Ahoj,
používám pro svou "vpn" wireguard. Mám jeden "server" (VPS s veřejnou IP, Debian), jeden pracovní PC (Kubuntu) a jeden komp v kuchyni (Ubuntu Server), který je z VPS používán jako backend pro ComfyUI (pro Krita plugin stable diffusion). Chci na VPS dát ještě reverzní proxy (nginx), takže na doméně abcd.xx nastavím do A veřejnou ip VPS, ale tam se jen pořeší lets encrypt a reálně ten request odbaví právě ten komp v kuchyni. (stable diffusion a storage, soukromá zálažitost pro pár kolegů. Nechi to používat ke skrytí za IP VPS, takže mám v nastavení routes zaškrknuto "use only for resources on this connection.", nicméně i bez toho zaškrknutí to v tomto směru fungovalo očekávaným způsobem)
Testuju si to pár dnů a víceméně to funguje, ale...
Po restartu PC funguje DNS rychle. ping root.cz funguje ihned bez prodlevy. Jakmile ale naběhne wireguard, dochází k prodlevě překladu domény (4-8 sec).
Když udělám wg-quick down wg0, zase to běží rychle. Po wg-quick up wg0 se to zase zpomalí.
Do /etc/resolv.conf se mi přidává 127.0.0.53 a jinak tam mám 8.8.8.8 a 1.1.1.1
Když zkusím dig @127.0.0.53 example.com - jede to rychle se zapnutým i vypnutým wg0. Zakomentování a flush resolvctl nic nezmění. V iptables nic k portu 53 není.
Čím to může být? Jak hledat příčinu? Našel jsem pár podobných problémů, ale nepomohlo mi to.
DNS je opravdu velmi pomalé, je to hodně znát i v prohlížeči, protože ta prodleva je na každém překladu domény i když se mnohokrát za sebou dotazuju na stejnou doménu.
Zpomalení se projevuje na kompu v kuchyni i na PC, na VPS ne. Projevuje se i v případě, že jsem nastavil síť manuálně s dns 8.8.8.8
Díky, níže konfigurace wireguardu
Konfigurace "serveru" (VPS)
[Interface]
Address = 10.8.66.1/24
DNS = 8.8.8.8, 1.1.1.1
ListenPort = 49811
PrivateKey = ************
[Peer]
# client public key
PublicKey = ************
AllowedIPs = 10.8.66.2/32
[Peer]