Dotaz, já se moc o management nezajímám, ale pracuju teď v nějaké firmě, kde je zcela očividné, že na mě zkouší vedoucí projektu nějaké triky.
Nejprve mi dali v úplně nesmyslně krátkém čase vypracovat úkol, a nehleděli na moje estimace - nejsem tam ani 3 měsíce. Viděl jsem v tom očividnou schválnost, a dost vytočený jsem jim to dal jasně najevo, dokonce jsem preventivně sepsal výpověď, jak mě to vytočilo. Tak se jakože "omlouvali" a říkali, že to tak nemysleli a podobné kraviny, jakože ty estimace dělaji jen kvůli lepšímu plánování - tak proč v tom případě sakra nevzali moje estimace a dali tam svoje nesmysly, v podstatě moje estimace zkrouhli o 50%. No, říkal jsem si, že to ještě zkusím... Jenže pak zkusili něco dalšího.
Udělali tohle: lead mi začal pochlebovat, že jsem dobrej, technicky zdatný, a že mě dostatečně nevyužívají

. A začali mi říkat, že mi dají někoho na výpomoc, člověka co se jmenuje řekněme Jan. A říkali, že mi s tím pomůže Jan, ale že Jan je nejslabší článek týmu, že mu mám zadat úkoly, ale že sám uvidím, že je prostě slabej a že mu to bude trvat dýl než mi.
Nejprve jsem byl jenom pohoršen, proč teamlead něco takového říká za zády člověka, seniora, který tam je teprve pár měsíců a komplikovaný projekt nezná (stejně jako já), a o kterém navíc vím, že je přibližně stejně rychlý s úkolama jako já.
Ale pak jsem nad tím přemýšlel a říkám si, jestli to není další fígl - pochlebují mi, že jsem dobrej, a chtějí ze mě vymáčknout víc práce (než mi zaplatí) tím, že mě jakoby namotivují, abych nebyl já ten "nejslabší článek", o kterém za zády říkají jiným členům týmu tohle.
Tak si říkám, sakra, co je tohle za firmu? Tak jsem si aktivoval na Linkedin Premium a vidím v Insights, že průměrná délka po kterou tam jsou zaměstnanci přítomni je 1.8 let. Oproti tomu třeba můj minulý zaměstnavatel ma 5 let. A nejhorší firma kde jsem kdy dělal tak má asi 2.8 let.
No dorpčic, tak je tohle vůbec možné? A víte proč jsem tam šel? Protože měli strašně dobře udělané pohovory, byli strašně příjemní, měli to udělané asi nejlíp ze všech.