Studium sítí a serverů na vysoké

Studium sítí a serverů na vysoké
« kdy: 14. 02. 2025, 04:38:30 »
Zdravím, blíží se čas, kdy si budu muset už pevně vybrat, co studoval dál. Momentálně studuju Elektronické Počítačové systémy na průmyslovce, což je všehochuť IT a nejvíce mě chytli počítačové sítě a operační systémy.
Jaké jsou mé možnosti?

Jako osobní kandidáty beru informatiku na MUNI a VUT, kde bych se zaměřil na předměty se sítěmi a pod, a ideálně pak šel na magistra, kterého mají na sítě obě školy. Dále je možností VUT FEKT obor Telekomunikace, kde bych byl přijat bez přijímaček, ale zas mě lehce děsí poměr elektra s IT. Potom možná ještě VŠB v Ostravě, kde je taky obor na sítě už v bakaláři

XX125

Re:Studium sítí a serverů na vysoké
« Odpověď #1 kdy: 14. 02. 2025, 07:40:35 »
V prvním odstavci sis položil otázku a ve druhém odstavci na tu otázku odpověděl.

Dotaz tedy uzavřen.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 02. 2025, 09:43:14 »
a programovani te nechytlo?

uprav ten dotaz na porovnani tech skol a jejich studijnich oboru, chybu asi neudelas se zadnou z nich.

« Odpověď #3 kdy: 14. 02. 2025, 10:16:08 »
Pravda, chtělo se tam přímo zeptat na porovnání škol..

Programování mě právě moc nechytlo. Není špatné a občas mě i baví, ale víc mě baví sítě a programováním se živit přímo nechci

jjrsk

• 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14. 02. 2025, 10:20:29 »
... prid pristi rok touhle dobou ... to uz budes chapat, ze je to jedno, protoze se tam stejne nic realnyho nedovis. Vsichni vyucujici (95%) jsou paprdove, kteri nikdy neopustily ty ustavy a ziji tak nekdy pred 30+ lety.

Ale pokud se chces presvedcit driv, dojdi si na nejakou prednasku nejakyho predmetu kterej te podle nazvu oslovi. Prednasky jsou ze zakona verejne, takze te tam pustit musej. Tak nekdy za 14 dnu zacina semestr.

« Odpověď #5 kdy: 14. 02. 2025, 14:45:55 »
Tak mi to zdejší fórum sežralo následující příspěvek a bylo potřeba to vytáhnout, co se posílá POSTem z developer konsole broseru. grrrr

Na FITu máme bakalářské studium (https://www.fit.vut.cz/study/program/8450/) celkem všeobecně zaměřené, je tam programování, základy sítí, vývoje informačních systému a tak.

Máme celkem rozumnou nabídku volitlených předmětů z jiných fakult (mimo jiné z FEKTu) a počítá se s tím, že si student bude brát volitelné předměty dle toho co mu vyhovuje. Pokud chceš dělat do sítí hodně, tak chceš asi předměty I1C a I2C.

Technické předměty se tak trochu točí pořád okolo projektů (kdosi mi říkal, že na FI MUNI tomu až tolik není) – od každé věci si ozkoušíš dost na to, abys měl tušení, o co jde. Shrnu ti, co tu je za projekty. (U skoro všeho píšu, v jakém předmětu je který projekt – pokud tě to zajímá, dohledej si na webu fakulty.)

Projekty

Co se programování týče, začíná se od základů v Céčku (IZP), v 2. semestru tě v IZLu (https://www.fit.vut.cz/study/course/IZLO, stránky ostatních předmětů mají obodbnou adresu) pustí i k solveru s LISP-like syntaxí (nečekej nic těžkého, musíš napsat jen pár řádků). Ve 2. semestru je taky trocha x86 assembleru (předm. ISU), abys měl tušení, co vlastně CPU dělá. (Ve volitleném IPA máš pak SIMD věci a ARM.) Pak si napíšeš kompilátor (IFJ) – každý rok vyberou nějaký „moderní“ jazyk (za poslední 3 roky: PHP, Swift, Go), osekají ho na úplné základy (jenom funkce, jenom primitivní typy, …) a máš spolu s dalšíma 2–3 lidma napsat kompilátor do pseudoassembleru, pro který je dostupný interpret. Semestr potom píšeš (IPP) interpret pro ten pseudoassembler. Musíš si vybrat aspoň jeden z jazyků C++/C#/Java/VHDL, na který je zvlášť předmět s projektem (GUI aplikace, v případě VHDL nějaká srandička na FPGA). Volitelně tam jsou třeba C (IJC), skriprovací jazyky (ISJ), vývoj pro jablečná zařízení atd., pokud tě něco z toho zaujme. Taky máme povinně (s týmovým projektem) informační systémy (IIS) a vývoj UI (ITU).

Jo pak taky operační systémy (IOS), kde je spíš teorie. Jako projekt si napíšeš věc, co se vykonává paralelně, se synchronizací (semafory).

Co se elektra týče, tak mi přijde, že se zde naučíš takové minimum, co by člověk dělající s počítačema měl umět. Začíná se skoro středoškolskýma věcma (úvod do elektroniky, ohmův zákon, rezistorové sítě, tranzistory, RC/LC článek, … – skoro všechno jsme to brali na střední), pak si zkusíš napsat něco jednoduchého (CPU vykonávající Brainfuck, UART receiver) pro FPGA, nakonec něco s ARM mikrokontrolérem nebo ESP32.

Sítě jsou ve dvou povinných předmětech (IPK, ISA). Projekty zahrnují TCP a UDP klienta na nějaký relativně simple protokol, pak si volíš tuším packet sniffer, něco s DNS. Pak ještě IMAP klient.

Pro mě jsou otravnější matematické předměty. Ve skoro každém semestru je aspoň jeden.

Prakticky v každém předmětu je samozřejmě relevantní teorie – o tom se tu asi nebudu rozepisovat, část z toho si dohledáš na fakultním webu.

Pokud se chceš poradit se studenty, tak můžeš na Discordu:

FIT: https://discord.com/invite/vutfit
FEKT: https://discord.com/invite/vutfekt
FI MUNI: https://discord.com/invite/fimuni

(Já jsem na všech, ale nikde aktivní. :D)

Případně se neváhej doptat.

Ty informace ↑↑↑ píšu z hlavy a už je to taky před pár rokama – asi to nebude 100% exaktní a taky se ty předměty mění…
« Poslední změna: 14. 02. 2025, 14:49:03 od bindiff »

« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2025, 14:28:36 »
Zdravím, blíží se čas, kdy si budu muset už pevně vybrat, co studoval dál. Momentálně studuju Elektronické Počítačové systémy na průmyslovce, což je všehochuť IT a nejvíce mě chytli počítačové sítě a operační systémy.
Jaké jsou mé možnosti?

Jako osobní kandidáty beru informatiku na MUNI a VUT, kde bych se zaměřil na předměty se sítěmi a pod, a ideálně pak šel na magistra, kterého mají na sítě obě školy. Dále je možností VUT FEKT obor Telekomunikace, kde bych byl přijat bez přijímaček, ale zas mě lehce děsí poměr elektra s IT. Potom možná ještě VŠB v Ostravě, kde je taky obor na sítě už v bakaláři

Ahoj,
doporučuji nespecializovat se příliš brzy. Za čas můžeš zjistit, že bys chtěl dělat něco jiného a bude se větší univerzalita - alespoň Bc hodit.

U sítí je to asi trochu jinak, ale říkat já chci programovat v jazyce XY je hloupost. Je důležité k tomu mít specializaci v nějaké doméně. (BIM, GIS, ekonomické systémy, atd.)

Spíš bych přemýšlel co bych chtěl dělat a IT znalosti jsou prostředek k dosažení těchto cílů. VŠ je super na rozšíření obzorů. VUT je víc technická než MUNI, ale moje vnímání těchto škol nemusí být aktuální. Absolvoval jsem FIT VUT v roce 2004. Často se stane, že se čkověk dostane k věcem, které ho na VŠ moc nebaví, holt osud :)

« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2025, 15:12:57 »
U sítí je to asi trochu jinak, ale říkat já chci programovat v jazyce XY je hloupost. Je důležité k tomu mít specializaci v nějaké doméně. (BIM, GIS, ekonomické systémy, atd.)

Tak zásadní ta specializace pokud tu skutečně nevyžaduje komplikované odborné znalosti skutečně není. Ona stejně vyplyne tak nějak časem. Nemluvě o tom, že pokud by jeho cílem bylo prostě "programovat v XYZ", fakt na to po technické stránce nepotřebuje vysokou školu.

GIS je jinak celkem specifická oblast obecně. BIM muže dělat kdekdo (ten mě, mimochodem, živí a v životě jsem ho přitom nestudoval, ostatně raketová věda to není) a ekonomické systémy jsou podobný případ. K programování v těchhle segmentech taky nepotřebujete vysokou školu v daném oboru i když se to hodí pokud by po tom výslovně toužil. Ale o tom pochybuju. Ve výsledku stejně jdete programovat tam, kde vám dají dobrou nabídku a jde o zajímavý projekt a zbytek se doučíte cestou.

« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2025, 16:44:18 »

Tak zásadní ta specializace pokud tu skutečně nevyžaduje komplikované odborné znalosti skutečně není. Ona stejně vyplyne tak nějak časem. Nemluvě o tom, že pokud by jeho cílem bylo prostě "programovat v XYZ", fakt na to po technické stránce nepotřebuje vysokou školu.

GIS je jinak celkem specifická oblast obecně. BIM muže dělat kdekdo (ten mě, mimochodem, živí a v životě jsem ho přitom nestudoval, ostatně raketová věda to není) a ekonomické systémy jsou podobný případ. K programování v těchhle segmentech taky nepotřebujete vysokou školu v daném oboru i když se to hodí pokud by po tom výslovně toužil. Ale o tom pochybuju. Ve výsledku stejně jdete programovat tam, kde vám dají dobrou nabídku a jde o zajímavý projekt a zbytek se doučíte cestou.

Ano, takto hodně z nás postupovalo, ale mnohem raději bych byl se nad tímto zamyslel než do toho investuji čas. Kolik šťastných dopadlo dobře vs kolik jich nedopadlo tak dobře?

Nemyslím si, že je vše tak jednoduché jak píšete.
BIM - co takhle 3D a křivky v prostoru pro nástroje na design mostů, integrace s programy na výpočet statiky, generování opakovaných konstrukcí?
GIS - NP hard problémy kam se podívám - rozložení titulků k objektům v mapách, problém obchodního cestujícího, VRP, vytváření teritorií z polygonů, logické sítě geografických prvků ...
eshop - taky jsem si myslel, že to není žádný challange než jsem uviděl toto https://evitadb.io/cs?lang=evitaql a mluvil s vývojáři o Black Friday a podobných legráckách
ekonomické systémy - pokrýt všechny variace účetnictví jen v Evropě, nebo třeba po celém světě

« Odpověď #9 kdy: 16. 02. 2025, 17:01:06 »
BIM - co takhle 3D a křivky v prostoru pro nástroje na design mostů, integrace s programy na výpočet statiky, generování opakovaných konstrukcí?

Myslel jsem v kontextu programování, to jednak, ale možná to tak myslíte také a druhak tohle tvoří naprostou minoritu poptávané práce. Většinu času stejně jen přeléváte a transformujete  suchá data. Lidí, co tohle dělají je v porovnání s tím zbytkem potřeba naprosté minimum.

GIS - NP hard problémy kam se podívám - rozložení titulků k objektům v mapách, problém obchodního cestujícího, VRP, vytváření teritorií z polygonů, logické sítě geografických prvků ...

Proto jsem právě psal, že GIS je dost výjimka v tom, že je to poněkud specifická oblast. S tím souhlasím. Je to ale tak trochu alternativní vesmír.

eshop - taky jsem si myslel, že to není žádný challange než jsem uviděl toto https://evitadb.io/cs?lang=evitaql a mluvil s vývojáři o Black Friday a podobných legráckách

A co není challenge? E-commerce je e-commerce. Raketová věda to taky není. Zrovna tu se naučíte za provozu prostě tím, co je třeba aktuálně tam či onde řešit. evitaDB jinak není e-commerce. Je určená pro e-commerce (a vyvíjená lidmi, kteří v e-commerce působili, pokud vím), ale jako vývojář přijdete k tomu produktu zvenku. Navíc je to dost marginální projekt, u kterého mám dojem, že se nějak zarazil. Slyšel jsem o něm už před drahnou dobou a evidentně stále nikde nic.

« Odpověď #10 kdy: 16. 02. 2025, 17:24:18 »
Tak umět programovat se hodí i adminovi.
Shell scripty, perl, php, SQL, c/c++. Aspoň nějaký základy aby sis dokázal napsat vlastní pomůcky na automatizaci, nebo poupravit už existující.

A asi málokdo ti řekne jestli je lepší VUT nebo MUNI, protože málokdo studoval na obou najednou.

A hlavně nejdůležitější jazyk pro IT je angličtina. To je půlka úspěchu umět si přečíst manuál.

« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2025, 23:11:44 »
Zkus se podívat na Mendelovu univerzitu. Sice je to jen v rámci ústavu na Provozně Ekonomické Fakultě, ale pokud jde o sítě, operační systémy a bezpečnost, poskytne ti asi nejlepší OPS základ ze všech škol v ČR.

V rámci bakaláře si můžeš udělat jak CCNA, tak i CCNP a jako na jediné škole v ČR se dostaneš k firewallům od Check Pointu. U sítí je tam kromě klasického Cisca i Juniper a Mikrotik. Samozřejmě se seznámíš s Windows servery, Linuxem, virtualizačními technologiemi i s nástroji jako Kubernetes. Jde o prakticky zaměřený program, takže kromě povinné teoretické omáčky ho vyučují lidé z praxe (např. Seznam, Check Point).

https://informatika.mendelu.cz/bakalarske-studium-administrace-is-ict/
https://mendelu.cz/studijni-programy/administrace-is-ict/

Pokud chceš nějaké podrobnější infromace, napiš SZ.

« Odpověď #12 kdy: 18. 02. 2025, 21:10:34 »
Spíš bych přemýšlel co bych chtěl dělat a IT znalosti jsou prostředek k dosažení těchto cílů. VŠ je super na rozšíření obzorů. Často se stane, že se čkověk dostane k věcem, které ho na VŠ moc nebaví, holt osud :)

Nebo také odříkaného chleba největší krajíc :-)