My už se máme tak dobře, že nám vadí satelity na oknech, zatímco někde se mají lépe, takže je zákázáno i věšení prádla.
Nemyslím si, že by bohatství vedlo ke vkusu a pořádku ale že spíše vkus a pořádek vede k bohatství. Mám na mysli takové to vypracované bohatství, ne když někoho okradu.
A co má obrázek dokazovat? To, že chalupy bohatých hospodářů jsou vkusně zdobené, jen potvrzuje můj argument. Jak ale vidíte, nikdo si takovou chalupu nekupuje k tomu, aby ji oblepil polystyrenem. Obce stranou všeho zájmu, kde se lidí museli sakra otáčet, aby uživili sebe a jednu kravku, vypadají zcela jinak.
Otázkou je, jestli v těch malovaných chaloupkách majitelé trvale žijí, nebo jestli je to Airbnb skanzen pro lufťáky.
Pokud člověk dře od nevidim do nevidim, nemá čas ani prostředky na malování po fasádě. Pokud má v paneláku horko nebo zimu, pořídí si klimatizaci a venkovní jednotku dá logicky ven. Instalaci na střechu, aby nekazil vzhled paneláku řešit nebude, protože v dané lokalitě je to normální. Pokud v lokalitě není bezpečno, dají si někteří mříže na okna. A protože prádlo se někde sušit musí, a venku by ho mohl klidně někdo sebrat, tak se suší na okně. Domy jsou k žití a lidé v nich kupovivu žijí, podle svých možností.
Také jsem viděl v Bulharsku takovou krásnou čtvrť, kde domy byly postavené kde jak a z kde čeho, bez fasád a dalších parádiček pro oči. Jenže dokazuje to, že lidé nemají vkus, nebo že lidé dávají přednost omítce v obýváku, místo do ulice? Co mají ty lidé dělat? Jít bydlet pod most, protože si nemohou dovolit vkusné obydlí?