Kde ako ajťák žiť?

Karmelos

• 1 131
    • Zobrazit profil
Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #210 kdy: 28. 01. 2025, 09:27:52 »
Tak ve švajcu, pokud na tebe jako na imigranta (a to budeš celý život) zavolá někdo policii, tak se s tebou mazat nebudou. Jakožto přistěhovalec budeš do konce života občan druhé kategorie. Pár takových excesů,  pokut za rychlou jízdu a podle mě tě budou lifrovat zpátky odkuds přilez. Na místní možná uplatňují nějakou toleranci, ale na přistěhovalce si myslim maj jinej metr. A spolehlivě tě i v tom autě odlišej od místních.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #211 kdy: 28. 01. 2025, 10:20:24 »
Ta diskuze o Švýcarsku a jeho rigidním vynucování často nesmyslných zákazů mi připomněla video, ve kterém pan Ing. Hrdlička, konstruktér, který měl na starosti vznik Škody Favorit, popisuje, jak už před dávnými lety nebylo možné ve Švýcarsku mimo servis ani otevřít kapotu vlastního auta, pokud člověk nestál o udání od pozorného souseda. Podobně prý neexistuje, že by si tam člověk jako u nás nastartoval auto, šel z něj ometat sníh a škrábat led a před jízdou ho nechal trochu ohřát.

Tam bych opravdu žít nemohl, asi bych se na každém kroku bál, že (byť nevědomky) provedu něco zakázaného a někdo mě za to absurdně udá.

CPU

• 948
    • Zobrazit profil
« Odpověď #212 kdy: 28. 01. 2025, 10:57:40 »
Švajc je prý hodně bizár, kolega zrovna o vánocích vyprávěl, že na něj zavolali policajty, že dostatečně netřídí odpad.

Snad to mělo proběhnout takhle:
- prý mají různé pytle na odpad
- sousedům se nezdálo, že ty jeho pytle na směs jsou moc velké, tak se sousedé sešli a společně mu to prohrábli
- pak usoudili, že to měl vytřídit víc a proto na něj zavolali policajty

...já sice třídím, ale když je něco hodně kekeš, jde to do směsného a udělat to někdo mně, půjdu sousedáčkovi nakopat sedínku...

Ale na druhé straně je tam prý kupa pedofilů... ::)
A o tom se zase dost mlčí, to se uličními výbory neřeší  ::)

« Odpověď #213 kdy: 28. 01. 2025, 11:08:24 »
Tam bych opravdu žít nemohl...
Vsechno ma svoje... Ja bych se asi dokazal prekonat

Karmelos

• 1 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #214 kdy: 28. 01. 2025, 11:11:18 »
No ve švajcu prostě nezapadneš. Možná tvoje děti, pokud se tam naroděj, ale jinak taky myslim že ne.  Možná tak holka co se přivdá do rodiny bude za pár let braná jako místní, ale jako single chlap nebo přitěhovavší rodina má fakt smolíka.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #215 kdy: 28. 01. 2025, 11:17:12 »
Švajc je prý hodně bizár, kolega zrovna o vánocích vyprávěl, že na něj zavolali policajty, že dostatečně netřídí odpad.

Snad to mělo proběhnout takhle:
- prý mají různé pytle na odpad
- sousedům se nezdálo, že ty jeho pytle na směs jsou moc velké, tak se sousedé sešli a společně mu to prohrábli
- pak usoudili, že to měl vytřídit víc a proto na něj zavolali policajty

...já sice třídím, ale když je něco hodně kekeš, jde to do směsného a udělat to někdo mně, půjdu sousedáčkovi nakopat sedínku...

Tohle mi prijde divny... Moje zkusenost (teda asi 20 let na zpet) je ze se tam trideni resi ekonomicky....
Svoz smesi je drahej jako prase a svoz trideneho je za pakatel... Takze kazdej si tridi doma peclive protoze nechce dat pul vejplaty popelarum...

Vim ze prudej v hotelech a penzionech turisty...
Mozna zalezi kde bydlel... jestli meli svoz dohromady za celej dum a potom vsichni doplaceli na kolegu ranec kvuli jeho lenosti tak se nedivim...

Taky sme jednou resili kdyz si vychcanek natahl elektriku pro primotopy ze sklepa a celej dum mu to platil.

Edit: ta elektrika byla v CR... chtel sem tim jen rict, ze kdyz nekdo utraci moje prachy tak se ozvu...
« Poslední změna: 28. 01. 2025, 11:19:50 od listoper »

« Odpověď #216 kdy: 28. 01. 2025, 11:35:36 »
rigidním vynucování často nesmyslných zákazů

Tam bych opravdu žít nemohl, asi bych se na každém kroku bál, že (byť nevědomky) provedu něco zakázaného a někdo mě za to absurdně udá.

Že se ty zákazy zdají nesmyslné vám, nic neznamena.

Nesmyslné vám to může připadat třeba proto, že jste se nezajímal jak k těm pravidlům tamní společnost přišla. Jaká veřejná debata přijetí těch zákonů přecházela, jaké argumenty v ní padaly.

Ale ono je jednodušší psát svý pocity na root...

« Odpověď #217 kdy: 28. 01. 2025, 13:23:23 »

úroveň debaty level bulvár...

« Odpověď #218 kdy: 28. 01. 2025, 13:33:11 »
Já třeba, jako řidič, který nejezdím úplně pintlich podle předpisů, tak když projíždím jistou obcí tady, tak si velmi hlídám, zda jsem nepřekročil rychlost. Už jsem totiž dostal pokutu. Jinde to nedělám. Proč asi?

Je samozřejmě pravda, že tvrdost na vymáhání přestupků má vliv na komfort; jenže to funguje i naopak. Přílišná tolerance vede k ignoraci.

Fun fact: překračování rychlosti šetří mnohem míň času, než si většina lidí myslí, a stojí mnohem víc benzínu, než si většina lidí uvědomuje. Ve výsledku nějaký kvaltování na trasách kratších než asi 300km v podstatě nedává smysl.

V podstate plati ze cas usetrenej rychlejsi jizdou stravis na pumpe a jeste za to zaplatis palivem :-) . Lame se to nekde mezi 110 - 150 podle aerodynamiky kastle

« Odpověď #219 kdy: 28. 01. 2025, 13:59:37 »
hmm.
jizdy do Beneluxu - rozdil v trvani jizdy 2+ hodiny. (neni vlivem zacp)
Pokud clovek nejde na LPG nebo nejakym pochybnym elektro-uatem, cas na tankovani neni podstatny.

Já třeba, jako řidič, který nejezdím úplně pintlich podle předpisů, tak když projíždím jistou obcí tady, tak si velmi hlídám, zda jsem nepřekročil rychlost. Už jsem totiž dostal pokutu. Jinde to nedělám. Proč asi?

Je samozřejmě pravda, že tvrdost na vymáhání přestupků má vliv na komfort; jenže to funguje i naopak. Přílišná tolerance vede k ignoraci.

Fun fact: překračování rychlosti šetří mnohem míň času, než si většina lidí myslí, a stojí mnohem víc benzínu, než si většina lidí uvědomuje. Ve výsledku nějaký kvaltování na trasách kratších než asi 300km v podstatě nedává smysl.

V podstate plati ze cas usetrenej rychlejsi jizdou stravis na pumpe a jeste za to zaplatis palivem :-) . Lame se to nekde mezi 110 - 150 podle aerodynamiky kastle

CPU

• 948
    • Zobrazit profil
« Odpověď #220 kdy: 28. 01. 2025, 14:40:27 »

Jo, to máš pravdu, ale kdybych napsal něco chytřejšího, zbořilo by to úroveň debaty za posledních 10-12 stránek.  ;D

qelurg

• 386
    • Zobrazit profil
« Odpověď #221 kdy: 28. 01. 2025, 18:16:15 »
To je přece v pořádku. Když pořádám večírek, musím si hlídat čas, abych nerušil noční klid.
Pokud nepaříte, tak vám "pořádek" tohoto typu může imponovat.
Klidně si pařte každý den až do rána, ale né tam, kde se ostatní snaží spát, učit se, nebo třeba pracovat z domova.
Vy si nedokážete koupit špunty do uší?
To je projev extrémní bezohlednosti a sobectví. Ty nemáš a nikdy jsi neměl rodinu, že?

qelurg

• 386
    • Zobrazit profil
« Odpověď #222 kdy: 28. 01. 2025, 18:20:15 »
Říká se tomu tolerance.

Na toleranci nárok neexistuje, na noční klid naopak jo. Souhrnně se tomu říká "občanské soužití", a existuje institut přestupku proti občanskému soužití, který je radnice povinna řešit cestou přestupkové komise a eventuálním uložením sankce.
Pokud s nesnesitelným sousedem nelze dosáhnout rozumného kompromisu rozumnou dohodou, je jeho podušení cestou MP zcela v pořádku a naprosto žádoucí. A pokud je to takovej píčus, že chce válku, může ji mít.

na svůj názor máte samozřejmě právo, ale já bych vás teda za souseda nechtěl...
Ale ostatní by ho za souseda chtěli. Za souseda by nechtěl nikdo vás. Jeden bezohledný sobec jako vy dokáže otrávit a znepříjemnit život všem ostatním v baráku.

« Odpověď #223 kdy: 28. 01. 2025, 19:12:24 »
Říká se tomu tolerance.

Na toleranci nárok neexistuje, na noční klid naopak jo. Souhrnně se tomu říká "občanské soužití", a existuje institut přestupku proti občanskému soužití, který je radnice povinna řešit cestou přestupkové komise a eventuálním uložením sankce.
Pokud s nesnesitelným sousedem nelze dosáhnout rozumného kompromisu rozumnou dohodou, je jeho podušení cestou MP zcela v pořádku a naprosto žádoucí. A pokud je to takovej píčus, že chce válku, může ji mít.

na svůj názor máte samozřejmě právo, ale já bych vás teda za souseda nechtěl...
Ale ostatní by ho za souseda chtěli. Za souseda by nechtěl nikdo vás. Jeden bezohledný sobec jako vy dokáže otrávit a znepříjemnit život všem ostatním v baráku.

To záleží na úhlu pohledu. Já třeba zástávám žij a nech žít. Opravdu mi žíly netrhá jestli tu má někdo párty, hulí trávu (tak že to je cítit na chodbě), kouří či třeba po chodbě běhá nahý protože je nudista(naturalista?). Je mi to fakt jedno ;-) Pokud mě to přímo neohrožuje na životě (varna perníku která může bouchnout) nebo to nepřekročí únosnou mez (v případě party by to asi překročilo mez kdyby ta párty byla každý den, v případě běhání nudisty třeba zrovna když bych chtěl prodat byt)...

CPU

• 948
    • Zobrazit profil
« Odpověď #224 kdy: 28. 01. 2025, 20:50:52 »

Ano, ano, teď už to vidím :-D