Musím se přiznat, že jsem debatu četl se zaujetím a docela jsem si vás vážil, vaše argumenty svědčily o tom, že rozumíte tomu, co říkáte, ale po tom, jak hloupě teďka shazujete Jardu, zase přestávám. Kritizujete ostatní, že nedovedou kriticky myslet, a v tom samém příspěvku použijete argument, při kterém jste kritické myšlení sám zapoměl použít.
Vysvětlím. Jak Norsko, tak SAE mají velké státní příjmy z ropy (a v případě Norska i dalších komodit). To celkově zakládá na dobrou atmosféru a podporuje podnikatelskou svobodu. Chtěl jsem upozornit na to, že CPI nekoreluje s vnímáním demokratičnosti země, ani s tím, co ve skutečnosti korupce je, ale jen o tom, jak lidí vnímají dopad korupce na ně samé. V bohatých zemích (z jakéhokoliv důvodu) je toto vnímání přirozeně příznivější, protože ze společnosti vymizívá touha dostat se z nízké úrovně aspoň na střední životní level.
V SAE není korupce zcela pochopitelně, protože moc drží v ruce panovník. Naštěstí pro tamnější občany, jejich panovníci z vytěžené ropy upouštějí do blahobytu všech svých občanů. Český občan by však, zřízení, které je v SAE hodnotil velmi kriticky, byť by se mu tam podnikalo dobře.
U nás, kdyby, Bože nedopusť, vše patřilo Agrofertu, pak by taky korupce vymizela. Protože vše by Agrofertu patřilo zcela legálně a nebylo by potřeba k tomu obcházet zákon.
Jediné, co mi vadilo je, zařadit nás nesmyslně k Nigerii, a ještě ke všemu podle žebříčku, který neodpovídal tématu naší diskuse. Za prvé, fakticky jsme v žebříčku jinde, za druhé, neprokazuje to to, co Jarda tvrdil.