Managerské špinavé triky v IT

Managerské špinavé triky v IT
« kdy: 25. 03. 2023, 13:43:17 »
Dotaz, já se moc o management nezajímám, ale pracuju teď v nějaké firmě, kde je zcela očividné, že na mě zkouší vedoucí projektu nějaké triky.

Nejprve mi dali v úplně nesmyslně krátkém čase vypracovat úkol, a nehleděli na moje estimace - nejsem tam ani 3 měsíce. Viděl jsem v tom očividnou schválnost, a dost vytočený jsem jim to dal jasně najevo, dokonce jsem preventivně sepsal výpověď, jak mě to vytočilo. Tak se jakože "omlouvali" a říkali, že to tak nemysleli a podobné kraviny, jakože ty estimace dělaji jen kvůli lepšímu plánování - tak proč v tom případě sakra nevzali moje estimace a dali tam svoje nesmysly, v podstatě moje estimace zkrouhli o 50%. No, říkal jsem si, že to ještě zkusím... Jenže pak zkusili něco dalšího.

Udělali tohle: lead mi začal pochlebovat, že jsem dobrej, technicky zdatný, a že mě dostatečně nevyužívají :o. A začali mi říkat, že mi dají někoho na výpomoc, člověka co se jmenuje řekněme Jan. A říkali, že mi s tím pomůže Jan, ale že Jan je nejslabší článek týmu, že mu mám zadat úkoly, ale že sám uvidím, že je prostě slabej a že mu to bude trvat dýl než mi.

Nejprve jsem byl jenom pohoršen, proč teamlead něco takového říká za zády člověka, seniora, který tam je teprve pár měsíců a komplikovaný projekt nezná (stejně jako já), a o kterém navíc vím, že je přibližně stejně rychlý s úkolama jako já.

Ale pak jsem nad tím přemýšlel a říkám si, jestli to není další fígl - pochlebují mi, že jsem dobrej, a chtějí ze mě vymáčknout víc práce (než mi zaplatí) tím, že mě jakoby namotivují, abych nebyl já ten "nejslabší článek", o kterém za zády říkají jiným členům týmu tohle.

Tak si říkám, sakra, co je tohle za firmu? Tak jsem si aktivoval na Linkedin Premium a vidím v Insights, že průměrná délka po kterou tam jsou zaměstnanci přítomni je 1.8 let. Oproti tomu třeba můj minulý zaměstnavatel ma 5 let. A nejhorší firma kde jsem kdy dělal tak má asi 2.8 let.

No dorpčic, tak je tohle vůbec možné? A víte proč jsem tam šel? Protože měli strašně dobře udělané pohovory, byli strašně příjemní, měli to udělané asi nejlíp ze všech.

Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
Re:Managerské špinavé triky v IT
« Odpověď #1 kdy: 25. 03. 2023, 19:16:26 »
tak tvuj odhad mohl byt nadhodnoceny, meli jste se normalne pobavit co a jak dlouho muze trvat.
i manazer se treba necha presvedcit.

a pokud nemas problem pomoct juniorovi, tak proc bys mu nepomohl.

ja jsem si kdysi v jedne praci spatne sedl s sefikem az mi davali okolo ruzne dutky a tak jsem rekl, ze odchazim. a jak jsem to ukoncil, tak jsem rekl sefovi, ze i kdyz koncime spatne, ze je stejne dobry odbornik a ze je lepsi ze odchazim. docela byl prekvapeny a podekoval a popral mi stesti.