V akom stave je Windows 11?

Re:V akom stave je Windows 11?
« Odpověď #165 kdy: 01. 01. 2025, 21:51:00 »
BTW kulaté rohy nejdou čistě odkonfigurovat. V internetech najdete postupy, které fungovaly v pre-releasu a poté zmizely, případně 3rd-party prográmky, které upravují binárku (DLLko) v živém systému, která za toto odpovídá... to je za mě přes čáru, radši nechám jedenáctkám aspoň tenhle jeden charakteristický vzhledový prvek :-)
Tohle mě vždycky fascinovalo, protože mám v jedné virtuálce Win11 už od nějaké preview verze, kdy to ještě bylo hranaté, a od té doby to hranaté zůstalo. Nic jsem neměnil. Docela by mě zajímalo, kde se tam ta hranatost zažrala :).

« Odpověď #166 kdy: 01. 01. 2025, 22:16:01 »
Pokud si správně pamatuju z debat na tohle téma tak jedna z variant, jak se kulatých rohů zbavit, spočívá v tom, že zakážete "pokročilé grafické efekty", resp. přesněji že vyřadíte akceleraci grafiky. V normální situaci na holém železe tohle asi nechcete, zejm. pokud se na tom stroji třeba má občas gamesit. V té virtuálce pokud grafický driver nenabízí akceleraci lepší než cca 2D blitter, tak je klidně možné, že jsou rohy hranaté přesně proto...

Nevím, co je tak složitého zrovna na kulatých rozích - možná to, že okno nejde implementovat přesouváním pravoúhlé oblasti, je potřeba přidat průhlednost nebo tak něco.
BTW další "možná netriviální" efekt, který na Vašem screenshotu nevidím, je mírný stín podél hran aktivního okna.

« Odpověď #167 kdy: 02. 01. 2025, 12:59:44 »
Podle mě se to tam zachovalo jako součást nějakého nastavení, protože mám i jiné virtuálky s Windows 11 na stejném prostředí a ty se instalovaly později, kdy už ta kulatost byla defaultní, a kulaté zůstaly. Na fyzickým železe s AMD FX-8350 jsou ty Windowsy normálně v Hyper-V.

« Odpověď #168 kdy: 16. 01. 2025, 19:35:07 »
Tak je to asi jednodušší, než jsem myslel :).
Citace
By design, apps are not rounded when maximized, snapped, running in a Virtual Machine (VM), running on a Windows Virtual Desktop (WVD), or running as a Windows Defender Application Guard (WDAG) window.

« Odpověď #169 kdy: 17. 01. 2025, 16:04:32 »
Další věc co se MS povedla s Windows 11 je že při aktualizaci na 24H2 přestane, minimálně na OEM instalacích, fungovat aktivace Windows a systém nejde aktivovat, MAK klíče hlásí jako zablokované pro aktivaci.
Aktivace jde provést jedině nově zakoupeným unikátním Product Key klíčem.
Když se člověk vrátí na předchozí build (23H2?) tak aktivace včetně toho digitálního otisku je funkční.

« Odpověď #170 kdy: 08. 10. 2025, 17:24:37 »
Myslíte, že Microsoft někdy opraví chybu, kde po koupení nového notebooku se nedá napojit na wifi a tím pádem ani dokončit instalaci? Stává se mi to u většiny notebooků. A když už náhodou tam jsou nainstalované ovladače na wifi a dá se na ni připojit, tak stejně nejde pokračovat v instalaci. Já si dokážu poradit, ale běžný uživatel podle mě nemá šanci si nějak upravovat instalačku a pak něco zadávat přes konzoli...

« Odpověď #171 kdy: 08. 10. 2025, 17:58:18 »
Nemali náhodou okrúhle rohy aj Windows XP?

Ak to už niekto spomenul, tak som to tu od začiatku nečítal...

« Odpověď #172 kdy: 10. 10. 2025, 07:10:15 »
Myslíte, že Microsoft někdy opraví chybu, kde po koupení nového notebooku se nedá napojit na wifi a tím pádem ani dokončit instalaci? Stává se mi to u většiny notebooků. A když už náhodou tam jsou nainstalované ovladače na wifi a dá se na ni připojit, tak stejně nejde pokračovat v instalaci. Já si dokážu poradit, ale běžný uživatel podle mě nemá šanci si nějak upravovat instalačku a pak něco zadávat přes konzoli...

to není chyba ani problém MS, nýbrž prasečina výrobce noťase. kromě toho za funkčnost mašiny s OEM licencí zodpovídá její výrobce a technická podpora je taky jeho problém.
doporučil bych začít tím, že nebudeš kupovat šrot z vietnamský večerky.
« Poslední změna: 10. 10. 2025, 07:14:23 od Marek Staněk »

« Odpověď #173 kdy: 10. 10. 2025, 07:17:31 »
Další věc co se MS povedla s Windows 11 je že při aktualizaci na 24H2 přestane, minimálně na OEM instalacích, fungovat aktivace Windows a systém nejde aktivovat, MAK klíče hlásí jako zablokované pro aktivaci.
Aktivace jde provést jedině nově zakoupeným unikátním Product Key klíčem.
Když se člověk vrátí na předchozí build (23H2?) tak aktivace včetně toho digitálního otisku je funkční.

zajímavý, čekal bych, že kdyby to byl nějaký masový problém, už bych na to narazil. co to je za mašinu/y?
osobně největší problém jsem měl s 2019Srv někdy v půlce 2022, kdy byla chyba v aktualizaci podpisů MS v EFI, a virtuály se zapnutým SecureBootem po restartu už nenajely. to mi tenkrát udělali fakt velikou radost.

« Odpověď #174 kdy: 10. 10. 2025, 07:21:52 »
BTW kulaté rohy nejdou čistě odkonfigurovat. V internetech najdete postupy, které fungovaly v pre-releasu a poté zmizely, případně 3rd-party prográmky, které upravují binárku (DLLko) v živém systému, která za toto odpovídá... to je za mě přes čáru, radši nechám jedenáctkám aspoň tenhle jeden charakteristický vzhledový prvek :-)
Tohle mě vždycky fascinovalo, protože mám v jedné virtuálce Win11 už od nějaké preview verze, kdy to ještě bylo hranaté, a od té doby to hranaté zůstalo. Nic jsem neměnil. Docela by mě zajímalo, kde se tam ta hranatost zažrala :).

Vtipné, mě se rohy kreslily od aktualizace z 10ek špičatý, a od poslední aktualizace (250910) jsou kulatý :-) sice mi to psychologicky trochu vadí, ale aspoń to není tak viditelný jako ve výchozím schématu XPček, tak to nejspíš přežiju.

« Odpověď #175 kdy: 10. 10. 2025, 13:40:48 »
doporučil bych začít tím, že nebudeš kupovat šrot z vietnamský večerky.
Notebook Asus Vivobook 16 Qualcomm, win11 Arm, koupený na alze. Wifi najela, připojení ok, ale stejně to psalo problém s internetem. Po asi 5 restartu to pak šlo (na nic se to neptá a rovnou pustí xx hodinovou aktualizaci, která se nedá přeskočit...), ale to už jsem se pokoušel o spuštění vlastní instalačky. A to je na win11 arm taky tricky, protože ISO od Microsoftu je pro NTFS, ale Qualcomm umí nabootovat jen s fat32... Naštěstí funguje stejný návod, co někdo udělal pro tablet. A samozřejmě stále nejde při instalaci vybírat edice windows... Samozřejmě čisté ISO od Microsoftu nemá ovladače na wifi, ale na stránce asus je alespoň kompletní balík, který v jednom kroku nainstaluje vše.
Předchozí notebook byl taky nový asus z alzy a tam nešla vůbec wifina. Ještě předtím to byl Acer.
Prostě naprosto zbytečná komplikace kvůli tomu, že Mrkvosoft požaduje založení účtu při instalaci... A včera jsem četl článek, že to zařídí tak, aby už to nešlo přeskočit žádným trikem...
Jinak fajn věc na vlastní instalačky, kde si rovnou zaškrtáte, co tam nechcete mít včetně fičur, které MS myslí, že jsou skvělé (restart kvůli updatu, když máte rozdělanou práci apod...):
https://schneegans.de/windows/unattend-generator/?
Vygenerovaný soubor stačí dát na flashku.
« Poslední změna: 10. 10. 2025, 13:46:26 od kotelgg »

« Odpověď #176 kdy: 10. 10. 2025, 14:29:20 »
No, takže ta wifi je problém Asusu, že postavili noťase, kterému neumí ani připravit ovladač do přeinstalovaných windows. Nic nového. Stačí si vzpomenout, jak zprasili T100TA, kde sice byl 64b Atom Z3xxx, ale s vykuchaným EFI, které zcela úmyslně neumělo spouštět 64b systémy a mělo nastavený a uzamčený SecureBoot bez možnosti ho vypnout nebo nahrát 3rd party klíče, takže nebylo možné spustit, natož nainstalovat, žádný jiný systém než 32b desítky. je to jeden z mnoha důvodů, proč se téhle značce vyhýbám stejně svědomitě, jako Hitler zajetí Rudou Armádou.
O svojí zkušenosti s Acerem jsem tu taky kdysi psal, fyzicky bolí na to i jen vzpomínat, takže se k tomu znova vracet nebudu. Velmi stručně řečeno, na značky Acer a Asus odmítám byť jen sáhnout.

Proč by při instalaci mělo jít vybírat edici? Instaluje se ta, která je koupená = k níž v počítači nebo na COA existuje kód a k níž bylo eventuálně dodáno instalační médium. Pokud uživatel neví, jaký je mezi těmi edicemi rozdíl a jak si má médium sehnat, je pro jeho vlastní dobro lepší, když na výběr nemá.
Kromě toho JAK ČASTO koncák dělá čistou instalaci systému? Koncák s mašinou s OEM licencí DOSLOVA NIKDY. A technik si to připraví. Pokud to neumí, je lepší když to dělá pod vedením.

Přihlášení MS účtem bez vytváření lokálního účtu má jednu poměrně dost zásadní výhodu. Stejně jako doménový účet to nejde offline odemknout pomocí UBCD a podobných nástrojů a resetovat tomu heslo. Tohle je problém z větší části zástupný, protože není naprosto žádný problém si účet vytvořit předem nebo klidně na mobilu, pustit hotspot, a jenom se přihlásit a nechat proběhnout nastavení profilu. Je to pár stovek kB, max malé jednotky MB. Na EDGE to může být problém, v roamingu v zóně 2 taky, ale když už budu v zóně 2 kupovat windowsovského noťase, bude to s jistotou v zemi, kde v krámě nebo na hotelu budou mít wifi a nechají mě to na ní udělat. Problém je to spíš fiktivní.

Nemožnost přeskočit instalaci aktualizací je hodně blbá, ale opět řešitelná.
1) si ale nepamatuju, že bych ISO neumožňující to přeskočit někdy potkal,
2) ještě jsem neviděl noťase, který by neměl klávesu na vypnutí bezdrátové konektivity, a troufnu si tvrdit, že když se tomu systému konektivita sebere, po síťovém timeoutu nějak zareaguje. A očekával bych, že umožní instalaci s odložením aktualizací.
Opět spíš fiktivní problém.

Restart během práce? Srsly? Aneb jak napsat, že ve skutečnosti jen nevíš, jak to správně nastavit.
 - šoupátko "získávat aktualizace hned jak jsou k dispozici" vypnout. stroj tak aktualizace nebude dostávat v první vlně, takže nebudeš dělat betatestera
- pokročilé možnosti:
-- "aktualizovat co nejdřív" VYPNOUT! protože přesně tohle je volba, která zapíná ignorování pracovní doby, a bez ohledu na její nastavení pošle mašinu do forced restartu po 15 minutách nečinnosti vždycky, když proběhla instalace aktualizace vyžadující restart. Přitom to tam PÍŠOU!
-- "oznámit potřebu restartovat" naopak zapnout. Ta sice restart nevyvolá, ale vyhodí do taskbaru ikonku, že je nainstalovaná aktualizace restart vyžadující, takže to můžeš, POKUD CHCEŠ, udělat kdy se ti to hodí.
Ty vysvětlující a perfektrně srozumitelný popisy tam jsou od doslova první verze desítek, akorát je asi prakticky nikdo nečte. Protože ta druhá možnost, že tak jednoznačný popisy skoro nikdo nechápe, je příliš děsivá.
« Poslední změna: 10. 10. 2025, 14:32:07 od Marek Staněk »

« Odpověď #177 kdy: 10. 10. 2025, 15:25:49 »
No, takže ta wifi je problém Asusu, že postavili noťase, kterému neumí ani připravit ovladač do přeinstalovaných windows. Nic nového. Stačí si vzpomenout, jak zprasili T100TA, kde sice byl 64b Atom Z3xxx, ale s vykuchaným EFI, které zcela úmyslně neumělo spouštět 64b systémy a mělo nastavený a uzamčený SecureBoot bez možnosti ho vypnout nebo nahrát 3rd party klíče, takže nebylo možné spustit, natož nainstalovat, žádný jiný systém než 32b desítky. je to jeden z mnoha důvodů, proč se téhle značce vyhýbám……
Tohle podle mě nebyl primárně problém ASUSu, protože jsem to viděl i u konkurenčních produktů (třeba HP, Dell a další). Skoro bych řekl, že prapůvodní problém byl někde u výrobce, který tu platformu připravil jako celek (a ostatní jen „přidali svá loga“), tedy přímo u Intelu. Ale to jen hádám, jak říkám, viděl jsem tenhle nešvar u vícero výrobců.