou pro co nejlepší snímání senzoru myši? Pokud ji používat nemůžu, měl bych stejně zvolit vhodnější polohovací zařízení.

Přesnost je otázka korespondence mezi pohybem ruky/hardwaru a softwarového kurzoru. Mezi citlivostí a přesností platí nepřímá úměra (omezení jemné motoriky). Při nízké citlivosti si (více pohyby ruky) najedu přesně tam, kam chci. (Přesně proto jsou polohovací zařízení pro lidi s poruchami motoriky, Parkinsonem,… velká a málo citlivá.) To je nepraktické pro přesuny kurzoru na větší vzdálenost (velký, jemný displej; otočka v FPS) – při nich musím dělat více takových pohybů (z praktických důvodů rychle, ergo senzor musí snímat při těchto rychlostech, viz nároky na CS scéně), nebo potřebuju kvalitní implementaci akcelerace, přičemž rostou nároky na motoriku (jak rychle se mám pohnout?).

Do toho vstupuje konzistence snímání, resp. překladu na pohyb kurzoru. Snímá kurzor při dané rychlosti? Vyhlazuje se trajektorie? Jitter? Co akcelerace, příp. je konzistentní?

Vůbec. Já jsem právě zkoušel trackball s koulí na palec (Logitech Wireless Trackball M570) a ten mi nevyhovoval. Tím palcem se to ovládá opravdu zvláštně. Mám Logitech Trackman Marble, který má kouli uprostřed a ta se ovládá třemi prostředními prsty. Ruka volně leží a pohybují se jen prsty, takže zápěstí je v klidu i svaly na paži odpočívají.
Jak se na tom dělají delší přejezdy z jedné strany monitoru na druhou nebo přes dva monitory?

Jak moc se to špiní a jak se to čistí?
Většina trackballů má velmi nízké rozlišení senzoru (řádově 400 cpi), ale výrazně benefituje ze softwarové akcelerace. Výjimky jsou Kensington Slimblade, CST L-Trac, do jisté míry Logitech M570 a Elecom M-XT1URBK.

Spotřební trackbally se čistí snadno. Koule je prakticky obnažená, jde vyloupnout jediným pohybem, ložiska (obvykle tři body) jde snadno přejet prstem/hadrem/vatou. Frekvence závisí na typu pokožky, špíně, potu aj. Já automaticky čistím několikrát týdně a nijak mi to nevadí.

Ad Evoluent vertikální myš, jak se s tím konkrétně pracuje? Dle fotky na tom spočívá celá dlaň, tedy je pro pohyb zejména nahoru/dolů nutný pohyb celé paže? Podle videa to tak vypadá. Jak moc přesně se s tím dá pracovat? Pro precizní pozicování myši používám prsty, přejedu celou obrazovku shora dolů jen prsty, s Evoluent i podle toho videa to dělá dojem nutnosti pohybu celou paží (a v podstatě pouze paží). Navíc ta paní na tom videu vypadá dost zabrzděně, což taky dojem kdoví jaké produktivity nedělá.
Evoluent 4 se dá provozovat s tuším 2600 cpi.

Některým lidem ten tvar vadí, protože je vysloveně pro de facto palm grip (odtud pochopitelně pohyb paže). Taky se nedá pořádně klikat bez úchopu celé myši (ujela by).