Přepínání rychlosti routeru

Re:Přepínání rychlosti routeru
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 12:54:45 »
RDa: na druhý straně je provider...
Ještě jednou díky všem za rady a tím bych to ukončil. Jak jsem psal hned v prvním dotazu kabelem to není a poskytovatel za to nemůže. Zkusil jsem i utp izolátor, ale to také vůbec nepomohlo. Jediné řešení je prostě 100 Mbbs které není tak náchylné. Chtěl jsem hlavně vědět jak to jednoduše přepínat.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 14:09:00 »
Nechtěl jsem rozpitvávat podrobnosti viz první příspěvek, ale trochu to upřesním. To rušení pochází od 1KW generátoru ma 13.5 Mhz. Podobný: http://www.plasmatechnol.com/ArticleShow.asp?ArticleID=434 Tento se používá k nanotechnologii tj odolné povrchy proti znečištění. V podstatě z zapáleného plynu z trysky plamen prochází mezi destičkami které jsou napájeny z generátoru a tím vzniká plasma.....

Utp kabel vede nedaleko cca 2-2.5m. Pokud se generátor zapne je s 500 Mbbs problém a video/audio se silně zadrhává a koktá :-) Na utp jsem vyzkoušel zmiňovaný isolátor https://www.conrad.cz/cs/p/phoenix-contact-fl-isolator-100-rj-rj-sitovy-separator-ethernet-portu-1-193854.html to vůbec nepomohlo ať jsem ho dal před router, nebo k zásuvce utp. Zkusil jsem vřadit i síťový filtr 220V tesně před generátor a taky bez úspěchu. Prostě i kvalitnímu kabelu a routeru vadí silné pole generátoru 13.5MHz. Tak nezbývá než připojovat při provozu generátoru 100Mbbs switch, nebo ho nechat trvale a smířit se se sníženou rychlostí natrvalo. Jako laik moc nechápu proč je 500 Mbbs o tolik náchylnější na to rušení.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 14:46:56 »
kabelem to není

;D ;D ;D

nechápu proč je 500 Mbbs o tolik náchylnější na to rušení.

Gbit používá všechny páry. Máš vadný kabel. No, vlastně ne, kabelem to není.  ;D ;D ;D

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 15:02:51 »
kabelem to není

;D ;D ;D

nechápu proč je 500 Mbbs o tolik náchylnější na to rušení.

Gbit používá všechny páry. Máš vadný kabel. No, vlastně ne, kabelem to není.  ;D ;D ;D

Však jsem výše psal že kabelem to není! Zkusil jsem asi 4 druhy kabelú se stejným výsledkem. Dokonce jeden metrový a hned na něho pověsil router a naprosto stejné. To že Gbit používá všechny páry vím.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 15:04:22 »
To že Gbit používá všechny páry vím.

Ano...  ;D ;D ;D

Ještě mě napadlo jestli neexituje router s natvrdo nastavenou rychlostí 1000 neno 500Mbps?

::) ::) ::)

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 15:06:27 »
Nechtěl jsem rozpitvávat podrobnosti viz první příspěvek, ale trochu to upřesním. To rušení pochází od 1KW generátoru ma 13.5 Mhz. Podobný: http://www.plasmatechnol.com/ArticleShow.asp?ArticleID=434 Tento se používá k nanotechnologii tj odolné povrchy proti znečištění. V podstatě z zapáleného plynu z trysky plamen prochází mezi destičkami které jsou napájeny z generátoru a tím vzniká plasma.....

Utp kabel vede nedaleko cca 2-2.5m. Pokud se generátor zapne je s 500 Mbbs problém a video/audio se silně zadrhává a koktá :-) Na utp jsem vyzkoušel zmiňovaný isolátor https://www.conrad.cz/cs/p/phoenix-contact-fl-isolator-100-rj-rj-sitovy-separator-ethernet-portu-1-193854.html to vůbec nepomohlo ať jsem ho dal před router, nebo k zásuvce utp. Zkusil jsem vřadit i síťový filtr 220V tesně před generátor a taky bez úspěchu. Prostě i kvalitnímu kabelu a routeru vadí silné pole generátoru 13.5MHz. Tak nezbývá než připojovat při provozu generátoru 100Mbbs switch, nebo ho nechat trvale a smířit se se sníženou rychlostí natrvalo. Jako laik moc nechápu proč je 500 Mbbs o tolik náchylnější na to rušení.

Nemám zkušenosti s řešením takovéhleho typu rušení, ale 1000baseT běží na dvojnásobné frekvenci oproti 100baseT a  využívá PAM.
Nevím, ale jestli jste už zkoušel různé routery, nějaké odrušovače atp., tak nebylo by schůdnější zainvestovat spíš do hotového optického patchcordu, dvou media konvertorů a přetáhnout ten inkriminovaný kus vedení, co jde okolo toho generátoru.
Dneska už je to cenově vcelku dobře dostupné, mrkněte se třeba na https://www.alternetivo.cz/
Měl byste od toho pokoj.

Logik

• 1 038
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: Dnes v 15:06:45 »
V takovém případě je řešení STP kabel (stíněný). Není možnost kabel vyměnit za stíněný (alespoň v blízkosti toho přístroje, klidně ho i přerušit a naspojkovat), natáhnout na něj stíněnou chráničku nebo tak něco? Jen to stínění musí být právě na jedné straně uzemněné.

Jinak obecně vyšší frekvence prostě jsou náchylnější k rušení. Laicky např. proto, že při stejném napětí a proudu použitém na přenos signálu je v kratším kmitu méně energie, tedy jde zašumět snadněji. Ale určitě to není správné vysvětlení, těch jevů tam je více- např. elektromagnetická vlna způsobující rušení se stejnou amplitudou a vyšší frekvencí má vyšší energii. Elektřinu moc neumím, tak třeba to někdo doplní.

Edit PS: Anebo ta optika, ale stíněná metalika je jednodušší.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 15:15:37 »
V takovém případě je řešení STP kabel (stíněný).
...
Edit PS: Anebo ta optika, ale stíněná metalika je jednodušší.

Nevím, ale i za STP kabel bych v tomhle případě nejspíš nedal ruku do ohně, zvlášť jestli to rušení má tak velký výkon. Může i nemusí to zabrat, ale ta optika to řeší principiálně, takže jestli už bych měl něco přetahovat, asi bych to už vzal rovnou. Media konvertory i patchcordy jsou za pár stovek a jestli je třeba i na druhé straně nějaký switch, co třeba rovnou SFP slot, tak by se to ještě zjednodušilo.

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 15:18:08 »
zvlášť jestli to rušení má tak velký výkon.

Nojo, kilowatta, to je hotovej Temelín. Taky běžně shazuju net v celý ulici, když zapnu rychlovarnou konvici. A když pustím  indukční desku, je v pytli celá čtvrť.  ;D

optika to řeší principiálně

To ano, ale ne při výchozím stanovisku, že kabelem to není.  ;D

Logik

• 1 038
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 15:43:04 »
Šmucr: Pokud tam 100ka projde nestíněným, tak to rušení je evidentně "na hraně". Frekvence gigabitu je navíc vlastně stejná, jako 100Mbit, čím se to liší je víceúrovňové kódování a tedy větší náchylnost na rušení. Takže bych se nebál, že by stínění nepomohlo. Samozřejmě, že nějaká šance, že to i tak bude blbnout je, ale podle mne dosti minimální.

A když si vezmu, že koupit kabel, zkusmo ho natáhnout (dočasně na vyzkoušení klidně po podlaze) a vyzkoušet je otázka stokorun a řádově jedné hodiny práce, tak oproti tomu řešit optiku, což většinou normálně člověk neumí, a ve výsledku tam pak má aktivní prvky, které jsou další věc, která se někdy může pokazit a která něco žere, tak bych prostě jako první zkusil tu metaliku. Jako kdyby na obou stranách měl SFP slot, tak by mi to dávalo smysl jako první volba, ale pokud tam má RJčka, tak bych šel nejjednodušší cestou.

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 16:26:43 »
Ohledně toho STP - mají běžné RJ45 konektory v levných switchích/consumer routerech a PCs kontakt na ukostření té pokovené STP RJ45 kostičky?

M_D

• 345
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: Dnes v 17:16:13 »
Hm, pěkná rušička. 13.56 MHz? Nevypne ti to za provozu třeba i RFID otvírání dveří u baráku? :-)
Jinak i hodně šmejd routery měly v nastavení možnost přepínání WAN portu mezi auto/1G/100M natvrdo, tak by to možná šlo i bez toho switche.
A nebo si pořid jako router něco, co se dá rozumně ovládat na dálku. Pokud tu rušičku ovládáš třeba Modbusem, tak takový Mikrotik i přes MQTT/HTTPS API a když pošlu příkaz k zapnutí rušičky, tak i pošlu i routeru, ať přepne WAN port na 100 Mbps a budeš to mít pěkně sjednocené....
A máš představu, kudy je trasován Ethernet kabel ISP k té zásuvce? Zda ten kabel náhodou nevede pár cm ve zdi vedle té rušičky, pak ten poslední kousek patche, i kdyby byl máčen ve svěcené vodě, tak už to nezachrání.
A tahle rušička i s tím, co bude za tím, tak to nějaké to tisíci EURo stojí, takže dát už pár stovek za to, ať ti tu linku ISPík vymění v baráku od toho jeho switche/rádia přímo v optice a dáš si router s WAN portem přímo na SFP a budeš mít klid (nebo zjistíš, že se ti to ruší někudy úplně jinudy, než přes ten WAN Ethernet kabel).

Logik

• 1 038
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: Dnes v 17:44:11 »
redustin:
SOHO věci mají porty často plastové, takže to nemají. Lepší switche/routery mají porty kovové a ty by měly být uzemněné. Ale stejně je to potřeba trochuřešit, protože zas uzemnit to na obou koncích (prý, osobní zkušenost nemám) také není dobrý nápad, pak tam tečou vyrovnávací proudy.