Tak víra nemá s argumenty nic společného, proto to je víra, ne?
Nevím, jestli se to tak dá úplně říct. Jednak znám lidi, kteří říkají, že k víře přišli tak, že jim to všechno prostě dávalo rozumový smysl (to moc nechápu), ale taky ty otázky, na které víra odpovídá, nemusí být jenom nerozřešené (ve smyslu "nevíme, jak to je (ale jednou bysme na to mohli přijít)", ale můžou být i prostředky racionálního poznání neřešitelné - různé ty otázky po spravedlnosti, smyslu a tak...
Pak taky "organizovaná" náboženství typicky mají nějakou hodně dlouhou a bohatou tradici racionálního nakládání s obsahy víry. Třeba indická filosofie je afaik s náboženstvím hodně prorostlá. V křesťanské kultuře to tak do osvícenství bylo taky. No a třeba judaismus, to je taky kapitola sama pro sebe
Neřekl bych úplně, že to s argumenty nemá nic společného, spíš že ty argumenty jsou jiného druhu a pracuje se s nimi jinak.
Docela hezky o vztahu mezi vírou, filozofií a vědou hovoří Peregrin, má i nějaká videa na YT (neviděl jsem, páč ho znám osobně, což je lepší než YT, ale defaultně doporučuji).
Peregrin je skvělej (neznám ho teda osobně, jenom z knížek). Ale zrovna jeho YT kanál mě moc nechytl. Podle mě má větší talent literární než showmanskej
Nicméně i tak když kouknu na počet lajků u jeho videí a u nějakých připitomělostí od "slavných youtuberů", tak je mi z toho smutno...