A abych nebyl takový despota: řeč je o desktopu. Nikdo si nemá xzájem na desktopu něco sestavovat. To jen potvrzuje to, co jsem říkal. Uživatel nemá počítač kvůli operačnímu systému, ale kvůli aplikacícm. Aplikaci, kterou potřebuje, si chce nainstalovat. A ne sestavovat. Rovněž vývojář nechce aby jeho uživatel něco sestavoval, chce aby instaloval, a aby to byl automatizovaný proces, kde výsledkem bude funkční aplikace, ne část jednoho nestabilního monolitického celku.
Proč lidi, kteří toho nejméně vědí a mají nejméně zkušeností, mají vždycky největší potřebu kázat ostatním, co je a co není pro ně dobré a používat při tom slova jako "nikdo", "každý", "všichni" a kázat, jak by co mělo nebo nemělo být?
Jak už jsem napsal, já nepotřebuju žádné Lindows! Linux používám
právě proto, že je založený na shellu a na unixové filosofii, která zní "spousta malých utilitek, jež dělají jen jednu věc, ale tu dělají dobře; OS pak vytváří prostředí k jejich vzájemnému prointegrování uživatelem".
To je přesně to, co chci a co ke své práci potřebuji! Pochopíš to? Nebo je to pro tebe příliš komplikované?Já chápu, že pro lidi, kteří začínali na Windowsech, je to těžko pochopitelné, ale já
nepovažuji OS za pouhý spouštěč aplikací! Čekám od něj víc. Takže mluv za sebe a uvědomuj si přitom, že to naopak váš windowsí přístup je primitivní, těžkopádný, neefektivní, jedna velká slepá ulička.
Unixy tu s námi nejsou už přes 45 let kvůli tomu, že by za nimi stála jedna velká korporace, ale díky geniálnímu návrhu, který i přes své stáří a z něj plynoucí nedostatky stále překonává vše, co kdy matlalové z Microsoftu, Applu a jiných společností vypotili.
A ne, Windows se opravdu pro seriózní práci použít nedá! Mám zkušenosti ze dvou korporací, kde se Windows používaly jako vývojová platforma. Ty neohrabané .BAT soubory místo unixových skriptů, naprostá vzájemná nekompatibilita různých utilitek a aplikací horizontálně i vertikálně, nemožnost cokoli zautomatizovat, instalační dokumentace ve stylu "klikni tohle, vyplň tam do formuláře to, to, to, to a to", každá aplikace jinak ovládaná... Kdo kdy čuchnul k nějakému unixu, tak si dřív či později sbalil svých pět švestek a zmizel, včetně mě. Protože kdo si kdy zkusil práci s motorovou pilou, těžko bude chtít porážet stromy sekyrou a břichatkou. A když holt vám ta motorovka připadá moc složitá, protože se tam musí lejt benzín, olej, musí se čistit, točit se šroubkama apod., je to vaše věc. Ale tvrdit, že ta břichatka je modernější nástroj na kácení stromů než motorovka, protože je intuitivnější a nemusí se do ní nic lejt, to je fakt na návštěvu Chocholouška.