Mrtvý numerický blok u jednoho PuTTY serveru

Mrtvý numerický blok u jednoho PuTTY serveru
« kdy: 14. 03. 2025, 17:15:06 »
 co to zase je za gliče
jsem si myslel že mám něco s klávesnicí, ale v PUTTY mi pro jednoho hosta nefunguje numerický blok - je kompletně mrtvý, nejde ani Enter ani čísla ani mínus. Nepomůže ani vypnutí numlocku   , ani to nedělá anic . Jediný ,co to dělá (a dělá to haluze) je editor nano - Numlock ukáže nápovědu, čtyřka ukáže "Rozvázat klávesu"
Kód: [Vybrat]
localectl
   System Locale: LANG=cs_CZ.UTF-8
       VC Keymap: cs
      X11 Layout: de
       X11 Model: pc105
     X11 Options: lv3:ralt_switch
Ale u jiného hosta ano
localectl
   System Locale: LANG=cs_CZ.UTF-8
       VC Keymap: n/a
      X11 Layout: cz
       X11 Model: pc102

Nevyznám se těhle okultních věcech jako localetectl, xkbmab, x11keys,setlocale, genlocale
Putty-

Re:Mrtvý numerický blok u jednoho PuTTY serveru
« Odpověď #1 kdy: 16. 03. 2025, 10:57:22 »
Zkus se podívat/vypnout v nastavení putty "aplikační mód" (posílá to escapy namísto standardních znaků) -- Terminal, Features, "Disable application keypad mode". Pokud to není ono, tak se podívej, co je v $TERM a podle toho pohledej...

« Odpověď #2 kdy: 17. 03. 2025, 15:31:33 »
Super funguje to! Zajímalo by mě, k čemu ta volba dává smysl nezaškrtlá (tedy  ::) opak disable  :-\ )
Předtím:
chová se to ještě divněji. Z jiného PC nejde numpad v editoru nano na obou hostech.(a lišilo se to ,že v jedno to "Rozvazovalo" a v druhym ne) , v obou případech TERM je xterm.

« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2025, 20:59:23 »
Smysl to dává tehdy, když provozuješ nějakou aplikaci, která to podporuje, pokud to nechceš vůbec, pak si to můžeš vypnout úplně:
Citace
Application keypad mode can be turned on and off by the server, depending on the application. PuTTY allows you to configure the initial state.
Viz https://the.earth.li/~sgtatham/putty/0.83/htmldoc/Chapter4.html#config-appkeypad.