Jak se co nejrychleji posunout v IT? Nějaké tipy rady?

Re:Jak se co nejrychleji posunout v IT? Nějaké tipy rady?
« Odpověď #30 kdy: 09. 03. 2025, 17:24:12 »
Je blbost zaseknout se na tom, že "než budu programovat, naučím se všemi deseti".

Ja som niekde písal, že odporúčam najskôr sa naučiť písať všetkými desiatimi? Keď už teda píšete, že je to blbosť.

Nikdy jsem nepsal všemi deseti, ale už mi párkrát říkali, že po těch letech sypu kód pěkně rychle   : )

Aj vám musím napísať, že neviete, o čo prichádzate. Ale to je v poriadku, veci sa dajú robiť rôznymi spôsobmi, každý si môže vybrať, či ich chce robiť pohodlne alebo nie.

« Odpověď #31 kdy: 09. 03. 2025, 17:33:41 »
Problém je, že hlavně všechny druhy závorek, uvozovek a v kódu používané interpunkce a to se stejně nikde pořádně neučí :D

To je pravda, ale tie základné programátorské veci sa na štandardnej klávesnici dajú pohodlne nájsť prstami v základnej polohe, niektoré aj jednou rukou, keď palec stláča pravý Alt a niektorý z ostatných prstov to, čo treba. Píšem mimochodom väčšinou C++, takže to je väčšinou {}, <>, [], *, &, ", ', |, ... Určite som ešte na nejaké veci zabudol. Napríklad ` v markdown.

A nemal som na mysli písanie všetkými desiatimi súťažnou rýchlosťou, ale s pohodlím, že viem, kde čo je a nemusím strácať kontext hľadaním, tých správnych kláves.

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 09. 03. 2025, 19:02:04 »
Me prekvapuji programatori kteri musi mermomoci mit ceskou klavesnici kdyz pisou kod. A pak potrebuji nejakou nadhernou zavorku nebo zpetny apostrof a jsou totalne v ...  :D

A treba neznaji ani zakladni Fxx klavesy pro ladeni - step, step-over, step-in.. a musi klikat :D

« Odpověď #33 kdy: 09. 03. 2025, 19:08:14 »
Ano je to normální vývoj, ale zase, musí to být v dobře placeném jazyce, na správné pozici pro správnou firmu (nenáročný korporát) a ideálně je tam i nějaká optimalizace času s AI a nebo je to prostě jedna z těch firem kde je task na 4 hodiny naceněn na tři dny. Člověk co o tom uslyší prvně si samozřejmě hned řekne "no to je naprostá blbost". Není to žádná věda a v USA na to mají i movement, ale kdo tomu nevěří tak toho samozřejmě nedocílí. A to jsou přesně ty informace a praktiky které se pak předávají za peníze, protože proč by o tom měl někdo mluvit zadarmo

Víte co, když něco připomíná spiklenecké teorie ve smyslu "já vím jak to je, je to spiknutí, ale protože je to spiknutí, je to tajné" nemluvě o tom, že jsem za patnáct let v oboru o ničem podobném neslyšel ani já a jsem si zcela jist, že ani drtivá většina headhunterů, se kterými jsem kdy v životě mluvil, je pak těžké tak o tom neuvažovat. Všimněte si, že i kvalita vašeho sdělení je zhruba na úrovni černé sanitky a urban legend.

Obecně nikdo neříká, že takové věci nemohou existovat. Ale jak říkám: snažší bude potkat jednorožce. Což velmi dobře víte i vy.

Já bych takhle nic neodsuzoval. I na začátku jsem nevěřil že se dají v IT vydělat větší peníze, a jakmile jsem tomu uvěřil, viděl jsem bohaté ajťáky všude a najednou to bylo normální. Pak jsem zase nevěřil že v zahraničí mají za to samé 3x víc a hle, bylo to tak a teď už je to pro mě normální.
Pokud si o některých "pochybných" metodách člověk rozhodne zjistit víc, nabyde další informace a pak si daleko lépe vyhodnotí rizika a jestli to dává smysl nebo ne.
Můj mindset je ten, že se to možná jako jednorožec zdá, ale třeba proto že jsi ve špatné společnosti. Nebo je to jak s tím kdy se člověk baví o nějaké situaci/osobě a pak ji najednou vidí všude. A najednou člověk zjistí že o tom všichni ví, jen ne jeho kruhy...
Nejeví se nakonec SAP consultancy do USA za 250 dolarů na hodinu taky jako jednorožec?

« Odpověď #34 kdy: 09. 03. 2025, 19:14:09 »
Me prekvapuji programatori kteri musi mermomoci mit ceskou klavesnici kdyz pisou kod. A pak potrebuji nejakou nadhernou zavorku nebo zpetny apostrof a jsou totalne v ...  :D
Já jsem si třeba za ty roky zvykl ve Win na českou QWERTY klávesnici, kde vím, že znaky anglické klávesnice dostanu se stisknutým levým CTRL+ALT (případně CTRL+ALT+SHIFT) - už to mačkám úplně automaticky, nijak mě to nebrzdí.
A zároveň když je potřeba, tak text píšu česky a ne cesky.

« Odpověď #35 kdy: 09. 03. 2025, 20:57:14 »

Klávesnice je jenom klávesnice. Pokud na ní ty znaky někde jsou, tak je to jen o tom vědět kde. Někdo je zvyklý na anglickou, někdo na českou a pak si zase může dovolit ten luxus, že pise cesky, ze. Pro práci jsou mnohem podstatnější jiné věci a schopnosti..

« Odpověď #36 kdy: 09. 03. 2025, 21:03:37 »
Já bych takhle nic neodsuzoval. I na začátku jsem nevěřil že se dají v IT vydělat větší peníze, a jakmile jsem tomu uvěřil, viděl jsem bohaté ajťáky všude a najednou to bylo normální. Pak jsem zase nevěřil že v zahraničí mají za to samé 3x víc a hle, bylo to tak a teď už je to pro mě normální.

Já v zahraničí pracoval a žil a třikrát tolik tam, kde jsem žil (SAE, Nizozemsko) minimálně za to, co dělám (a chci dělat) já rozhodně nemají. Oproti Nizozemsku si vydělám víc tady a v SAE je výhoda jen ta, že tam není daň z příjmů a k tomu milion nevýhod. Tohle je taky trochu taková polopravda. Za něco ano, za něco rozhodně ne a životní náklady mám v ČR zdaleka nejnižší. (Jakkoliv se na to pochopitelně s pěti dětmi dívám jinou optikou než single vývojář, který má náklady i tady čtvrtinové a s dětmi výdaje v zahraničí rychle rostou do nebes.)   

Finančně nejvýhodnější je v tomhle ohledu samozřejmě pracovat odsud full remote do zahraničí ale to taky není mentálně pro každého a to, co každý chce (ja třeba moc ne) a jako junior na to stejně může zapomenout rovnou.

Nejeví se nakonec SAP consultancy do USA za 250 dolarů na hodinu taky jako jednorožec?

Ne. O tom jsem psal výše :D 
« Poslední změna: 09. 03. 2025, 21:09:06 od Martin Poljak »

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 10. 03. 2025, 01:00:05 »

Klávesnice je jenom klávesnice. Pokud na ní ty znaky někde jsou, tak je to jen o tom vědět kde. Někdo je zvyklý na anglickou, někdo na českou a pak si zase může dovolit ten luxus, že pise cesky, ze. Pro práci jsou mnohem podstatnější jiné věci a schopnosti..

Ono to neni o luxusu.. ale zkusenosti treba z IRC, ze ne kazdy ma klienta na spravne codepage ,)

BTW - ackoliv se vam zda, ze zdejsi forum umi Unicode, tak tomu tak uplne neni - je tady nejaky user s vlajkou v nicku, a kdyz se udela citace, tak se bud spatne vlozi ten nick, nebo pri odeslani formulare to hodi chybu... takze ne - moje mysl revertuje na tuhle nečeštinu, abych si usetril starosti a rozcilovani se nad necim, co se neda z me pozice zmenit.

V dobe AI, si tam ty hacky/carky klidne doplnujte strojove, ne?

jnnj

« Odpověď #38 kdy: 11. 03. 2025, 06:00:16 »
Jinak ano rozhodně se dá v IT vydělat tolik, ale už to chce jistý metody. Jeden můj bývalý kolega mi řekl že dělá 2 zakázky najednou a firma mu to toleruje. Dosahuje tak skoro 400k měsíčně v praze, nějací známí od něj to samé dělají v Británii. Já o tom taky přemýšlím, člověk se samozřejmě bojí ale prý ten kurz i s tímhle pomáhá a vysvětluje jak to funguje v praxi, nemluvě o tom že tam mají i bližší komunitu takových lidí.

Jak to myslíte s těmi 2 zakázkami naráz? Jakože za jednu osmičkovou šichtu (5-6h píšete kus dál) buším kód pro dva klienty a fakturuji 2x? To je nejen nízká kvalita, ale i je to nemorální. Pochopitelně se bojíte, protože k vám šeptá svědomí...

Tak nazývejme věci pravými názvy a ne eufemismy:

Jinak ano rozhodně se dá v IT vydělat tolik, ale už to chce jistý podvodné metody. Jeden můj bývalý kolega mi řekl že dělá 2 zakázky najednou a firma mu to toleruje (firma čili majitel nebo šéf?). Dosahuje tak skoro 400k měsíčně v praze, nějací známí od něj to samé dělají v Británii. Já o tom taky přemýšlím, člověk se samozřejmě bojí ale prý ten kurz i s tímhle těmihle nezákonými lumpárnami pomáhá a vysvětluje jak to funguje v praxi u několika málo jedinců, nemluvě o tom že tam mají i bližší komunitu takových lidí.

Komunita- společenství lidí se stejným zájmem. Sdílení zkušeností... Čau Karle, tak co, kolik si dneska poslal faktur za 6ku h. v práci... juj...

Ale jinak zase OT- tazatel se ptal na rychlé posunutí se v IT. Ne na šmelinu.

Za mě k tématu:

Jako začínající (mladý člověk) v IT oboru můžete nabídnout zápal (svěží vítr) a znalost knihovny XYZ. Smysl mi dává co řekli předřečníci - s AI vygenerovat portfolio na GitHubu. Pokud tedy jdete cestou programování... To je taky otázka, jestli to jdete dělat pro peníze nebo vás to tam táhne... Najděte si nějakou oblast, kterou chcete zkoumat a tu rozvíjejte. Kurzy, knihy (pouze anglické), video lekce. V dnešní době je materiálů všude plno.  Vyplatí se placený kurz? Jo i ne. To co říkáte 50k je určite fajn čerpat (dotace EU, ne od státu pokud vím), ale žádný kurz člověka nevybuduje, pokud on sám nechce. Takže zápal a dřina na sobě...

Co hraje pro vás- máte spoustu času. Dokud není rodina, stihněte co nejvíc, potom už se zájmy budou točit kolem rodiny a už toho moc nestihnete. Chce to mít pevnou rutinu, věnovat x hodin denně učení. Mít klid na učení, zkoušení. Nerozptylovat se (hudba, bordel po místnosti- zvážit studovnu, cowork). X minut makat, Y minut pauza a zase, tak furt dokola... Myslím si, že zápal a tyto vhodné metody je víc než nějaký sharp kurz... (i než 10 kurzů)

Ale opět platí- mám jasno ve své životní cestě. Makat takhle se zápelem jde jen pokud víte, že toto chcete dělat velkou část života. Pokud váháte, tak raději nejdřív prozkoumejte, co chcete dělat. Peníze taky nejsou všechno. Například manželka může jednou vydělávat zajímavé peníze, tak chlap může mít hůř placenou práci(*) a vrtat se v hobby projektu...

*- zde je myšleno ne nutně hůř k manželce placenou (ale i to lze, pryč je doba: muž - živitel rodiny), ale nejít jen po jobech, kde je maximální výdělek

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 11. 03. 2025, 06:36:18 »
ucit se, ucit se a jeste jednou ucit se.

v.i.lenin